SLAVKO NIKOLIĆ ODRŽAO KONCERTE RADOSNIH MANASTIRSKIH PESAMA 

25. JANUARA  U SUBOTICI, U SKC "SVETI SAVA"

29. JANUARA U PARIZU, U SRPSKOM KULTURNOM CENTRU

14.MARTA 2024. U NIŠU, U NIŠKOM KULTURNOM CENTRU

GROM ZAGRMI NA ČASNE VERIGE, USRED ZIME...
(SRPSKI KULTURNI DOGAĐAJ U PARIZU)


......Zaista na Dan Časnih Veriga Sv. Apost. Petra, 29. januara 2024. u Parizu tačnije, u Kulturnom centru Srbije su zabrujali glasovi koji su takođe dolazili s neba, ali ni nalik na gromoglasnu grmljavinu koja može i da zapreti ljudima, već glasovi milozvučne muzike koja je mogla otopliti i otkraviti ozebla i skrhana srca mnogih ljudi koji su takav sklad muzike i reči čekali poodavno, takve muzike i takvih reči koje su mogle, združene, otključati još zaleđeniji i zatvoreniji svet, ko što to može jedino ključ Katena Mundi (Katanac Sveta) za koji, već, ne postoji ništa što bi bilo ljudima, do potpune nepristupačnosti, branjeno i zaključano, pak, nekim crn-verigama.

...... Radostan srpski narod, okupljen u svom Kulturnom centru, na čelu sa svojim najbudnijim i najvernijim pastirom – Njegovim Preosveštenstvom – Vladikom Justinom, zapadnoevropskim, mogao je da posluša KONCERT: RADOSNE MANASTIRSKE PESME, u izvođenju najodabranije selekcije umetnika iz Beograda (Slavko Nikolić, tenor, Milivoje Veljić, klavir, Nikola Đuričanin, violina, Petar Golubović, gitara i Aleksandra Paladin, voditelj i kazivač stihova), a koji je podrazumevao naslove 12 srpskih manastira, počev od Hilandara, pa preko sedam ponajvećih na Kosovu i Metohiji (Sveti Arhanegeli, Bogorodica Ljeviška, Dečani, Gračanica, Pećka Patrijaršija, Zočište – Sveti Vrači i Devič), sve do četiri (Studenica, Manasija, Tumane i Bukovo kod Negotina) u ostalom delu Srbije.

......Bila je to svojevrsna ponovljena Pariska premijera ovoga koncerta koji je svoju Beogradsku imao za jesenji Krstovdan u Ruskom domu. Svih 12 pesama bilo je, za izvođenje, podeljeno u četiri seta po tri pesme, a da je pre svakoga seta voditeljka Aleksandra rekla poneki stih za svaki manastir, ispevan kao poetska pesma u poetskoj knjizi NEOTETO LICE SRBIJE, autora-književnika, ujedno i kompozitora i aranžera Vlastimira Stanisavljevića Šarkamenca.

...... Ugodnost ovih pesama obezbeđena je, po autorovoj zamisli tako da se i Reč i Ton ne sučeljavaju na svoju štetu već da se jedno drugome, s poštovanjem prioriteta povinuju i utišaju dok ono na prioritetu „vlada“, tj. dok se čuje, kako bi se i bolje razumelo i što dublje prodrlo u dušu slušalaca, jer ovim manstirima kojima baš u ovo vreme preti i najveća opasnost sa poricanjem srpskog identiteta, na taj prodor Lepote, rođene u dubljem razumevanju pesme, ta Lepota i Ljubav mogu pomoći, tako što će ih lakše odbraniti od sramnih prisvojitelja tuđih kulturnih vrednosti i dobara, jer je vidljiva autohtona umetnička pripadnost svakog remek dela narodu koji ih je stvarao najveći zid odbrane od nezasitih plagijatora i otimača.

...... Osnovna obeležja Muzike i Stiha bila su, kod muzike, mirno saopštenje i iznošenje melodijskih valera sa estetikom koja bi se prilagođavala trenutku kada se Rečju saopštavaju duboke Istine i Pravde o svetinjama, kao i dinamika poštovana u aranžmanima, kako bi se akcentuirala važna mesta melodijskog ushita, ali i znanje koje donose Reči, a kod Stihova je osnovno obeležje bilo pravedno saopštena Istina, bez obzira ko koliko od nje nešto očekuje, s pravom ili bez njega, jer samo Istina može vratiti dostojasntvo Bogomoljama koje su ga izgubile kad su Silnici počeli, u nedostatku im svojih ostvarenja, žedno da se osvrću ka tuđim kapitalnim kulturnim nasleđima, vizirajući ih za otimanje.

...... Da se ne bi udaljio od pravih značenja svake od tih Svetinja, autor je lajt-motive i stihove ispisivô gotovo u svim manastirima, lično se nalazeći, kad pred ikonostasom, kad na dverima manastirske crkve, da tako lično Pesmom i Rečju pozove narod da u crkve uđe i da svakog od njih „ozgo vidi Bog“. Te je i pesma pomalo takva – otvorena – da se u nju uđe – i ona u nas.

...... Solista-tenor S. Nikolić je podešavao svoja piana, falceta i dekreščenda tako da se nijednom notom nije smelo da dirne u „svetost pojanja“ i „slika sakralna“ odzvuči na talambaski način, tako da su sve pesme ličile na molitve, o čemu je svedočio i narod-publika koja se u istoj svečanosti i miru povlačila iz prepune sale Kulturnog centra Srbije, u Parizu.

...... Po onome sa kakvom je dinamikom, i uigranošću izvođača, izveden ovaj, dugo očekivani, program-zbog autora koji živi u Parizu, naslov ovog nam malog i skromnog zapisa je mogao da glasi i malo drugačije, recimo: „Grom zapeva na Časne Verige, milozvučjem otključa proleće, poče renesansu“.

29. januar '24, Pariz Vlastimir Stanisavljević Šarkamenac


X Takmičenje "Srpska solo pesma u Mladenovcu"
i IV takmičenje "Srpska tradicionalna pesma"


......Proteklog vikenda u Mladenovcu je održano jubilarno Deseto takmičenje "Srpska solo pesma".Osnivač ovog takmičenja Mr.Slavko Nikolić, tenor koji je snimio nekoliko albuma najpopularnijih naših srpskih solo pesama nego je ostvario i na 10 CD a snimke ruskih, francuskih, italijanskih, čak i grčkih pesama, otkrivajući prave bisere romansi, šansona, kancona.

......Predložio je direktorki Osnovne muzičke škole "Stevan Hristić" u Mladenovcu Nadi Torbici Đokić da oforme takmičenje "Srpske solo pesme" i ona je sa oduševljenjem prihvatila da u ovom malom gradu započne jedinstveno takmičenje gde svaki od učesnika mora da ima bar jednu solo pesmu naših autora, a u višim kategorijama i po nekoliko. Pridružio im se i profesor solo pevanja Vladimir Bulatović i u svojstvu sekretara takmičenja on je uz članove žirija koji su se menjali prema uzrastu svih ovih godina slušao sve mlade takmičare, od kojih su neki već stasali do sopstvenih značajnih karijera.

...... Svima nama koji smo pratili i njihovo sazrevanje i "zrenje" samog takmičenja pružena je prilika da doista uživamo u delima naših autora koji su za tekstualnu podlogu uzimali dela naših najvećih pesnika nižući prave vokalne đerdane najraznovrsnijih sadržaja shodno sopstvenom temperamentu, nadahnuću, moćima izraza.

...... Što se učesnika tiče, njih je bilo stotinak u rasponu od 13 do 28 godina i tu se video ogroman raspon ne samo u godinama nego i u doživljaju teksta, u osećanju za akustičnost prostora, u komunikaciji sa gotovo svim izuzetno kreativnim klavirskim saradnicima koji su im pružali odličnu podršku. Mislim da je svaki od takmičara pevao najbolje što je umeo, ali i njihovi dometi sasvim su različiti u raznim fazama učenja od osnovno-školskog do akademskog. Od solo pevača se mnogo očekuje: on (ili ona) mora da zna nekoliko jezika, da peva čisto i besprekorno (i kad mu nije do pevanja), da je sceničan (čak i lep), da ima moć transformacije i da ima i "ono nešto" što pleni slušaočevu pažnju.

......Ovde to u ovoj fazi učenja samo može da se naslugi i na žirijima je bilo da prepozna prave talente i oda im priznanje. Tu odlučuju nijanse i jako su male između nekog ko je osvojio naprimer 99,50 poena (kao Bojan Medić iz beogradskog "Mokranjca") ili celih 100; ipak laureatima su svih četvoro članova žirija podarili svih sto poena: tenoru Aleksi Staniloviću, iz beogradske Muzičke škole "Dr Vojislav Vučković" (iz prve kategorije), Ružici Miletić iz beogradske Muzičke škole "Mokranjac" (iz treće kategorije, mada je i njena koleginica iz iste škole i iste klase Valentine Taškove – Teodora Marić – takođe osvojila sto poena u istoj kategoriji za dame) i Dunji Jovančević, studentkinji Filološko-umetničkog fakulteta iz Kragujevca (iz pete kategorije). I sopran Snežana Tanasković, studentkinja Akademije umetnosti iz Novog Sada takođe je osvojila sto poena u četvrtoj kategoriji i dobila je prvu prvu nagradu.

...... Nije lako bilo ni stići (po magli i kiši) iz Vranja, Vršca, Negotina, Kruševca i biti "raspevan" već u prepodnevnim časovima. Ali, scena koja ih sutra čeka zahtevna je i mnogo traži; samo oni koji su spremni da se odreknu sladoleda i toliko toga drugog pozvani su da se bave ovim poslom punim izazova, davanja ali i divljenja!

...... Paralelno sa Takmičenjem "Srpske solo pesme" odvijalo se u istoj školi "Stevan Hristić" i Četvrto takmičenje "Srpska tradicionalna pesma" sa još mlađim učesnicima – od devetogodišnje samouke pevačice Vasilije Šćepanović iz Paraćina, do sjajnih vokalnih grupa iz Grocke, Smedereva i Subotice koje su predstavile lepotu responzorijalnog i antifonog pevanja u slikovitim nošnjama koje su uz auditivnu lepotu pružale i lep vizuelni doživljaj.

......Laureati: sa ovog takmičenja bili su: u prvoj kategoriji Veljko Jovanović iz smederevske Muzičke škole "Kosta Manojlović", u drugoj – Helena Stojić iz iste škole, u trećoj Doroteja Janićijević – takođe smederevski đak, u četvrtoj – Nađa Burmaz iz kraljevačke Muzičke škole "Stevan Mokranjac" i iz Šeste kategorije – Vokalna grupa "Vidik" takođe iz. Smederevske muzičke škole.

"Blic", 22. Novembar 2022. Gordana Krajačić


NE SAMO O POSLU Slavko Nikolić

Pavaroti iz Kragujevca

Poznati tenor, operski prvak i koncertni pevač, pedagog i svojevrsni čuvar srpskog umetničkog vokalnog nasleđa,

izvežbao je glas da se lako snalazi u svim žanrovima, pred svakom publikom

......U to vreme Slavko Nikolić je još radio sa simfonijskim orkestrom Radio-Televizije Srbije. Pre nego što će nastupiti na jednom koncertu, hteo je da sa kolegom iz tehnike u studiju proveri kako produkcijski zvuči njegovo izvođenje arije koju je, inače, često pevao Lučano Pavaroti, pa je naizmenice puštao snimak čuvenog italijanskog tenora, i sopstveni snimak. Dok se time bavio, u prostoriju je ušao direktor tehnike RTS a.

......Slavko je iskoristio priliku da ga upita za mišljenje o melodiji koju upravo slušaju, i dobio odgovor – Sjajno je, a i kako će drugačije zvučati besmrtni Pavaroti.
Samo što to nije bio Pavarotijev, već Slavkov glas!

......Beogradska publika je imala priliku da čuje "srpskog Pavarotija” pre nekoliko dana na koncertu u Ruskom domu – gde svake godine nastupa sa različitim repertoarom još od 2007 godine. Ovoga puta na programu su bile "Radosne manastirske pesme”.
......-Obično se srpska duhovna muzika vezuje za setne, melanholične melodije, pa sam želeo da pokažem kako se u Hilandaru, Pećkoj patrijaršiji, Bukovu, Studenici, Gračanici, Dečanima, Manasiji, Tumanu, Svetim vračima, Bogorodici Ljeviškoj i Svetim arhangelima mogu čuti i veseli, živahni napevi – kaže Slavko.

......Za narednu godinu planira turneju sa pesmama iz svog albuma "Cigani se vraćaju s neba” PGP koji je snimio sa svojom koleginicom Milicom Popović.

...... Dobar pevač podigne na noge celu kafanu

......Ako niste u stanju da dignete na noge celu kafanu, nemojte se ni truditi oko svoje pevačke karijere, poručuje Slavko Nikolić mladim kolegama. Zato se on trudio da svoj glas "izvežba” za sve muzičke žanrove, za sve vrste publike. Seća se da je 2005, nakon koncerta u pariskom Boburu, pozvan da peva pred stranim diplomatama u rezidenciji našeg tadašnjeg ambasadora u Francuskoj dr Predraga Simića.

...... Program je bio raznovrstan, a zvanice se toliko "zagrejale” da je za bisom sledio bis, sve dok se broj slušalaca sa prvobitnih četrdesetak nije maltene udvostručio, jer su stalno pristizali novi, nezvani, i prostor postao pretesan.

...... U svojim notnim sveskama on je, inače, prikupio najlepše srpske i "bisere srpske umetničke solo pesme” (pod ovim nazivom je snimio i ce-de krajem prošle godine). Više od četrdeset godina promoviše srpsku kulturu i tradiciju širom sveta, i često gostuje u radijskim i televizijskim emisijama, predstavljajući nacionalnu umetnost, kao i svetsku kulturnu baštinu, naročito stare napolitanske i španske pesme.

......Njegov repertoar obuhvata vodeće tenorske uloge u delima najvećih italijanskih, ruskih i drugih majstora opere, a rado izvodi i dela savremenih srpskih kompozitora (od kojih su mnoga snimljena i arhivirana u fonoteci RTS-a). Održao je i veliki broj humanitarnih koncerta.

......Pred publiku u tuđim pantalonama

......Krajem osamdesetih godina cvetao je muzički život u bivšoj Jugoslaviji, diskografska industrija radila je punom parom, koncerti su bili rasprodati. Umetnički ansambl vojske Jugoslavije pod vođstvom načelnka ansambla Branka Karakaša doživljavao je svoj vrhunac: nekoliko puta godišnje imao je veliku turneju po celoj zemlji i susednim državama, a putovali su karavanom od četiri autobusa sa simfonijskim orkestrom, horom i solistima, operskim pevačima i estradnim zvezdama.
...... -Jednim takvim karavanom stigli smo u Grac na poziv ministarstva odbrane Austrije, na koncert koji je direktno prenosila njihova državna televizija. Među solistama bili su Ljiljana Molnar Talajić, Jadranka Jovanović, Žarko Dančuo i moja malenkost. Fantastična sala u kojoj smo nastupali bila je ispunjena do poslednjeg mesta. Na kraju koncerta dugim aplauzom i skandiranjem publika je tražila bis. Pošto su pevačice već skinule svoje toalete, Karakaš je dotrčao do mene i brzo mi rekao da izađem na scenu.

...... Sako i kravatu sam imao, samo sam zgrabio prve pantalone koje su mi bile na dohvat ruke. Tek na bini shvatio sam da pripadaju kolegi Jovici Španoviću, koji je znatno krupniji od mene, ali povratka nije bilo. Obliven hladnim znojem, jednom rukom sam držao pantalone duplpo šire od mene, a drugom mahao da skrenem pogled publike. Šta ako mi spadnu, a sve snima televizija? Srećom, sve je dobro prošlo. Te godine sam dobio i novčanu nagradu od umetničkog ansambla kao zaslužni solista... a mislim da su uzeli u obzir i avanturu u Gracu – priča Slavko.

...... Raspevani grafičar

...... Dosad je objavio deset CD-a za razne izdavače, uglavnom sa koncerata – što je uspeo malo koji operski pevač sa ovih prostora – ali posebno je ponosan što je osnivač i umetnički direktor takmičenja Srpska solo pesma, koje se od 2011. održava u Mladenovcu za sve osnovne, srednje muzičke škole i fakultete u Srbiji.

...... -Veoma je važno što ranije otkriti i podsticati talentovanu decu, omogućiti im da svoj dar neguju i razvijaju kroz nastupe i takmičenja. Ja sam imao sreću da moji roditelji, po zanimanju grafičari, uoče moju ljubav prema muzici i podrže me u odluci da njoj posvetim svoj život. Moje muzičko obrazovanje je, doduše, u početku išlo uporedo sa nastavom u srednjoj grafičkoj školi, kasnije sa studijama na Višoj grafičkoj školi u Zagrebu.

...... Postao sam grafički inženjer, zaposlio se u preduzeću GIRO BEOGRAD koje je radilo omote za sve diskografske kuće u tadašnjoj Jugoslaviji, plakate i postere za koncerte, i za te tri godine, od 1983. do 1986, upoznao mnoge poznate pevače – priča Slavko.

...... U to vreme se oženio Radicom – ona je, tvrdi, njegova najveća podrška u životu – i dobio ćerku Maju, koja sad ima 36 godina. Nasledila je očev talenat, završila srednju muzičku školu, ali odabrala drugačiju karijeru.
-Diplomirala je na Fakultetu Muzičke umetnosti-teoretski odsek na Filološkom fakultetu engleski i nemački jezik, onda završila master na Fakultetu organizacionih nauka i master političkih nauka u Atini (samostalno je naučila grčki i mađarski jezik, koje govori kao da joj je maternji). Sad radi u Kataru – kaže ponosni otac.

...... Četiri i po decenije ispunjene muzikom

...... Rođen je Kragujevcu, osnovnu školu je završio u Čačku, a Muzičku akademiju u Beogradu (magistrirao je na FMU 1994. godine, operski smer, u klasi prof. Zvonimira Krnetića kao student generacije).

...... Naš poznati tenor, operski prvak i koncertni pevač, pedagog i svojevrsni čuvar srpskog umetničkog vokalnog nasleđa, nastupao je sa vrhunskim domaćim i svetskim dirigentima (kao što su Mikis Teodorakis, Karolos Trikolidis, Leonardo Sini, Milen Načev, Mladen Jagušt, Jovan Šainović, Pavle Medaković, Miodrag Janoski, Angel Šurev, Bojan Suđić, Dejan Savić…) i operskim pevačima (Radmilom Bakočević, Ljiljanom Molnar Talajić, Živanom Saramandićem, Gordanom Jeftović, Goranom Gligorićem , Višnjom Pavlović, Jadrankom Jovanović, Suzanom Šuvaković Savić).

...... Sarađivao je sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Narodnog pozorišta, Umetničkim ansamblom MO "Stanislav Binički”, simfonijskim orkestrom Radio-Televizije Srbije, Narodnim orkestrom RTS, italijanskim RAI, austrijskim ORF, učestvovao na svim značajnim domaćim i regionalnim festivalima (BEMUS, Dubrovačke letnje igre, Barski ljetopis, Mokranjčevi dani, Sinđelićevi dani, Mermer i zvuci, NOMUS…) i svojim glasom osvojio publiku širom Srbije i Evrope.

...... Dobitnik je mnogobrojnih nagrada (među kojima i priznanje za doprinos u razvoju i unapređenju srpske muzičke kulture 2017, godine) i nosilac ordena srpsko-ruskog bratstva. Povodom 40 godina umetničke karijere održao je koncert u Zadužbini Ilije M. Kolarca sa simfonijskim orkestrom ,, Stanislav Binički”, koji je prenosila i TV RTS .

...... On sam je prvo "muzičko” zaposlenje našao kao solista Umetničkog ansambla Vojske Jugoslavije,, Stanislav Binički”, da bi kasnije prešao na RTS, i sve do penzije nastupao na svim velikim koncertima hora i simfonijskog orkestra RTS, i kao solista u mnogim oratorijumima, misama, rekvijima najvećih svetskih kompozitora i duhovnim delima pravoslavne muzike. Snimao je i muziku za film i pozorišne predstave. U mladim danima, osamdesetih, imao je i svoj bend "Šmekeri”.

......Koncert pod svećama

...... Tokom bogate višedecenijske muzičke karijere Slavko se mnogo puta našao u neobičnim, neočekivanim situacijama, kojih se i danas seća.

...... -Više puta zaredom smo u Tivtu gostovali na velikoj sceni "Buće”, ali prvi nastup nikad neću zaboraviti. Baš pred izlazak na scenu dogodila se velika havarija energetskog sistema u celoj Crnoj Gori i nestalo je struje. Čekali smo pola sata, ali nam je rečeno da kvar neće biti otklonjen možda ni do jutra. Direktorka kulturnog centra u Tivtu Milena Radojević je rekla da nema uslova da se manifestacija održi, ali da će nam po ugovoru ipak platiti honorar.

...... Ja sam odbio i umesto toga zatražio tridesetak sveća. Čim su stigle, raspoređene su po sceni, i najromantičniji koncert u mom životu je mogao da počne. ,,Nebom zvezde su sjale”, prolomila se arija iz opere ,,Toska”. Naši glasovi, mandoline, buzuki, balalajke i klavir odjekivali su nestvarno u vedroj tivatskoj noći, uz šum mora i miris soli. Publika nije htela da ide kući dok se i poslednja sveća nije ugasila. Posle četiri i po sata! – priča Slavko.

...... Znao je da je ovim koncertom obezbedio još nekoliko godina gostovanja u Tivtu pod vrhunskim uslovima.

Politika - "Magazin" Aleksandra Mijalković


Muzika pravoslavlja

......Vlastimir Stanisavljević Šarkamenac, pesnik i književnik, diplomurani arhitekta i samouki kompozitor organizovao je u Ruskom domu veče "Manastirskih pesama", podarivši svoje note i ovom prilikom tenoru Slavku Nikoliću, magistru solo pevanja i grafičkom inženjeru, koji je na najbolji način osetio ritam i metriku njegovih stihova.

......Njima su se na sceni pridružili i dr Milivoje Veljić, pijanista koji im se odnedavno priključio, ali koji se sjajno uklopio u njihov tim znalački se povlačeći pred lepotom teksta, ali i ističući klavirsku deonicu treperavim trilerima ili bujnom akordikom u trenucima kada se glas povlačio. Violinista Nikola Đuričanin davao je svojevrsni kontrasubjekt Slavkovom glasu, izvijajući rečite tonske arabeske, a multiinstrumentalista Petar Golubović ovoga puta se muzikalno usredsredio samo na gitaru, ali je ona izvanredno pocrtala damare Šarkamenčeve poetike.

......U ovom timu je i dr Aleksandra Paladin, muzikolog, koja profesionalno i zanimljivo uvek vodi Slavkove koncertne programe, ali ovom prilikom pokazala je i izrazit dramski i glumački potencijal recitujući stihove o srpskim svetinjama.

......Redosled ovih pesama imao je gradacioni tok, od manje poznatih "svetih mesta" (Tumane, Sveti Vrači, Devič) prelazilo se preko svetinja (Manasija, Svetih Arhangela, Ljeviške) do graditeljskih remek dela (Studenice, Gračanice, Dečana, Hilandara, Pećke patrijaršije) i do, Šarkamencu najdražeg, manastira Bukovo iz okoline njegovog rodnog negotinskog zavičaja, koji je na zahtev publike i repriziran, pri čemu su svi učesnici zapevali, a autor se prihvatio i daira sa praporcima.

......I naš akademik, Svetislav Božić, autor najlepše savremene pravoslavne muzike opevao je srpske manastire muzikom klavira. Ali to su sasvim drugačije tonske ode – kao znalački izbrušeni dijamanti, a muzika Šarkamenca je kao lep sunčani dan uhvačen kičicom naivnog slikara koja izmami blagi osmeh i želju da zastanemo, da je ponovo oslušnemo. Njegova muzika ne pravi blještave arabeske, ne zaprepašćuje disonancama, on sledi neke svoje pradrevne unutrašnje glasove  kako su to činili i antički narodi (Grci i Latini) i veliki reformatori (Gluk i Vagner) uvek sa idejom da tekst bude zvezda vodilja.

......A najsjanija zvezda u ovom manastirskom sazvežđu bila je upravo ona nad Bukovom, koja mu je obasjavala pariske dane u kojima je život provodio sa onom čežnjom Crnjanskog da je svima koji su daleko od otadžbine uvek hladno oko srca. A "Caldo Sangue" (Topla krv) zagrejala je i sva srca u dvorani Ruskog doma!

"Blic" 3. Oktobar 2022. Gordana Krajačić


UMUS I KULTURNI CENTAR GRADA BEOGRADA ARTGET GALERIJA

PGP RTS I " MUZIKA KLASIKA"

KONCERT I PROMOCIJA PROJEKTA OD NACIONALNOG MUZIČKOG ZNAČAJA

"BISERI SRPSKE UMETNICKE SOLO PESME"

TENORA SLAVKA NIKOLIĆA

MUZIČKA KRITIKA

......Projekat pod nazivom ""Biseri srpske umetničke solo pesme" čiji je autor magistar solo pevanja, tenor Slavko Nikolić, čine audio zapis-CD (PGP RTS) sa 20 pesama, notno izdanje sa partiturama 39 pesama naše vokalne lirike a sve pesme domaćih kompozitora ovekovečene su i na DVD izdanju "Muzika Klasika".

...... Nakon koncertnog predstavljanja projekta koji obuhvata solo pesme srpskih kompozitora nastale u periodu od kraja 19. veka do danas (Nikolića je na klaviru pratio Milivoje Veljić), na promociji su govorili: Marko Milutinović (PGP RTS), dr Aleksandra Paladin (Radio Beograd), dr Predrag Mitrović (časopis Muzika Klasika), Gordana Krajačić (muzička kritičarka) i kompozitor Milovan Filipović; Fotografije: Gordan Jović RTS

...... U Galeriji Artget promovisani su CD, DVD i partitura Srpskih solo pesama koje je izdao pod nazivom "Biseri srpske umetničke solo pesme" magistar solo pevanja Slavko Nikolić ispisavši ne samo "bisernu" istoriju naše solo pesme, nego i nacionalne muzičke istorije koja je, preferirajući vokalni izraz ostvarila doista prelepe muzičke đerdane.

...... Pritom je održao i koncert u trajanju jednog školskog časa. Gotovo svi srpski kompozitori pisali su solo pesme shodno svojim znanjima, dometima, senzibilitetu, ličnim afinitetima, osećanjima za literarne predloške. Slavko Nikolić odabrao je najlepše među njima, najkarakterističnije primere našeg duhovnog i muzičkog postojanja stvarajući kompakt disk koji je istovremeno i njegova najrečitija autobiografija koja prikazuje sublimat njegovog vokalnog višedecenijskog istraživanja kroz koja se i sam menjao, jer, kako je mudro govorila Nada Marinković – "sa godinama ne menjamo se samo mi nego i naši senzibiliteti".

...... Kao i sama solo pesma koja je prolazila kroz raznolike faze – od sevdaha do romantične dramatike ("Grivna") Stanislava Biničkog, preko "Jorgovan grana procvala" – u kojoj smo gotovo osetili i njegov opojni miris i dualističkih razmišljanja – "Da su meni oči tvoje" sagledali smo i raznolikost poetske kičice tvorca prve srpske opere ("Na uranku") i najpopularnijeg marša ("Na Drinu"). Iskreno i ispovedno doista nas je uverio u "Veruj da te ljubim" (u saradnji i saglasju sa Isidorom Bajićem).

......Gotovo do šapata je stigao u glasovnim vibracijama "Elegije" Stevana Hristića, do derta vranjanskog senzibiliteta kroz "Stojanke, mori Stojanke" Josifa Marinkovića. Čitavu studiju prozora dao je kroz Konjovićeve zapise o "Sevdahu" i "Pod pendžeri". Ne štedeći ni glas ni emocije kroz svaku od pesama ostvario je čitave male drame darujući pravi ekstrakt najrazličitijih raspoloženja. Rafinirane eho-efekte ostvario je u "Nane kaži tajku" koju je Konjović napisao inspirisan narodnom pesmom iz Vranja.

......Pokazao je i poseban senzibilitet za muzičko pero Milovana Filipovića ("Pile moje", "Sunce zađe za neven za goru") i za njegove humorne tokove ("Rasle tikve na bunjištu"). Po plemenitom tekstu Desanke Maksimović i sam je duboko saosećao sa kompozicijom Zorana Jovanovića "Objavite jednom na velika zvona", ali i sa jedinstvenom "Šašavom pesmom" isto tako potpuno jedinstvenog Konstantina Babića. Znao je da istakne i lepotu jednostavnog narativnog toka sa odgovarajućim i harmonskim rešenjima Vlastimkira Stanisavljevioća Šarkamenca ("Sojka ptica" i "Mesečina").

...... Veoma sadržajnu, u svakom trenutku prožimajuću i podsticajnu klavirsku saradnju pružio mu je na ovim izdanjima njegov višegodišnji klavirski saradnik Miodrag Čolaković, sa svojim izvanredno muzikalnim interpretacijama i jezgrovitim replikama koje su na sjajan način produžile dejstvo ispevanih stihova iskrenom i dubokom saosećajnošću i sa kompozitorima i sa pevačem.

......Na koncertu je Slavka pratio Milivoje Veljić uspostavljajući odličnu saradnju, produžavajući smisao reči svojim saosećajnim umetničkim delovanjem. Mada je već stekao doktorat umetnosti u skladu sa programom (a i da omogući pevaču da predahne) solistički je odsvirao dve kompozicije Cicvarića ("Svilen konac" i "Nizamski rastanak") i nežnu "Gradinom cveće cvetalo" pijanistkinje i kompozitorke Vere Milanković.

Blic 15. Februar 2022.

Gordana Krajačić


CIGANI SE VRAĆAJU SA NEBA

MUZIČKA KRITIKA

......Kao na platnima naših slikara naivaca, gde nema perspektive ni tehničkog znanja, a opet, ona osvajaju blještavilom boja i mnoštvom motiva, tako je i muzička paleta Vlastimira Stanisavljevića Šarkamenca podstaknuta svekodnevnim događajima iz života Cigana koji su, shvativši da su nepoželjni na Zemlji – krenuli na nebo, ali su ubrzo uvideli da ni tamo nisu dobrodošli – te se vraćaju...

......Arhitekta po struci, Šarkamenac, bez školskog muzičkog obrazovanja, sa desetinama objavljenih, prevođenih i nagrađivanih knjiga poezije i proze, uhvatio je (kao Lorka) najbitnije karakteristike vezane za radosti, bol, suze, ljubav, svadbena veselja, Usnije Moldove, Bore...

......Sve ostalo je u službi tog primarnog melodijskog bloka koji se oteo iz grudi kao vapaj za slobodom, za ljubavlju, za srećom. Tu nema harmonskog promišljanja, težnje da se ispoštuje formalna struktura, orkestracije koja bi, kao Berliozova ili Ravelova, zasenila koloritom, a opet – iskonski su utkane trube u tkivo partiture, a u numeri "Kad se cigani rasplaču" – rasplakala se i solo violina.

......U dočaravanju ove romantičarske poeme o Ciganima Šarkamencu su sjajno pomogli pevači – Slavko Nikolić – gospodstvenog ponašanja i sa nebesko plavim očima, koji se potpuno "presvukao" u Ciganina sa svim njegovim temperamentom i mentalitetom i Milica Popović, koja je glasom budila strast za nomadskim prostranstvima, za lutanjima, za daljinama.

......Ansambl Ministarsta odbrane "Stanislav Binički" na čelu sa dirigentom Pavlom Medakovićem vodio nas je premijerno 3. Oktobra u Kolarčevoj zadužbini (dve godine posle svetske premijere u Parizu) na ovo muzičko putovanje "ni na nebu ni na zemlji" – "Tamo daleko" gde se sanja i raduje i peva i igra uprkos svemu!

Gordana Krajačić


ZBIRKA PESAMA ZA GLAS I KLAVIR

BISERI SRPSKE UMETNIČKE SOLO PESME

AUTORA MR SLAVKA NIKOLIĆA U IZDANjU "MUZIKE KLASIKE"

......Zbirka pesama pod nazivom "Biseri srpske umetničke solo pesme" proistekla je iz potrebe da se u jednu zbirku stave pesme, najlepše što su stvorili srpski kompozitori sa početka 20 veka , tokom 20 veka , početkom 21 veka sve do današnjih dana. Trudio sam se da pesme budu prilagođene nivoima školovanja učenicima osnovnih muzičkih škola, đacima srednjih muzičkih škola kao i studentima Fakulteta muzičkigh umetnosti.

...... Jednom rečju, jedna vrlo upotrebljiva zbirka koja će biti od koristi i profesorima i koja će im znatno olakšati rad u vokalnoj pedagogiji . Ove pesme su se izborile za svoje mesto pod suncem , svojom lepotom , pevljivošću , kvalitetom i izuzetnim nadahnućem kompozitora i tekstopisaca koji je svaki na svoj način uhvatio duh vremena u kojem su stvarane . Neke od njih su i najčešće izvođene na koncertnom podijumu , ali mnoge će tek doživeti svoj procvat i biti otkrivene i početi svoj pravi život na sceni i medijima.

......Dvadeset snimljenih pesama se nalazi na mom ovih dana pod istim nazivom izdatom CD u "Biseri srpske umetničke solo pesme" u izdanju PGP RTS a, tako da će korisnici ove zbirke moći i da ih čuju.

...... U zbirci su najlepše pesme naše vokalne lirike , tačnije 39 pesama na 150 strana ( Zašto Sike , Zašto , Sevdah , Veruj da te ljubim , Stojanke mori Stojanke , Pod pendžeri , Nane kaži tajku , Elegija , Grivna , Rasle tikve na bunjištu , Ukor , Kad ja viđeh oči tvoje , Pošla Vanka na vodu i mnoge druge , koje su stvorili naši najznačajniji kompozitori ( St. Binički , P. Konjović , St. Hristić , I. Bajić , M. Filipović , M. Rasinki , S. Božić , K. Banić , Z. Jovanović , St. Rajačić , A. Vujić itd.).

......Naravno ima još mnogo lepih dobrih i umetnički značajnih pesama tako da ima prostora da se u dogledno vreme napravi još jedna zbirka . Mnogi kompozitori imaju i svoje zbirke , tako da ko želi može da nastavi istraživanje . Mislim da je ovo jedna prelepa zbirka , puna bisera na radost svih nas.

Mr Slavko Nikolić


NOVI KOMPAKT DISK TENORA SLAVKA NIKOLIĆA - SOKOJ

......BISERI SRPSKE UMETNIČKE SOLO PESME naziv je novog kompakt diska tenora Slavka Nikolića koji je objavio PGP RTS uz podršku Sokoja.

......Prema rečima gospodina Nikolića  Pesme  na ovom disku su  segment jednog velikog , ambicioznog i sveobuhvatnog projekta  koji uključuje Takmičenje solo pevača kao i izdavanje Zbirke za glas i klavir pod istim nazivom. U taj projekat sam ušao sa iskrenom željom da se prvi put posle II svetskog rata osvetli i prezentira sve ono što je ostvareno na polju srpske umetničke solo pesme i na taj način učinim čast svome narodu i svojoj zemlji .

......Na albumu se nalazi dvadeset najlepših pesma koje su stvorili najznačajniji srpski kompozitori u periodu od početka 20. veka pa do današnjih dana – od Biničkog i Konjovića do K.Babića M.Filipovića i Z. Jovanovića. Klavirski saradnik je Miodrag Čolaković a dve pesme su izvedene uz pratnju SO MO Stanislav Binički kojim je dirigovao Pavle Medaković.

......Pesme sa ovog albuma dostupne su na zvaničnom You Tube kanalu PGP RTS 


CD BISERI SRPSKE UMETNIČKE SOLO PESME 

u emisiji "Susretanja"

RADIO BEOGRAD 1

Autor i voditelj Aleksandra Paladin


CD BISERI SRPSKE UMETNIČKE SOLO PESME  U IZDANJU PGP RTS

SLAVKO NIKOLIĆ , tenor  MIODRAG ČOLAKOVIĆ , klavir


......Mr SLAVKO NIKOLIĆ
, rodjen je u Kragujevcu. Magistar umetnosti i grafički inženjer magistrirao je na FMU Beogradu 1994. godine (operski smer) sa četiri glavne operske uloge u operama Đ.Pučinija - Madam Baterflaj , Đ.Verdija - Travijata , Đ.Pucinija - Boemi , Đ. Verdija - Rigoleto u klasi prof. Zvonimira Krnetića , kao student generacije.

......Operski i koncertni pevač, nastupao je na najpoznatijim evropskim scenama sa jugoslovenskim i srpskim simfonijskim orkestrima: Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Narodnog pozorišta, Umetničkim ansamblom
VS "Stanislav Binički", Simfonijskim orkestrom Radio televizije Srblje, Narodnim orkestrom RTS, RAI, kao i sa najpoznatijim stranim i domacim dirigentima:

 

......Mikisom Teodorakisom ,Karolasom Trikolidisom, Milanom Načevim ,Giorgiom Sinijem ,Miodragom Janoskim ,Mladenom Jaguštom ,Angelom Šurevim, Bojanom Sudjićem, Dejanom Savićem, Jovanom Šainovićem, Pavlom Medakovićem.

......Njegov repertoar obuhvata vodece tenorske uloge u operama Verdija , Pučinija, Rosinija, Đordana, Cajkovskog, Gunoa i drugih, kao i veliki koncertni repertoar .

......Gostovao je mnogim evropskim metropolama i zemljama, Francuskoj (Pariz sest puta), Velikoj Britaniji (London dva puta), Madjarskoj, ltaliji, Austriji, Švedskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj i mnogim drugim gradovima i zemljama u regionu . Često izvodi dela savremenih srpskih kompozitora od kojih su mnoga snimljena kao trajni snimci i arhivirani u fonoteci za RTS.

......Nastupao je i na znacajnim festivalima: "BEMUS", Dubrovacke letnje igre, "Barski ljetopis", "Mokranjcevi dani", "Mermer i zvuci", "NOMUS", JHS, Sinđelićevi dani itd. Kriticari dnevnih listova, Novosti, Politike, Borbe, Blica, Glasa javnosti, kao i casopisa kao sto su llustrovana politika ,TV Novosti i dr. listom su podvlacili lepotu njegovog glasa "koji je postavljen na najboljim principima belkanta, a krasi ga lepota, zvucnost, visina, muževna izrazajnost, izvanredna tehnika i dikcija".

......Prateci njegove magistarske operske predstave, oni su uočavali da je Slavko Nikolic na putu do moćnog spinto tenora sazrevao postepeno, osvajajuci karaktere likova koje je igrao: Alfreda u "Travijati", vojvodu u "Rigoletu", Rodolfa u "Boemima", pa sve do princa Kalafa u "Turandotu". Posle nastupa u Requiemu Đ.Verdija u ltaliji, Rekvijema M.Teodorakisa u Grčkoj, Mise Brevis -Z. Kodalja, do "Zvona" Rahmanjino­va u Sava centru i serije koncerata posvecenih srpskoj solo pesmi, kao i čudesnih interpretacija najpoznatijih napolitanskih pesama i arija, u kritici se ističe da je mr Slavko Nikolic postao vodeci tenor ovog podneblja.

......lzdao je za PGP RTS CD "Najlepše napolitanske i španske pesme", CD "Cigani se vraćaju sa neba", a za "Muziku Klasiku" - CD "Pesme i arije koje su osvojile svet", kao i CD "The World hits" . Velki broj njegovih trajnih snimaka srpskih
umetnickih solo pesama arhivirano je u fonoteci Radio Beograda kao trajno kulturno dobro srpskog naroda.

......Osnivač je i umetnički direktor TAKMIČENJA SRPSKA SOLO PESMA - Mladenovac 2011-219 za sve osnovne , srednje muzičke škole i fakultete Muzičkih umetnosti u Srbiji koje se održava u MŠ "Stevan Hristić " u Mladenovcu. Svojim glasom osvojio je publiku u preko stotinu gradova Evropske unije, Srbije i Crne Gore u kojima je, kako kritičari ističu, ispraćen ovacijama.

......Dobitnik je nagrade" Muzika Klasika 2011", ordena Srpsko-ruskog bratstva, plakete "Počasni graaanin grada Mladenovca", Specijalne plakete Ruskog Doma u Beogradu 2016 , plakete Viteza umetnosti kraljevskog reda vitezova, Majstorskog pečata- srpske krune, Zlatne značke za 2019. god. koju dodeljuje KPZ Srbije i Ministarstvo kulture, najvišeg priznanja za dugogodišnji doprinos u razvoju i unapredjenju kulture u zemlji i svetu.


......MIODRAG ČOLAKOVIĆ
diplomirao na klavirskom odseku FMU u Beogradu. Nastupa solistički, kao kamerni muzičar i kao klavirski saradnik poznatih instrumentalista i pevača.

......Kao svestrani umetnik, objavio je nekoliko knjiga različitih žanrovskih opredeljenja i interesovanja, a imao je i četiri samostalne izložbe slika. Profesor je klavira i solo pevanja u Dečijem kulturnom centru u Beogradu.

......Kritika Dr Gordana Krajacic u Blicu ističe: "lzvanrednu klavirsku saradnju pijaniste Miodraga Čolakovića koji je sve vreme disao istovetno sa vokalnim umetnicima ,osećajući tanane treptaje partiture uzdižući pijanističku deonicu do ravnopravnog sudionika".

......Dr Slobodan Turlakov u poznatom časopisu "Teatron" ističe pijanistu Miodraga Čolakovića kao umetnika čija je interpretacija Adinselovog Varsavskog koncerta dirljiva potvrda njegovoh velikih sposobnosti.


Biseri srpske umetničke solo pesme

......Pod nazivom "Biseri srpske umetničke solo pesme magistar solo pevanja Slavko Nikolić ispisao je ne samo "biserniju" istoriju naše solo pesme, nego i nacionalne muzičke istorije koja je, preferirajući vokalni izraz ostvarila doista prelepe muzičke đerdane.

......Gotovo svi srpski kompozitori pisali su solo pesme shodno svojim znanjima, dometima, senzibilitetu, ličnim afinitetima, osećanjima za literarne predloške. Slavko Nikolić odabrao je najlepše među njima, najkarakterističnije primere našeg duhovnog i muzičkog postojanja stvarajući kompakt disk koji je istovremeno i njegova najrečitija autobiografija koja prikazuje sublimat njegovog vokalnog višedecenijskog istraživanja kroz koja se i sam menjao, jer, kako je mudro govorila Nada Marinković – "sa godinama ne menjamo se samo mi nego i naši senzibiliteti.

......Kao i sama solo pesma koja je prolazila kroz raznolike faze – od sevdaha do romantične dramatike ("Grivna") Stanislava Biničkog, preko "Jorgovan grana porocvala" – u kojoj smo gotovo osetili i njegov opojni miris i dualističkih razmišljanja – "Da su meni oči tvoje" sagledali smo i raznolikost poetske kičice tvorca prve srpske opere ("Na uranku") i najpopularnijeg marša ("Na Drinu"). Iskreno i ispovedno doista nas je uverio u "Veruj da te ljubim" (u saradnji i saglasju sa Isidorom Bajićem). Gotovo do šapata je stigao u glasovnim vibracijama "Elegije" Stevana Hristića, do derta vranjanskog senzibiliteta kroz "Stojanke, mori Stojanke" Josifa Marinkovića. Čitavu studiju prozora dao je kroz Konjovićeve zapise o "Sevdahu" i "Pod pendžeri".

......Ne štedeći ni glas ni emocije kroz svaku od pesama ostvario je čitave male drame darujući pravi ekstrakt najrazličitijih raspoloženja. Rafinirane eho-efekte ostvario je u "Nane kaži tajku" koju je Konjović napisao inspirisan narodnom pesmom iz Vranja. Pokazao je i poseban senzibilitet za muzičko pero Milovana Filipovića ("Pile moje", "Sunce zađe za neven za goru") i za njegove humorne tokove ("Rasle tikve na bunjištu"). Po plemenitom tekstu Desanke Maksimović i sam je duboko saosećao sa kompozicijom Zorana Jovanovića "Objavite jednom na velika zvona", ali i sa jedinstvenom "Šašavom pesmom" isto tako potpuno jedinstvenog Konstantina Babića.

......Znao je da istakne i lepotu jednostavnog narativnog toka sa odgovarajućim i harmonskim rešenjima Vlastimira Stanisavljevioća Šarkamenca ("Sojka ptica" i "Mesečina").

...... Veoma sadržajnu, u svakom trenutku prožimajuću i podsticajnu klavirsku saradnju pružio mu je njegov višegodišnji klavirski saradnik Miodrag Čolaković, sa svojim izvanredno muzikalnim interpretacijama i jezgrovitim replikama koje su na sjajan način produžile dejstvo ispevanih stihova iskrenom i dubokom saosećajnošću i sa kompozitorima i sa pevačem.

Gordana Krajačić


Muzika za više slušanja

"Dvadeset solo pesama srpskih autora na kompakt disku tenora Slavka Nikolića i pijaniste Miodraga Čolakovića"

Muzička kritika

......U trenutku kada je naše muzičko tržište prepuno izdanja u najmanju ruku sumnjive umetničke vrednosti (i utoliko agresivnije prisutnih u javnosti), pokoja iskra uliva nadu u okretanje plemenitijem i istinskijem.

......Možda odviše stidljivo do nas je stigla i jedna dragocenost srpske muzočke baštine. Kompakt disk "Biseri srpske umetničke solo pesme" u izdanju PGP RTS a, tenora Slavka Nikolića i pijaniste Miodraga Čolakovića na reprezentativan način prikazuje ovaj segment naše muzike. Dvadeset snimljenih pesama znamenitih autora (P. Konjović, S. Binički, I. Bajić, S. Hristić, M. Milojević, V. Baronijan, K. Babić i M. Filipović) plod su dugotrajnog promišljanja i saradnje dvojce interpretatora, autentičan presek datog žanra.

......Budući da se na ovom albumu srećemo sa posvećenim umetnicima, uspeh stiže očekivano. Nikolić i Čolaković gaje izuzetno kultivisan izraz oplemenjujući svaku muzičko-poetsku minijaturu brižljivo vajanom frazom, konkretnom diferencijacijom stilova, misli i temperamenata stvaralaca koje tumače. Oslušnimo samo "Sevdah" Petra Konjovića, "Elegiju" Stevana Hristića ili burlesku "Rasle tikve na bunjištu" Milovana Filipovića... Koliko zasebnih lica, uklopljenih u ovu zbirku!

......O vrhunskom profesionalizmu koji se očitava kroz svaki aspekt "Bisera srpske umetničke solo pesme" svedoči i bogato opremljena propratna knjižica: sa ukusom dizajnirana, urađena dvojezično (srpski, engleski,), sa nadahnutim uvodnim tekstom Miodraga Čolakovića i podrobnim biografijama izvođača. Ovde su svoj doprinos dali i istaknuti naši ton-majstori i producenti: Zoran Jerković, Zoran Marinković, Jugoslav Bošnjak, Mario Kremzir..Ljubinko Gordić, što garantuje kvalitet ponuđenih snimaka.

......Konačno, već i sama iskrenost kojom se Slavko Nikolić Miodrag Čolaković obraćaju slušaocu upućuje da ovu probranu kolekciju srpske vokalne lirike trba čuti – ne samo jednom.

Marija Ćirić


RECENZIJA CD-a BISERI SRPSKE UMETNIČKE SOLO PESME

 

......Malo je obdarenih profesionalnih pevača koji svoju umetnost usmeravaju ne samo ka ličnoj afirmaciji, već i ka propagiranju nacionalnog umetničkog stvaralaštva.

......Slavko Nikolić je odabrao za program svog CD-a, po svom nahođenju najinteresantnije i najlepše solo pesme srpskih autora obuhvatajući široko vremensko razdobje i stilsku raznolikost, smatrajući da će ovaj zvučni panoptikum probuditi interesovanje kako prosečnih slušalaca tako i muzičkih profesionalaca.

......Od klasika srpske solo pesme ­ Konjovića, Hristića , Milojevića , Kornelija Stankovića , Biničkog i Bajića, pa do savremenih autora Filipovića, Baronijana i Bablća , nižu se melodje pune lirike u kojima Slavko Nikolić prikazuje sve odlike svoga plemenitog i krepkog tenora kao i tople i suverene muzikalnosti.

......Nepravedno bi bilo ne spomenuti i sjajnog klavirskog saradnika Miodraga Čolakovića koji je u svakoj prilici bio siguran muzički oslonac i kreativan partner tenora Slavka Nikolića.

Konstantin Babić


TRI JEZIKA ZA 12 KOMPOZICIJA:

PGP RTS objavio album modernih romskih hitova u raskošnim aranžmanima

"Cigani se vraćaju sa neba"

......ALBUM "Cigani se vraćaju sa neba", kompozitora Vlastimira Stanisavljevića Šarkamenca, u izvođenju Slavka Nikolića i Milice Popović, objavljen je nedavno, u izdanju PGP RTS. Njih dvoje je pratio Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički".

...... Na disku se nalazi 12 novokomponovanih modernih romskih hitova, otpevanih na srpskom, romskom i francuskom jeziku, a projekat je rađen tri godine. Aranžmani su delo Konstantina Blagojevića iz Beogradske filharmonije. Album je sniman na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine, a dirigent je bio Pavle Medaković.

...... "Svetsku premijeru imali smo u Srpskom kulturnom centru u Parizu 2017. sa kamernim ansamblom" - navodi operski pevač Slavko Nikolić. "Zbog oduševljenja publike, koja nije mogla da stane u salu, odlučili smo se da snimimo disk, sa simfonijskim orkestrom. Sve numere su vrlo originalne, sveže, pune ritma i inspirisane podnebljem gde Boro Dudule traži svoju nevestu Usniju."

...... "Ova muzika", dodaje Nikolić, "može dabude upotrebljena i za pravljenje mjuzikla, filma ili pozorišne predstave
- Kada uslovi budu dozvolili, održaćemo premijeru i u Srbiji. Bilo je planirano da se to desi 8. aprila ove godine, na svetski dan Roma, ali je koncert pomeren zbog pandemije kovida 19."

......"Vodeći ljudi Vojske Srbije su", veli Nikolić, "podržali izuzetno delo.
......Ono je i vrlo komercijalno, PGP RTS je to prepoznao. Nema ovakve muzike na tržištu.
Ceo proces je, kako kaže, bio veoma zahtevan.

...... Notama koje se nalaze napisane na nekoj hartiji vi morate da udahnete duh, da one ožive i izazovu emociju kod slušalaca. Ovo je vrlo značajan projekat, Romi žive širom sveta. Muzika na ovom albumu je univerzalna i zato zaslužuje opštu, međunarodnu podršku."

M. Ćunković


 

TAKMIČENJE SRPSKA SOLO PESMA MLADENOVAC

TAKMIČENJE SRPSKA TRADICIONALNA PESMA MLADENOVAC

SLAVKO NIKOLIĆ U KNJIZI  "MUZIČKI PASTELI"- Gordane Krajačić


SLAVKU NIKOLIĆU URUČENA POVELJA VITEZ UMETNOSTI U PALATI SRBIJA

U Palati Srbija održana svečanost "Zlatni Vitez - Sveti Stefan Despot srpski"

Kraljevski Red Vitezova je ove godine priredio 4. po redu dodelu mača ,,Zlatni Vitez - Sveti Stefan Despot srpski’’

u elitnom zdanju predsedništva Srbije - Palati Srbija


......Čast da uruči mačeve i povelje ove godine je imao Nj.K.V. Princ Đorđe Karađorđević, koji je jedan od osnivača Kraljevskog Reda Vitezova i jedan od pokrovitelja ovog događaja.

......Program su vodili Miša Ćirić, i Hadži Zoran Mrđenović, predsednik Kraljevskog  reda vitezova i direktor Vitez Festa.

...... Na događaju su dodeljena tri prestižna mača: prof. dr. Slavenku Terziću koji je, osim što je priznat u naučnim krugovima, bio dugogodišnji ambasador Srbije u Rusiji, Elektroprivredi Srbije za podršku Kraljevskom Redu Vitezova. Treći mač i glavnu nagradu «Zlatni Vitez», dodeljen je planetarnom vitezu, predsedniku Rusije Vladimiru Vladimiroviču Putinu. U njegovo ime, visoko priznanje je preuzeo 1. savetnik ambasadora Rusije u Srbiji, Aleksandar Komanihin.

...... Među dobitnicima su novinar RTS Jovan Memedović  i Radio Beograda Dragana Veljković, operski pevač Slavko Nikolić,  legendarni trio «Lutajuća srca», orkestar Jovana Maljokovića, KUD Koturović, instrumentalista Miloš Nikolić, Džez ansambl Nika, profesori Milan Lazić, Nebojša Porčić, Jelena Kunarac, Miloš Ivanović, pisac Veselin Gatalo, vidar Rade Antić, dramski umetnik Gorica Popović, prizrenski umetnik filigranista Siniša Cvetković,  Beogradski hipodrom, Beogradska tvrđava, Versko dobrotvorno starateljstvo, preduzeće Lasta, Jugoslovenska kinoteka, MOD, MUP, vitezovi iz Rusije, Belorusije, Poljske, Češke.


Mr SLAVKO NIKOLIĆ DOBITNIK  "ZLATNE ZNAČKE"

NAJVIŠEG PRIZNANJA ZA DOPRINOS U RAZVOJU I UNAPREĐENJU KULTURE

"Zlatna značka" zasijala za Mr Slavka Nikolića

.......Mr Slavko Nikolić- tenor , operski umetnik iz Beograda i  višedecenijski ambasador Srpske kulture u regionu i svetu dobitnik je  "Zlatne značke" za 2019 god.

 ......."Zlatna značka", to  najviše priznanje za nesebičan i dugotrajan rad i stvaralački doprinosu širenju kulture uručeno je ovogodišnjim dobitnicima na svečanosti upriličenoj na sceni  "Raša Plaović", Narodnog pozorišta u Beogradu .

 ......Nagradu od 1976 godine dodeljuje Kulturno prosvetna zajednica Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije – Uprava za saradnjusa dijasporom i Srbima u regionu , pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije . Ove godine dodeljeno je 60 priznanja .

.......Dobitnici "Zlatne značke", su istaknuti umetnici i kulturni aktivisti iz Srbije i dijaspore čime je još jednom potvrđen jedinstven kulturni i duhovni prostor svih Srba , ma gde živeli . Žiri na čijem čelu je prof. Milovan Vitezović naš istaknuti književnik , odluku o dobitnicima je doneo jednoglasno .

.......Čestitajući prisutnima Živorad Ajdačić generalni sekretar KPZ Srbije posebno se osvrnuo na ulogu laureata iz rasejanja rekavši da su oni najistaknutiji ambasadori Srbije i srpske kulture u svetu  ali i pojedinci iz Srbije koji nastupaju širom sveta.

.......Ove godine kao i obično pojedinci sa raznih strana sveta , ali svi sjedinjeni u stvaralaštvu , čuvaju kulturne baštine i ljubav prema svojoj domovini , prema Srbiji – rekao je Ajdačić. Značka je ovog puta zasijala u Kanadi , Americi , Nemačkoj , Austriji, Crnoj Gori , Republici Srpskoj ali i širom Srbije .

.......U prigodnom umetničkom programu posle dodele priznanja Mr Slavko Nikolić je napolitanskom pesmom S. Cardilo – Core n grato uz klavirsku pratnju prof. Miodraga Čolakovića oduševio sve prisutne.KONCERT  SLAVKO  NIKOLIĆ - ,,KAD JA VIĐEH  OČI TVOJE”


BISERI SRPSKE UMETNIČKE SOLO PESME  XX  i XXI veka

 

.......U Atrijumu Narodnog muzeja, 5. decembra 2018. godine, koncert je održao tenor Slavko Nikolić, koji je nastupio sa svojim dugogodišnjim saradnikom na koncertnim podijumima, pijanistom Miodragom Čolakovićem. Kao gosti, nastupili su Ana Stanković, sopran, i gitarista Petar Golubović.

.......Za nastup u Atrijumu Slavko Nikolić se opedelio za program sa delima domaćih stvaralaca, za solo pesme kompozitora različitih epoha: od Josifa Marinkovića, Stanislava Biničkog i Isidora Bajića, preko Petra Krstića, Petra Konjovića i Stevana Hristića, pa sve do savremenih autora, Milovana Filipovića i Miroljuba Aranđelovića Rasinskog.

 

.......Na koncept programa ukazivao je i sam naslov koncerta "Kad ja viđeh oči tvoje", preuzet iz istorimene solo pesme Stanislava Biničkog kojom je koncert i počeo.
Ova svojevrsna koncertna retrospektiva srpske solo pesme, od njenih početaka pa do danas, pokazala je da je srpska muzika u domenu ovog žanra imala veoma značajne predstavnike.

.......Kompozicije koje je publika imala prilike da čuje ukazale su na veliku tehničku zahtevnost i u domenu vokalne, ali i klavirske deonice, što su umetnici koji su nastupili i pokazali.
Slavko Nikolić, koji svoju beogradsku publiku svake godine obraduje po jednim veoma uspešnim koncertom, i ovoga puta je pokazao izuzetnu profesionalnost u domenu interpretacije.

.......Ona se odnosi kako i na fleksibilnost u domenu dočaravanja različitih stilova pesama, u zavisnosti od autora, tako i u dobroj transformaciji različitih likova koji se kroz pesme tumače. To se posebno osećalo u poslednjem delu koncerta, u okviru koga su izvođene kompozicije koje su inspirisane Velikim ratom.

Ova dela, koja i tekstom i muzikom odudaraju od lirske poetičnosti vokalnih minijatura napisanih na stihove ljubavne poezije srpskih pesnika, podrazumevaju izvođača koji je sposoban da se nosi i sa dramskim repertoarom, što je Nikolić svojom interpretacijom i pokazao.

.......To je do došlo do posebnog izražaja u izvođenju arije "Dilema cara Lazara " iz opere Boj na Kosovu, Milovana Filipovića. Odlična dikcija, stilska autentičnost, tehnička spremnost, ali i smisao za odabir repertoara samo su neke od osobenosti Nikolićevog izvođenja, koje je i ovoga puta privuklo veliko interesovanje publike.

.......Mlada Ana Stanković, gošća koncerta, još jednom je potvrdila svoj glasovni potencijal u pesmama Petra Krstića, Davorina Jenka i  Petra Konjovića. Vokalno izražajno, muzikalno, dinamički iznijanirano, ona je svojim izvođenjem dala novi senzibilitet pesmama koje je tumačila.

.......Pijanista Miodrag Čolaković je i ovoga puta bio sugestivna podrška Slavku Nikoliću i Ani Stanković, još jednom se potvrđujući kao odličan pratilac vokalnih umetnika. Takođe, u njegovom izvođenju publika je bila u prilici da čuje i dve kompozicije Stevana Mokranjca, kola Dunavka 1 i Dunavka 2, kao o čuveni marš Na Drinu Stanislava Biničkog. Ova klavirska dela upotpunila su zvučni ambijent srpske vokalne lirike od kraja 19. do početka 21. veka, koji je bio okosnica koncerta.

.......Na bis su izvedene dve kompozicije Vlastimira Stanisavljevića Šarkamenca: Sveti Arhangeli i Sojka ptica, gde se Slavku Nikoliću na sceni pridružio i drugi gost koncerta, gitarista Petar Golubović.
Voditelj koncerta bila je muzikolog Aleksandra Paladin, koja je svojim najavama omogućila da se publika upozna sa inspiracijom, ali i sa kontekstom vremena u kome su pojedina dela nastala. 

.......Koncert "Kad ja viđeh oči tvoje" bio je prava promocija srpske vokalne lirike od početaka pa do danas. I ne samo to. On je bio prilika da se kroz žanr solo pesme srpskih kompozitora publika upozna i sa poezijom nekih od najvećih srpskih pesnika romantizma, među kojima su Aleksa Šantić, Vojislav Ilić, Milorad Mitrović i Dragutin Ilić, čije su poetske reči, najčešće ljubavne, bile inspiracija mnogim kompozitorima.

                                                                                  Aleksandra Paladin


Aleksandar Đokić, operski  prvak-bas i bivši direktor Beogradske opere,

posle koncerta Slavka Nikolića

.......Mnogo sam slušao o Slavku Nikoliću pre nego što sam ga čuo na sceni . Ovo što sam čuo danas me je oduševilo . Prvo, zato što je glas Slavka Nikolića postavljen dobro, na najboljim principima belkanta . Vidi se da su sinhronizovani glas i fizikus, glas fizikusu ili fizikus glasu . Zatim, organizam Slavka Nikolića je opušten . Bez te opuštenosti organizma i sinhronizacije svega nema pevanja. Kod njega je sve  kompaktno .

.......Ovaj concert u Atrijumu Narodnog muzeja je bio neveroovatan doživljaj, kao i deseti jubilarni koncert u Ruskom domu kojem sam prisustvovao u martu 2018.godine. Ovo u Srbiji još niko nije uradio a ja poznajem istoriju srpskog pevanja .Pevajući širom sveta, čuo sam mnogo dobre muzike i mnogo dobrih pevača, ali ovako nešto još nisam čuo. Šumadinci, Kragujevčani su dobri pevači i umetnici .

.......Nabrojaću samo neke: Dušan Popović svetski bariton , Mija Aleksić glumac, Miodrag Petrović Čkalja glumac, itd. Slavko je uradio nešto što niko nije uradio u oblasti srpskog pevanja. Otpevati na jednom koncertu toliko numera a toliko stilski različitih, to je mogao samo Ditrih Fišer Diskau koga sam slušao i koji je pevao cikluse R. Schuman  solo pesama "Dichterliebe” i "Frauen liebe”,  po 16 pesama tokom večeri.

.......Kod Slavka nalazim boju dramskog tenora koji sa lakoćom tumači različite stilove i to podjednako kvalitetno, Slavkov glas je nosiv i ujednačen i nosi u sebi vrlo uspešno ,  belkanto italijanski  zvuk. To je zapravo ostavština za buduće generacije, da znaju da su postojali takvi pevači i umetnici, koji su narodnu muziku u obradi (srpsku umetničku solo pesmu) pevali jako lepo i kvalitetno i to će biti dar njegov srpskom narodu. Slavko Nikolić oseća muziku , posvećen je i on sa njom živi. Što je interesantno, on bolje zvuči uživo, zato što snimci oduzimaju energiju. Stvar je u tome što Slavko  za muziku i pevanje živi.


5.12.2018 god.
                                                                    Aleksandar Đokić


MILOVAN FILIPOVIĆ – kompozitor

.......Retki su umetnici koji podjednako dobro tumače popularnu muziku, solo pesme, operske uloge i arije, koji interpretaciji svakog dela, bez obzira na njegovu dopadljivost, estetsku vrednost, dubinu sadržaja, prilaze sa ozbiljnošću najveće umetnosti protkane filozofijom. Takav je tenor Slavko Nikolić. Svaki njegov nastup je doživljaj, priča za sebe. Neosporan talenat, upornost i retko viđena energija obeležja su Nikolića kao retko postojećeg umetnika. Veliki je izvođač muzike svih podneblja i govornih područja, iznad svega operske umetnosti.

.......Besprekorna dikcija, tretman teksta, jedinstven belkanto izraz od prvog do poslednjeg tona su primetni, upečatljivi, nezaboravni. Intonativna preciznost, dinamika, stilska prilagodljivost, poštovanje notnog zapisa, karakteristična lepota i boja glasa, muzikalnost, lični su interpretativni pečat koji tako mnogo nedostaje čak i vrhunskim majstorima. Kao takav, tenor Slavko Nikolić, ostaće upamćen po tumačnju svetskih klasika, iznad svega dela srpskih kompozitora što posebno raduje.

.......Na njegovim mnogobrojnim koncertima, svaki put, iznova, uverio sam se da je Umetnik kome samo treba pružiti šansu i eto pravog majstora, blistave karijere za sva vremena. Dok je umetničkih veličina kao što je tenor Slavko Nikolić, postojaće i zdrava muzika, naročito SRPSKA!


Milovan Filipović


Pavle Medaković, dirigent

.......Mr Slavko Nikolić- operski pevač , vokalni solista-tenor, bio je  dvanaest godina član i solista Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički". Isticao se uvek kao neko ko želi da uradi i više od onoga što je bila osnovna profesionalna obaveza. Tako je devedesetih godina inicirao da se održi koncert u zadužbni Ilije M. Kolarca   u saradnji sa Slavicom Ćirić-Radić pod nazivom  "Veče najlepših  napolitanskih i španskih pesama" i da taj projekat bude zabeležen na nosaču zvuka CD kao nešto što je bilo deficitarno na našem muzičkom tržištu u izdanje PGP RTS a.

.......Radili smo zajedno i autorsko veče Vlastimira  Stanisavljevića Šarkamenca projekat  "Kršne grane badema" na Mokranjčevim danima 2007 god. , uz pratnju simfonijskog orkestra MO  ,, Stanislav Binički ,, i taj koncert bio je od strane publike proglašen  kao najbolji koncert festivala.

.......Održao je i četiri  puta solističke koncerte sa simfonijskim orkestrom   MO ,, Stanislav Binički .. u Zadužbini Ilije M. Kolarca  koje sam ja dirigovao  ,, 1997 , 1998 , 2015        a 2017 godine  koncert pod nazivom ,, Pesme i arije koje su osvojile svet ,,  sa kojim je obeležio 40 godina svoje umetničke karijere .    U Domu kulture Rakovica održan je na oduševnjelje publike Novogodišnji gala koncert 2015 god.  koji je sadržao hitove svetske tenorske literature.  Najnoviji projekat je  na muziku kompozitora  Vlastimira  Stanisavljjvića  Šarkamenca  "  Cigani se vraćaju sa neba ,, koji je upravo snimljen  sa koleginicom Milicom Popović mecosopranom  a projekat koji je veoma uspešno izveden u Parizu na danima Srpske kulture  2017. god.

.......Slavko je istovremeno i neumoran u popularisanju srpskih autora i u saradnji sa pijanistom Miodragom Čolakovićem snimio je pet CD - ova Srpske umetničke solo prsme i održao veliki broj koncerta u svetu i Srbiji  kao jedan od najboljih ambasadora  posvećen ovom umetničkom žanru . Osnivač je i umetnički direktor takmičenja  Srpska solo pesma – Mladenovac  2011- 2018 ...koje obuhvata sve srednje muzičke škole i Fakultete Muzičkih umetnosti  u Srbiji  i Republici Srpskoj  ( Beograd , Novi Sad , Niš ,Kragujevac , Banja Luka , Istočno Sarajevo )

....... Ovim koncertom najlepših srpskih pesama 20. i 21.  veka uspeo je da uradi ono što drugi  nisu uspeli i da zaduži  srpsku kulturnu baštinu koja je nepravedno zapostavljena . Slavko Nikolić je uspeo da pronađe skrivenu lepotu u tim pesmama i da je prezentuje širokom auditorijumu . Snažnog izraza u interpretaciji, glasovno zreo da se uhvati u koštac i sa najizazovnijim problemima partiture, Slavko Nikolić je jedinstven ne samo na našim prostorima već i šire. Za mene kao kolegu dirigenta je uvek bilo zadovoljstvo da radim sa njim na svakom novom projektu jer znam da će biti pažljivo biran repertoar a realizacija maksimalno angažovana i profesionalna.

.......Drago mi je što smo radili zajedno mnoge projekte i što sam bio deo njegovog uspelog stasavanjea. Bilo mi je veliko zadovoljdstvo a i sada u ovom novom projektu što radim  zajedno sa Slavkom Nikolićem .

Pavle MedakovićSlavko Nikolić slavi srpsku tradiciju

M. Ćunković | 26. novembar 2018. 08:54

Poznati tenor nastupiće 5. decembra u Atrijumu Narodnog muzeja U Beogradu

.......TENOR Slavko Nikolić, pred koncert nazvan "Kad ja viđeh oči tvoje" 5. decembra (20) u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, najavljuje repertoar sastavljen od najlepših srpskih solo pesama 20. i 21. veka koje su komponovali Stanislav Binički, Petar Konjović, Isidor Bajić, Josif Marinković, kao i savremeni autori - Milovan Filipović, Miroljub Aranđelović Rasinski...

.......Publika će čuti bisere kao što su "Stojanke, mori, Stojanke", "Grivna", "Nane, kaži tajku", "Pod pendžeri", "Gde si dušo, gde si rano", "Moj deda Solunac", "Rasle tikve na bunjištu", "Nebeski puk", "Marš na Drinu" - kaže, za naš list, Nikolić. - Koncert je posvećen stogodišnjici pobede u Prvom svetskom ratu.

.......Umetnik naglašava da je ovaj događaj veoma značajan za srpsku kulturu, zbog negovanja tradicije i podržavanja domaćih kompozitora da stvaraju nova dela.

.......Izvlačimo iz arhiva neke pesme koje nisu dugo izvođene, vaspitavamo mlade u Srbiji. Sve te numere odražavaju duh vremena, i u muzici i u tekstu.

.......Na koncertu će gostovati Nikolićeva nekadašnja učenica, sopran Ana Stanković, gitarista Petar Golubović, kao i Slavkov dugogodišnji saradnik, profesor Miodrag Čolaković, za klavirom.

 .......Sa njim sam imao mnogo koncerata širom sveta. Gostovali smo u Parizu, Londonu, snimili smo i pet diskova.

.......Nikolić je karijeru počeo 1985. kao solista Ansambla vojske Jugoslavije, a od 1997. je solista muzičke produkcije RTS.

.......Nastupao je sa poznatim stranim i domaćim dirigentima. Beogradska publika pamti, pre svega, njegovih deset nastupa u rasprodatom Ruskom domu.


SLAVKO NIKOLIĆ NA 13. MEĐUNARODNOM  FESTIVALU KLASIČNE MUZIKE

"VRNJCI 2018" , U VRNJAČKOJ BANJI


13. Međunarodni festival klasične muzike "Vrnjci 2018"  u Vrnjačkoj Banji


Tragom srpske gitare...

....... Drugo veče Festivala teklo je pod naslovom "Tragom srpske gitare" – koje je osmislio Uroš Dojčinović, zahvaljujući kome je "svetlost dana" ugledala prva "Škola za gitar" iz daleke 1842. godine Đorđa Milanovića, najstarijeg sina Josifa Šlezingera, koja je pisana građanskom predvukovskom ćirilicom i štampana kao faksimil.


....... Od dvadesetak kompozicija koje ove "škola" sadrži Uroš je sačinio svojevrsni divertimento od desetak dela u kojima povremeno odjekuju i nacionalni damari. U dočaravanju ovih dragocenih, pionirskih zapisa pridružio mu se tenor Slavko Nikolić interpretirajući prve ikada zabeležene pesme na ovim prostorima, prvu – ljubavnu ("S tobom želim ja na vjeki biti") i drugu – rodoljubivu ("Braćo Srbi") Josifa Šlezingera.


....... Čuli smo i dve kompozicije naših autora nadahnute italijanskim podnevljem – "Sicilijansku pesmu" (Kardučju) koju je Stanislav Binički utkao u svoj komad s pevanjem "Nahod" i "Pesmu gondolijera" iz opere "Knez od Zete" Petra Konjovića. Kratkim, edukativnim informacijama saznali smo da su (pored toga što su bili gitaristi) - Jaša Tomić delovao i kao klavirštimer u školi "Stanković", a da je Stevan Malek svirao i bandeneon.


....... Uz pomoć Kraljevskih gudača svetog Đorđa Uroš Dojčinović je izveo i prvi Koncert za gitaru (iz 1964) Petra Stajića, sa diskretnom pratnjom, često svedenom na tehniku picikata, a središnji stav je napisan isključivo za solistu u kome on kroz temu sa varijacijama peva i interpretira složene tehničke bravure, a u finalnom stavu ponovo je došlo do izražaja koncertantno nadmetanje, sa čestim promenama tempa i raspoloženja.

Izvedena su i dela dve kompozitorke: Ljudmile Frajt – Tri nokturna (Uspavanka, Serenada i Bdenje) za flautu (čije je krivudave arabeske sjajno interpretirala Iva Milošević) i gitaru i "Diptih" Mirjane Živković u kome se Urošu pridružio njegov fah-kolega Andrej Jovanić, potvrđujući Šopenovu misao da su "od jedne gitare bolje samo dve gitare".


....... Kao što to gotovo uvek čini (što je odlika velikog duha) Uroš je izveo i "Konceretnu etidu" doajena gitaristike i doktora fizike Jovana Jovičića, a na kraju koncerta Uroš i Slavko su predstavili rodoljubivi "biser" Dr Petra Stankovića, prvog muzikoterapeuta i velikog humaniste, koji je svojom kompozicijom poručio – "Za mir, za mir, borimo se mi, da ratovima znaj uvek bude kraj"!

Dr Gordana Krajačić

"Književne novine septembar-oktobar 2018."


Slavko Nikolić i poslednji romantičari


....... Svoj jubilarni, deseti koncert u Ruskom domu tenor Slavko Nikolić organizovao je sa svojim već godinama ustaljenim i odlično uhodanim timom, koga karakteriše i gospodstvenost ponašanja koja kao i romantizam ne odustaje pred bahatošću i grubošću sadašnjeg vremena.

....... Slavkovu ekipu čine: pijanista enormne muzikalnosti Miodrag Čolaković, koji je i pesnik, pripovedač, slikar i multiinstrumentralista Petar Golubović, koji svira na harmonici, mandolini, buzukiju, gitari i balalajci ( tako da je ovladao sviranje na svim tipovima instrumenata, i žičanim i gudačkim i sa klavijaturom ) i doktor muzikologije Aleksandra Paladin koja znalačkim, spretnim i ukusno doziranim najavama između numera uspostavlja pravu komunikaciju i sa umetnicima na sceni i sa publikom.

.......Svi oni vezani su za Radio-televiziju Srbije, a Aleksandra je dugogodišnji urednik odlične emisije "Susretanja" koja se emituje radnim danima na prvom programu Radio Beograda.

....... Još jedna karakteristika povezala je ove momke multimedijalnih talenata – to je škola "Stanković" u kojoj su sva trojica stasavala na različitim odsecima i u različitim vremenima vaspitavajući i posebni duh koji, čini mi se, ne uspostavlja se u drugim muzičkim školama a kasnije i na Muzičkoj akademiji .

....... Njima se pridružila i mlada sopranistkinja Ana Stanković, koja je upravo u pedagoškoj radionici Slavka Nikolića sticala prva pevačka znanja, pokazujući svojim svežim, sonornim i raskošno obojenim glasom da daleko doseže i Slavkova profesorska  aktivnost.


....... Program je obuuhvatio muzičku šetnju različitim podnevljima, kroz različite i stilske i emotivne senzibilitete, odličnu dikciju na raznim jezicima kroz razne zemlje, sa najpopularnijim numerama koje je publika prihvatala sa oduševljenjem. Krenuli su od Italije, "kolevke opere" i vokalne lirike uopšte uz nezaboravne kancone napolitanskih pesama patetičnih odjeka sa dugim koronama na kraju kojima kao da nisu hteli da se odvoje ni od samih numera ni od publike.

 

....... Široki spektar pesama sa španskog govornog područja doneo je i ritmove argentinskog tanga (uz "Granadu" Augustina Lare) i meksičke odjeke iz slavnog filma "Jedan dan života". Čuli smo i lajtmotivsku ariju iz "Violiniste na krovu", jednu verovatno najpopularniju jevrejsku numeru, a kroz Grčku su nas umetnici poveli uz muziku Teodorakisovog "Grka Zorbe".

....... Razume se, čuli smo i dve srpske numere: ne štedeći emocije Ana Stanković je interpretirala Konjovićevu solo pesmu "Nane kaži tajku", a Miodrag Čolaković je klavirom dočarao čitav orkestar preko najpopularnijeg srpskog marša – Marša na Drinu!

....... Na kraju programa odužujući se za Zahvalnicu koju je Slavku Nikoliću dodelio Ruski dom za kulturnu saradnju Rusije i Srbije umetnici su interpretirali "Podmoskovske večeri" i "Kaljinku", a pijanista je ponovo zabrujao damarima marša –"Rusko-srpskog marša" Petra Čajkovskog.

                                                              Dr Gordana Krajačić


Ruski dom čeka romantičare

 Foto promo

....... SRPSKI tenor Slavko Nikolić, koji je glasom osvojio publiku u više od sto gradova Srbije i Evrope (Pariz, London, Beč, Moskva, Budimpešta...), održaće 6. marta u Ruskom domu u Beogradu koncert sa "Poslednjim romantičarima”. Biće to Slavkov 10. nastup u Ruskom domu, a na repertoaru će biti pesme koje voli da izvodi.

....... Pevaću najlepše napolitanske, španske, grčke, ruske i meksičke pesme, francuske šansone, arije iz mjuzikala i opereta i duete sa mladim sopranom Anom Stanković - rekao je, za "Novosti”, Slavko Nikolić. - Pomoći će mi "Poslednji romantičari” - pijanista Miodrag Čolaković i Petar Golubović koji svira mandolinu, buzuki, balalajku, gitaru i harmoniku. Reč je o atraktivnom dvočasovnom programu sa svetskim hitovima i iznenađenjima. Kavaljeri bi mogli, umesto ruže koja će uvenuti, da dovedu svoje dame na koncert i ispune dušu čistom i pozitivnom energijom i emocijama.

....... Nikolićev nastup u Ruskom domu biće ujedno i promocija njegovog albuma "Un amore cosi grande” ("Jedna ljubav tako velika”), snimljenog na njegovom prošlogodišnjem koncertu u Kolarčevoj zadužbini, a koji će moći da se kupi pre i posle koncerta na ulazu u dvoranu. A najbrži čitalac našeg lista koji danas u 13 časova pozove broj 011/3028-154, dobiće dve karte za Slavkov jubilarni koncert u Ruskom domu.


KONCERT

 SLAVKO NIKOLIĆ & POSLEDNJI ROMANTIČARI


....... Legendarni srpski tenor  svojim glasom osvojio je publiku u preko stotinu gradova Evropske Unije, Srbije i Crne Gore, kao i  zemalja u regionu  u kojima je , kako kritika kaže , ispraćen ovacijama , a u mnogim gradovima su koncerti ponovljeni na zahtev publike ( Pariz , London , Beč , Moskva , Budimpešta , Podgorica , Tivat , Herceg Novi , Bar , Banja Luka...i td)


....... Njegov glas postavljen na najboljim principima belkanta krasi lepota, zvučnost visina, muževna izražajnost, izvanredna tehnika i dikcija. Na ovaj način njegove interpretacije različitih dela, iz različitih epoha, uvek uz izražajnu jasnoću, nadahnuto nijansiranje, imaju i svoje nepogrešivo stilsko opredeljenje...  Raznovrsni pristupi u korišćenju svih raspoloživih rezonatora otvaraju neverovatan spektar boja jednog glasa, čija lepota stoga ne bledi ni u najširim dinamičkim kontrastima. Minuciozno doneseni detalji oplemenjuju vibracije toga glasa, a njihova preciznost titra svojom tačno određenom agogikom, kako na mikro planu, tako i u obuhvatanju same celine.

                                                                                                  
....... Nastupao je sa najpoznatijim domaćim i stranim dirigentima : Miodrag Janoski , Mladen Jagušt , Angel Šurev , Bojan Sudjić ,  Dejan Savić, Pavle Medaković , Jovan Šainović , Giorgio Sini ,Karolas Trikolidis, Milan Načev, Mikis Teodorakis... simfonijskim ansamblima : Beogradska filharmonija , simfonijski ansambl VS "Stanislav Binički", simfonijski orkestar RTS-a . Lepota njegovog glasa zabeležena je na 12 CD ova koje je izdao od kojih je šest posvećeno svetskom repertoaru a pet CD ova  srpskoj  umetničkoj  solo pesmi . Publika će moći da uživa u romantičnim I nezaboravnim  najlepšim napolitanskim , španskim , ruskim , grčkim, srpskim  pesmama , francuskim šansonama , arijama i duetima uz pratnju mandoline , buzukija , balalajke i gitare , harmonike sa Novog CD-a UN AMORE COSI GRANDE


....... Ovo je tradicionalni JUBILARNI  DESETI koncert u Ruskom Domu koji publika tako voli i uživa u njemu . Mi smo umetnički rasli kroz nastupe u Ruskom Donu , crpeći iz njegovog Slovenskog , plemenitog , iskričavog treperenja najdublje stvaralačke istine a istovremeno, darivali mu ono najbolje i najčistije iz naših umetničkih bića. Na toj raskrsnici dva uzajamna čudesna prožimanja do srži , kroz nastupe u Ruskom domu , osećali smo Rusiju kao izvor svetlosti , pravoslavlja i one lepote za koju je veliki Dostojevski prorekao da će spasti i promeniti svet. Kada se samo prisetimo strasnih i uzavrelih priprema za te koncerte , zadrhtimo od one beskrajne , neponovljive čežnje .

U ime tog Božanskog drhtaja pozivamo vas na:

koncert  SLAVKO NIKOLIĆ & POSLEDNJI ROMANTIČARI

 promociju  NOVOG CD-A  UN AMORE COSI GRANDE


SLAVKO NIKOLIĆ , tenor (EU)

Gost :ANA STANKOVIĆ , sopran (mlada zvezda u usponu) 

PETAR GOLUBOVIĆ - mandolina , buzuki , balalajka , gitara , harmonika 

Prof. MIODRAG ČOLAKOVIĆ, klavir  (pijanista)

Voditelj: ALEKSANDRA PALADIN  ( RTS )

DOĐITE DA ZAJEDNO PROSLAVIMO OVAJ VELIKI JUBILEJ 10 GODINA TRADICIONALNIH KONCERATA U RUSKOM DOMU!


NAJLEPŠE ARIJE U TAŠMAJDANSKOM PARKU
KULTURNO LETO PALILULA 2017.
......

....... Tašmajdanski park u večernjim časovima postao je velika umetnička pozornica.

....... Ovde je za mnogobrojne posetioce različitih generacija koncert priredio tenor Slavko Nikolić. Na njegovom bogatom repertoaru bile su najlepše operske arije i romantične pesme o ljubavi. Pratili su ga na ovom muzičkom putovanju širom sveta njegovi "Poslednji romantičari" Miodrag Čolaković - pijanista , književnik , slikar i Petar Golubović koji je svirao mandolinu , buzuki ,balalajku , gitaru i harmoniku .

....... Evo šta nam je izjavio Slavko Nikolić posle koncerta: "Hiljadu poljubaca za hiljadu ljudi u Tašmajdanskom parku koji su doprineli čarobnoj noći uz romantične pesme o ljubavi...Uzvici "Bravo" i ovacije sa svih strana dali su mi snage da izdržim koncert i zaboravim na vrućinu, mokar sako i košulju koja se cedila od znoja...Hvala svima na ovom nezaboravnom koncertu i družićemo se uskoro na nekom drugom mestu."
....... Pored Slavka Nikolića ovog leta će u Tašmajdanskom parku nastupiti još i Vlatko Stefanovski. Program je priređen u okviru manifestacije "Kulturno leto na Paliluli 2017", a u organizaciji opštine Palilula , CZK "Vlada Divljan" i koncertne agencije Long Play.

"Politika" 4. Avgust A. K.


 

SRBIJA U SRCU PARIZA NA DANIMA SRPSKE KULTURE 2017 PREDSTAVILA SVETU NAJBOLJE ŠTO IMA

 

....... Setite se ili pogledajte filmski kultni mjuzikl iz sedamdesetih godina "Cigani lete u nebo". Totalno uživancija! Zauvek u secanje ude tigrasta lepotica Rada (glumica Svetlana Toma), a pesme se nezaustavljivo kovitlaju. Mi u Parizu imamo Vlastimira Šarkamenca Stanisavljevica, mnogo mu dobro pamcenje, pa odluci da tu prelepu Radu (promenio joj ime u Usnija) i njene Cigane s neba vrati na zemlju i nastade muzicko-scensko delo "Cigani se vracaju sa neba".

....... Vešto je Vlasta razradio ideju povratka, njegovi su tekst i muzika, uposlio je i iz Beograda na praizvedbu u Pariz doveo tenora Slavka Nikolica, mecosoprana Milicu Popovic i trio - Miodrag Colakovic (klavir), Petar Golubovic (gitara) i Nikola Krasnjuk (perkusionista).

....... Ipak, Vlasta je u glavnoj ulozi, on objašnjava, oslikava, pricom gradi atmosferu u kojoj, nakon Neba, Romi ponovo srecu Zemlju-Teru, gde im prokljuca krv i razbude se "kradljivci konja iz sna i srce u grudima". Poteklo to od pripovetke "Makar Cudra", napisao ju je Maksim Gorki, usledio je izvanredni sovjetski film, da bi naš Vlasta u Parizu podigao tenziju koju ni termometar ne može izmeriti.

Sigurni hitovi

....... Radili smo s puno strasti, osetivši da se ovo odigrava i u stvarnom životu. Siguran sam da ce mnoge pesme postati hitovi, hvala našem Vlasti! Posebno nas je oduševilo što je publika bila multinacionalna - prokomentarisao je izvanredni tenor Slavko Nikolic u ulozi Dudule Bore.
Sala Kulturnog centra Srbije ispunjena do poslednjeg mesta, i stajanje je bilo "potrošeno", svi u nameri da podrže hiljadugodišnjicu od pocetka raseljavanja Roma iz Indije, što ce se zvanicno i svetski proslaviti iduce godine u Nju Delhiju.

....... Autor Vlasta prividno miran, mada ni sam ne zna da li je na nebu ili zemlji, sav u muzici komponovanoj jednako radosnoj kao i kad se išlo u nebo. A tek kako lepo pevaju Milica (Usnija) i Slavko (Boro), dok se kod nas, na zemlji, odvija jurnjava za lepom Romkinjom iz Moldavije, prodoše Rumuniju i Južnu Srbiju, stigoše do Španije, tamo se srecno vencaše.

....... Ovacije su potekle spontano, a kako i ne bi kad se desilo nešto novo i neobicno, uz najave da ce se, sa vatrenim plesacima (zbog skucenog prostora u KC nisu mogli nastupiti), sve to ponoviti u pariskim pozorištima, a onda put do Indije, milenijum da se slavi.

Rujno vino

....... Još se ne rodi onaj kojeg ciganski melos ostavi ravnodušnim. Znao je to Emir Kusturica, Cigane u filmove utkao, znao je i Goran Bregovic, muziku im pisao, zna to i u ovoj veceri potvrdi, i naš svestrani dijasporac Šarkamenac.
....... - Ne sme se desiti da u jednom ciganskom taboru nema muzike, pesme i vina, pogotovo ako se radi o svadbi. Zato i pred vas iznosimo rujno vino, a i ono što vino cini podnošljivim - zalogaj nasušni! - ovim se recima u slatkom uzbudenju nakon premijernog uspeha, publici obratio autor Vlastimir Stanisavljevic.

....... Na koktel je pozvao ambasadora Srbije pri Unesku Darka Tanaskovica, evropskog dijasporskog parlamentarca Micu Aleksica, konzula Ninu Velickovic, direktorku KC Slavicu Petrovic, sveštenstvo, predstavnike Saveza Srbe Francuske i mnogo pripadnika svih generacija.

Olga Đoković, "Vijesti" 14 Juli 2017.


VAZNESENjE DUŠE NA KRILIMA PESME

(Povodom 40 godina umetničke karijere tenora Slavka Nikolića i

10 godina tradicionalnih koncerata u Beogradu)


....... Od vajkada je duši našoj oboženoj bilo potrebno sredstvo da se vaznese, ako je moguće, na nebo, kuda svim bićem teži ma kako je to nebo okrenuto: ukoso ka zvezdama, visoko nad nama ili još više prema Bogu. Kad je covek gotovo rezignirano zaključio da takvoga sredstva skoro i da nema, ono je samo, kao netraženo, stiglo pred čoveka jer mu po promisli Božjoj, kao sopstvo, i pripada. Bila je to PESMA. Pesma kao lek, kao anđeo sa krilima, kao frula za pojasom.

....... Ko se je našao u beogradskoj Zadužbini Ilije M. Kolarca, dana 10-og aprila, godine Gospodnje 2017-te, u 20 časova, mogao je sresti PESMU, tu pesmu himeru hiljaduznačnog oblika, prepustiti se talasima anđeoskih krila il, pak, lekovitom razgaljenju, i otići baš onamo kuda ga njegova sopstvena duša, u poimanju muzike frule iz pojasa il (melodije) maternje s grudi svojih, odvodi. A to je nebesko Dvorje lepote, prigođene ljudskom ukusu.


....... Mogao je to – prepustiti se – jer su PESME KOJE SU OSVOJILE SVET pevali tenor Slavko Nikolić i mecosopran Milica Popović. Uz pratnju Umetničkog ansambla Stanislav Binički Ministarstva odbrane Srbije kojim je dirigovao Pavle Medaković, a čitavom "letilicom", svim što se našlo u dispozitivu, komandovala i upravljala pilot-voditeljka, muzuikolog Aleksandra Paladin.

....... Nije gotovo ni bilo potrebno da nas pilot-voditelj obaveštava da se zna iznad kojeg se kraja, odnosno države, ove dobre Tere nalazimo, jer se to moglo odrediti i po svetskim hitovima-pesmama koje su davno jednom osvojile ovaj bar za pesmu neveliki svet. Može li bilo šta bolje reći-objasniti da smo u nepreglednoj Rusiji, nego zvuci Kaljinke (ten. S. Nik.) ili pak pesme Oči čornije (mcs. M. Popović). A jednako toliko i zvuci Larine Granade (ten. S. Nikolić) ili Velaskezine Besame mućo (mcs. M. Popovic). Ali bolje je da podemo redom:


....... Prekrštenje na dverima "letilice" kojom ćemo putovati, i ispunu nam grudi potrebnim tembrom energije obavio je, a i ko bi drugi nego, taj temeljni konstruktivni deo sistema - Umetnički ansambl Stanislav Binički MO Srbije i Pavle Medaković koji su nam uvertirom Bizeove Karmen pokazali kako se vaznesenje (podizanje letilice, i u kom pravcu) čini.

....... Po prvim notama i tonovima znali smo da smo u dobrim rukama, bolje reći, na dobrim krilima. Bilo je potrebno samo dodatno, kad se instrumentalni talasi konsoliduju i sjedine, da na tim dobrim osnovama krenu još i vokali. To se i dogodilo. Visine su se smenjivale ka Lepoti, a koja stanuje negde iznad nas, samo je treba dotaći, al znati i kako. Solisti su to znali: tenor Nikolić sa dve čuvene pesme Sorento i Una more kozi grande, u sukcesivnoj smeni sa mecosopranom Milicom Popović koja je pevala Albinonijev Adađo, i naravno, Karmeninu Habaneru, bivali smo tako majstorski vodeni u predele duha, i spoljne i unutrašnje, da smo gotovo ulazili u egzaltacije koje su se smenjivale sve novijim i novijim, već kako su se i "osvajačke" pesme smenjivale. (A Bog je dao da ih je ljudski duh opet negda smislio, pa nismo bili u oskudici.)

....... I taman kad bi nam se ucinilo da smo na sitosti vokalne energije koja nas je preotela svesti o kontemplaciji u Lepotu koja se, osim što se bezazorno voli, još i razume, Umetnički ansambl bi nas orkestracijom vracao (Rodrigov Koncerto de aranjuez) na novo zaletište glasova i nadahnuća. Tako su solisti ponovo smenjivali i napred pominjane pesme, i dosad nepominjane, kao što su De Kapua O, Sole mio, Jorgosov Mi mu thimonis matia mu (ten. S. Nikolić), te veliki svetski hit Edit Pijaf Non, ž` n` r`gret rian Šarla Dimona (mcs. M. Popović).


....... Dvostruki stepen egzaltacije doživljvao se kad su se dva božanski milozvucna glasa uprezala u jedan, tj. kad smo slušali duete (Panelin Todos manjanitas,i posebno završni Sortinijev Kon te partiro, čiji su nam sladosni prelivi i pregibi talasanja duše poznati još i od Bočelija no, paroksisticki pucanj pobede duha dogodio se u možda najčuvenijoj ali svakako najosvajačkijoj pesmi Mama Huanita, ponovljenoj i "na BIS", koja je još jedanput više izmamila najskuplju ljudsku emociju (ljubav prema majci), krunisanu placem. Bilo je to ono zbog čega i idemo na koncerte PESAMA KOJE OSVAJAJU SVET, a naročito na koncerte gde se ova pesma posvećena JEDINOM DANU ŽIVOTA MOŽE CUTI, jer nekada zbog toga dana vredi živeti ceo život da bi ga se dočekalo odnosno vredi čak i izgubiti ga da bi se ovaj dan imao u svom njegovom skupom i visokom značenju. Mnogi se slažu da je to pesma muzičke apoteoze, kojoj su doneli uzvišenu emocionalnost perfektni solisti Slavko Nikolić i Milica Popović.


....... A osim spomenutih orkestarskih numera. Umetnički ansambl "Stanislav Binički" Ministarstva odbrane Srbije izveo je još nekoliko veoma poznatih naslova u svetu, kao što su Teodorakisov Grk Zorba i Šumanovo Sanjarenje, da bi svoje solo-orkestarske nastupe poentirao sa Gudmanovim Sing, sing, sing…koji je našem razlivenom i opčinjenom, pomalo lebdećem srcu u gotovo istrošenom programu, pri kraju barem, dao i nekoliko taktova spasonosnog otkucavajuceg ritma kao da su se sastavljači programa (ne sumnjamo u mešanje, pritom, i perfektne voditeljke Aleksandre Paladin) držali davno izgovorene i već dugoveke upamćene mudrosti Djuka Elingtona koji nam reče da ako nema s(v)inga – nema ni muzike.


....... No, mi bismo bar za ovu priliku dopunili, ako nam bude dozvoljeno, velikog Djuka, da, svejedno, muzike nema ni bez dobrih vokala, kakvi su danas bili mecosopran Milica Popović i tenor, "srpski Pavaroti" Slavko Nikolić. Narocito ovaj drugi (vokal) Slavko Nikolić koji je svoje pevanje podigao još za dva značajna stepena kvalitetnosti nastupa. To je zato što je ovim koncertom slavio 40 godina umetničkoga rada i 10 godina od posvećenosti da svoje koncerte izvodi u Beogradu. Uzvici bravo čuli su se na sve strane a umetnici su se odužili publici sa dva bisa .

10. april 2017, Beograd, posle koncerta Vlastimir Stanisavljević Šarkamenac,
kompozitor i pesnik


SLAVKO NIKOLIĆ DOBIO ORDEN SRPSKO-RUSKOG BRATSTVA

Na svečanoj akademiji 16. januara u Ruskom Domu Slavku Nikoliću uručen je ORDEN SRPSKO RUSKOG BRATSTVA za izuzetan doprinos
na polju kulturne saradnje dva naroda.

KONCERTOM SLAVKA NIKOLIĆA ZATVOREN JE XXIX FESTIVAL "BARSKI LJETOPIS"

Ljubavne note kraj kraljevog dvorca

....... U završnoj veceri 29. Barskog ljetopisa, sinoć, koncert je održalo četvoro uhodanih i usaglašenih umetnika iz Beograda, na čelu sa tenorom Slavkom Nikolićem.

....... Ispred dvorca kralja Nikole odjekivale su najpopularnije stranice italijanskih, francuskih, španskih, grčkih i ruskih autora, dikcijski jasno postavljene, sa velikim emotivnim i dinamičkim valerima.

....... Utisku su izvanredno doprinele i njegove kolege: mecosopran Milica Popović, svežeg, mladalačkog, lepo oblikovanog glasa, poliinstrumentalista Petar Golubović, koji se izvanredno uklopio svojom harmonikom, gitarom, buzukijem i balalajkom u ovo bogato muzičko putovanje, tonskim senčenjem svakog podneblja sa velikim osećanjem za vokalni slog, kao i pijanista eruptivnog multimedijalnog talenta.

....... Miodrag Čolaković, je i slikar, i pesnik, i pevač, i romanopisac i dugogodišnji muzički saradnik Slavka Nikolića.

....... Koncert je naslovljen sa "Un amore cosi grande” (Jedna ljubav tako velika) i doista, oni su svakom notom govorili o ljubavi, čak i kada se čula samo solo harmonika ili solo klavir (u konciznim kompozicijama Stevana Mokranjca – Dunavka 1 i 2), sa čitavim spektrom dinamičkih valera čak i na skromnoj klavinovi, kazivajući o ljubavi srpskog vojnika i devojke sa Krfa u jeku Prvog svetskog rata, o povratku u Sorento, o "Kalinki” i "Kacuši”, o Grku Zorbi, o Granadi...

Bilo je to veče topline i ljubavi medu narodima koje se na najlepši način pesmama uspostavljaju. Usklici "bravo” orili su se sa svih strana.

Gordana Krajačić 22.08.2016.


KONCERTOM SLAVKA NIKOLIĆA ZATVOREN XXIX FESTIVAL ,,BARSKI LJETOPIS,,
Popularnim operskim arijama okoncana barska manifestacija

.......Koncertom "Un amore cosi grande” na platou Dvorca kralja Nikole preksinoć je zvanično spuštena zavjesa na međunarodni multimedijalni festival kulture XXIX Barski ljetopis.

...... Čuveni srpski tenor i operski prvak Slavko Nikolić sa mecosopranom Milicom Popović pjevao je potpuri popularnih operskih arija, napolitanskih kancona, ruske romanse, francuske, grčke, španske i ciganske pjesme.

...... Mnogobrojni posjetioci čuli su pored ostalih i temu iz "Grka Zorbe”, "Kaljinku”, "Partiro”, "Katjušu”, a predviđeni dio koncerta okončala je čuvena "Fulikuli fulikola”.

...... N-ikolić i Popović nastupili su u pratnji Miodraga Čolakovića na klaviru i multiinstrumentaliste Petra Golubovića koji je svirao harmoniku, gitaru, balalajku i manodlinu, a vrsni muzičari, nagrađeni aplauzima, izveli su više nego zasluženi bis.

....... Ćazim Nikezić director festivala "Barski Ljetopis" : "Ovo je, po meni, jedan od najboljih ljetopisa. Vecerašnji koncert i aplauzi izvodacima su, u stvari, aplauzi citavom Barskom ljetopisu i svim programima koji su ove godine bili izvanredni."


...... Slavko Nikolić,tenor: "Zadovoljstvo nam je da gostujemo u Baru, na ovako prestižnom festivalu i sa ovako divnom publikom koja zna da ceni šta je vrhunska umetnost. Mi smo uživali, publika je uživala, bilo je puno sveta, izveli smo popularnu umjetnicku muziku na školova
n nacin"


"Vijesti" 21. 08. 2016.


"Un amore cosi grande"


....... "Ljubav je poezija čula" - mudro je zapazio francuski romansijer Onore de Balzak. Sledeci tu liriku duše izvanredni tenor Slavko Nikolić sa uhodanom ekipom odličnih i uigranih saradnika svake godine ostvaruje nove projekte koji upravo tragom ljubavi krstare raznim predelima i ljudima različitih emotivnih potki koji ih nastanjuju, dočaravajući nam njihove strepnje, nade, čežnje, u suštini slične, a zavisno od običaja zemlje koje nastanjuju sasvim drugacije muzički osenčene.


....... Njegov odabrani tim čini izvanredno izražajni pijanista Miodrag Čolaković koji je školovao i glas i stekao nadimak "Mario Lanca sa Senjaka"! On doista diše sa stihovima koje Slavko Nikolić peva na raznim jezicima sveta savršeno dikcijski jasno i precizno,sa mnogo topline i izražajnosti u glasu upotpunjujući njegovu interpretaciju ne samo podsticajnom klavirskom podrškom nego i jednim vrlo angažovanim ličnim stavom koji ima prema odredenim romansama, šansonama, solo pesmama i arijama iz repertoara Slavka Nikolića.

....... Instrumentalno sa njima izvanredno komplementarno saraduje i Petar Golubović, koji mestimično daje i diskretnu baritonsku boju, a i sjajno instrumentalno podržava Slavkove interpretacije autentičnim instrumentima određenih podneblja: gitarom, harmonikom, mandolinom , buzukijem, balalajkom. Od nedavno njima se pridružio i mladi gitarista Danilo Milojković, koji je, uvodeći u atmosferu Španije i Granade interpretirao A. Bariosa "Katedral" i "Ljubavnu serenadu" anonimnog autora. Solo nastup imao je i Miodrag Čolaković koji je, ostajući na našem tlu, svirao dva Mokranjčeva kola (Dunavka 1 i Dunavka 2) a i kompletan najlepši i najpopularniji srpski marš – "Marš na Drinu" Stanislava Biničkog.


....... Mladi mecosopran , Milica Popović, svojim tamno obojenim glasom i (kao i Slavko) jasnom dikcijom predstavila je popularne stranice iz repertoara Edit Pjaf, uz najčešće izvođenu romsku pesmu "Đelem, đelem" koja se peva na svim kontinentima i nekoliko dueta sa Slavkom.
Kroz program je nadahnuto i spretno sa nizom zanimljivih detalja o gotovo svakoj numeri vodila magistar muzikologije Aleksandra Paladin, ostvarujući kao i u emisijama na prvom programu radio Beograda jedno od onih prelepih "Susretanja" koje će svi koji su ih slušali u Ruskom domu u Beogradu i u Studiju "M" u Novom Sadu dugo pamtiti kao veče sklada, uvežbanosti koja ne prelazi u rutinu mada je krajnje profesionalna.

....... U decembarske maglom obavijene noći oni su uneli sjaj mediteranskog sunca i čar ruskih belih noći, nezadržive ritmove grčkog sirtakija, mirise negotinskog badema koje je kompozitor, arhitekta i pisac Vlastimir Stanisavljević Šarkamenac upio za uvek i preneo na pariske bulevare i onu nepresušnu napolitansku lepotu o kojoj je ne mogavši da stiša emocije Ljubomir Nenadović pisao – "Vidi Napulj pa umri!"


....... S pravom je Nada Marinković konstatovala da "život putnika traje dvostruko duže", mi smo putujući sa Slavkom i njegovom ekipom vrhunskih profesionalaca proputovali ljubavlju nošeni veliki deo Zemljine lopte.

....... I kako mudri Aleksandar Gajšek u svojoj televizijskoj emisiji konstatuje – "Samo nam je ljubav (agape) potrebna", doista nam je ona najpotrebnija uz poneku muzičku numeru da je još više i lepše pocrta i oplemeni!

Gordana Krajačić


Tenor promoviše svetske hitove

....... Tenor Slavko Nikolić 4. i 6. decembra peva u Beogradu i Novom Sadu, gde promoviše novi album "Svetski hitovi”.

Na sceni uz Milicu Popović, Danila Miljkovića, Miodraga Čolakovića i Petra Golubovića

....... OPERSKI pevač i osnivač festivala "Srpska solo pesma Mladenovac", Slavko Nikolić, nastupiće deveti put pred Beograđanima 4. decembra u Ruskom domu, dok ce Novosađani dva dana kasnije, 6. decembra, u Studiju "M" imati priliku da uživaju u francuskim šansonama i najlepšim napolitanskim, španskim, ruskim, grčkim, srpskim i romskim pesmama.

....... Slavko ce nastupiti sa mecosopranom Milicom Popović, virtuozom na gitari Danilom Milojkovićem, pijanistom Miodragom Čolakovićem i Petrom Golubovićem.


....... - Koncerti su promocija mog novog albuma "Svetski hitovi", na kome uživo izvodim najveće svetske hitove - rekao je Nikolić za naš list.

....... Izražajnim glasom, dikcijom i tehnikom naš tenor je osvojio i publiku širom Evrope:

....... - Ne mogu da napunim "Arenu", ali dvorane do hiljadu mesta mi nisu prevelik zalogaj. Koncerti su umetnička žurka na kojoj publika reakcijama i energijom vraća umetniku sve što je uložio. Često na mojim nastupima publika pusti suzu, ali i zapeva i zaigra.

M. B. | 02. decembar 2015.


FRANCUSKA – DANI SRPSKE KULTURE U PARIZU
Koncert u Kulturnom centru Srbije u Parizu


MUZIKOM SLAVILI SRPSKE MANASTIRE


....... Ni žestoka vrućina nije omela Prižane da se u velikom broju okupe u Kulturnom centru Srbije, a još manje autora tekstova i muzike Vlastimira Stanisavljevica Šarkamenca i njegove goste iz Beograda: Slavka Nikolića - tenor , Miodraga Čolakovića – klavir i Petra Golubovića – gitara .

....... Tema veceri su "Radosne manastirske pesme" i "Kršne grane badema" , melodijom opisana Vlastina poezija , puna ritma i emocija , što su okupljeni prihvatili povicima " Bravo!!!".

....... A svi su kroz muziku putovali do srpskih manastira , po mnogo čemu čarobnih . Zato je taj koncert bio toliko uspešan . I gle , što je atmosfera užarenija zadovoljstvo izvođača se pojačavalo kroz potrebu darovanja majstorstva i emocija . Treba da se pamti i da srpski manastiri večno žive , kako napomenu autor Vlasta : "Da se narod seća , da svetinja bude veća".

....... A šta se tu čulo i na ekranu videlo ? Pa ,"Kad Dečani zasvetle i nebesa se dignu visoko" našta Slavuj Slavko Nikolić digne glas . Ili "Savin Hilandar gde nam je vere žar" a Slavko se pretvori u andela . Teklo je i kao na času veronauke . Junakinja jedne pesme priča "Porasla sam uz manastir i tu pod višnjom našla Božji mir", "Svako traži para svog , odzgor sliku gleda Bog".

....... I svi su joj verovali . U nastavku koncerta razlelujale se etno boje , kroz stihove i muziku okupljeni nastavljaju šetnju maticom . Za finiš Vlasta ostavio rodni Negotin i ovako ga opeva : Dal se sećaš , odrasli smo skupa i sad kad se u te vratim srce mi zalupa . Onda Slavko otpusti dugo "H-e-e-ej-j-j-j...!"

....... Zadovoljan i Petar Gojković jer je sve ovo upriličio u okviru Dana srpske kulture u Parizu . A i neka zna matica u Parizu je življe nego na svom izvoru .

...... VLASTA KAO MOKRANJAC – "Osam godina smo radili na ovom delu i uspeli da ga zaokružimo."

....... "Vlasta je izuzetno talentovan kompozitor , ni na koga ne liči i niko više ne piše tako , današnji je Mokranjac" – reci su operskog pevača Slavka Nikolića

....... LEPOTA REČI I DELA – Uživali smo u lepoti reči i nota , umetnici su izuzetno slikovito dočarali svu draž koja dolazi iz srca Balkana – komentar je prof. Koviljke Jastrebić. Stomatolog Bratislava Banović dodaje : "Prelepi manastirski zvuci Bogom dati i poezija koja izlazi iz duše . To je Božja opera !"

O. Đoković "Vesti" Frankfurt


Slavko Nikolić - počasni građanin Mladenovca

Na svečanoj akademiji opštine Mladenovac održane 2. Avgusta 2015 god. u Kulturnom Centru Mladenovca, tenoru Mr. Slavku Nikoliću , uručena je Plaketa Počasni građanin grada Mladenovca za izuzetan doprinos na polju očuvanja i razvoja duhovne i kulturne tradicije našeg naroda.


11. decembar 2014.

Kultura


Tenor Slavko Nikolić u Ruskom domu


....... Slavko Nikolć, naš poznati tenor, održaće koncert pod nazivom "Od mog srca do tvog srca” sa svojim prijateljima, po osmi put u Beogradu, u Ruskom domu, u utorak, 16. decembra.
....... Publika će moći da uživa u nezaboravnim i najlepšim napolitanskim, španskim, ruskim i grčkim pesmama, francuskim šansonama, arijama i duetima uz pratnju mandoline, buzukija, balalajke i gitare.
Sa Slavkom će nastupiti Petar Golubović, koji svira mandolinu, buzuki, balalajku, gitaru i harmoniku, zatim Miodrag Čolaković, pijanista, Milica ....... Popović, mecosopran i Nikola Đuričanin, violina.
....... Slavko Nikolić je pevao na preko stotinu koncerata kod nas, u regionu i širom sveta. Njegov glas postavljen na najboljim principima belkanta krasi lepota, zvučnost visina, muževna izražajnost, izvanredna tehnika i dikcija.
....... Nastupao je sa najpoznatijim domaćim i stranim dirigentima, simfonijskim ansamblima, Beogradskom filharmonijom... Lepota njegovog glasa zabeležena je na jedanaest ce-dea koje je izdao, od kojih je šest posvećeno svetskom repertoaru, a pet srpskoj umetničkoj solo pesmi.

K. R.
objavljeno: 10/12/2014


Slavko Nikolić – OD MOG SRCA DO TVOG SRCA

....... Zaljubljenima i svima koji priželjkuju da u danima zimskih praznika osvoje srca simpatija dragih osoba tenor Slavko Nikolić pesmama je poželeo ostvarenje želja.

.......Ovaj umetnik , koga je upoznala publika širom sveta , priredio je tradicionalni, osmi po redu , godišnji koncert u Ruskom domu pod nazivom "Od mog srca do tvog srca ".

....... I nazivi numera nosili su ovu simboliku - "Ne zaboravi me" , "Velika ljubav " , "More i ti" .... Na repertoaru su se tako našle napolitanske , španske , ruske , grčke i srpske pesme i dueti .

....... Sa Nikolićem su na sceni nastupili Milica Popović - mecosopran , Petar Golubović - mandolina , buzuki , gitara , harmonika , Miodrag Čolaković - pijanista , Nikola Đuricanin - violina i specijalni gost Zorica Becoica mecosopran, pobednica dva pevačka takmičenja "Petar Konjovic " i "Srpska solo pesma".

Koncert je održan u prepunoj sali i završen je sa nekolioko biseva. Program je vodila Aleksandra Paladin .

Politika A. K.


OD MOG SRCA DO TVOG SRCA

....... .............................................Srpski tenor Slavko Nikolić održaće 16. decembra osmi po redu koncert "Od mog srca do tvog srca" u Ruskom domu u Beogradu .

.......Operski pevač koji je glasom osvojio publiku u više od stotinu gradova naše zemlje i Evrope , sa gostima - mecosopranom Milicom Popovic , violinistom Nikolom Đuričaninom , pijanistom Miodragom Čolakovićem i Petom Golubovićem na mandolini , buzuki , balalajci i gitari, će pevati najlepše napolitanske , španske , srpske , grčke i ruske pesme arije i duete .

....... Specijalna gošća Slavka Nikolića biće mecosopran Zorica Beloica laureat takmičenja "Petar Konjovic" i takmičenja "Srpska solo pesma – Mladenovac 2014."

....... Na pitanje koje pesme najradije peva, Slavko Nikolić, čiji glas krase lepota , zvučnost visina , izvanredna tehnika i dikcija, za Novosti kaže:

-"Sve mi leže ali najradije pevam napolitanske , srpske , ruske i grčke pesme. Moji koncerti su odavno postali tradicija u Ruskom domu i dok pevam osećam ogromnu količinu pozitivne energije koja diže publiku .

.......Nikolić iza sebe ima 11 albuma - šest koncertnih sa napolitanskim , španskim , grčkim , ruskim pesmama i arijama i 5 albuma sa srpskim pesmama: "Biseri srpske solo pesme" , "Kršne grane badema" ,sa Mokranjčevih dana CD sa simfonijskim orkestrom , zatim "Radosne manastirske pesme" i "Antologija srpske umetničke solo pesme".

.......Otkriva nam da je u mladosti obožavao italijanskog tenora Franka Korelija i Karla Bergoncija a da Pučinija voli više od Verdija zbog emocija i dramatike .

Novosti subota 13. decembar 2014

V.M.P.


Pesme za dvanaest srpskih manastira

Tenor Slavko Nikolić održao je koncert u crkvi Svetog Save u Parizu

.......Solista RTS-a, tenor Slavko Nikolić nedavno je održao koncert u crkvi Svetog Save u Parizu, gde je premijerno izveo repertoar pariskog kompozitora i književnika Vlastimira Stanisavljevića Šarkamenca, koji je komponovao pesme na temu 12 srpskih manastira. Nikolića su na koncertu pratili pijanista Miodrag Čolakovic, gitarista Petar Golubović i violinista Nikola Đuričanin.

.......Dvadeset godina naš tenor bavi se umetničkom solo pesmom, i od ukupno 11 diskova, koliko je snimio, pet je posveceno srpskoj solo pesmi.

.......Pevanje je uvek podredeno solo pesmi, jer se u njenoj interpretaciji ne zahteva klasičan operski manir, vec doživljaj i proživljenost napisanog. Pesma je najbolja kad vam opije dušu, a da niste popili ni kap alkohola - kaže za naš list Slavko Nikolić.

.......Sa Nadom Torbicom Đokić, direktorkom škole "Stevan Hristić", naš sagovornik je pre tri godine osnovao Festival srpske solo pesme u Mladenovcu. Festival se održava u novembru, i obuhvata srednje škole i pet muzičkih fakulteta. Program festivala dobio je priznanje od ugledne revije "Muzika klasika".

.......U našoj zemlji sve se svodi na pojedinačnu borbu. Nemaju svi gradovi u Srbiji koncertni klavir, ali bez obzira na okolnosti, i bez kolebanja, uspeli smo da naš festival opstane - kaže Slavko Nikolić.

.......U dosadašnjem radu pevač je saradivao sa kompozitorima Milovanom Filipovićem, Svetislavom Božicem, Aleksandrom Vujićem, Ksenijom Zečević, a sa poznatim baritonom Željkom Lučićem za nemacki radio snimio je operu o Mefistu kompozitora Srdana Jaćimovića.

.......Govoreći o svojim počecima, Slavko Nikolić pominje i rad u grupi "Šmekeri", koja je negovala gradske, zabavne i narodne pesme. Grupa je snimila i ploču, a tekstove pesama pisala im je danas poznata književnica Jelena Lengold.

.......Bili smo preteča "Legendi". Da smo nastavili, možda bismo doživeli slavu poput njihove, ali otišao je svako na svoju stranu - seca se Nikolić. Sa koleginicom Suzanom Šuvaković Savić ovaj tenor vec godinama rasprodaje tradicionalne koncerte u Ruskom domu u Beogradu. Nastupao je širom Evrope. Ostvario uloge u operama Verdija, Pučinija, Rosinija, Čajkovskog, i snimio traženi disk sa napolitanskim, ruskim, grčkim, španskim pesmama i najpoznatijim operskim arijama.

Politika,M. S.
objavljeno: 07.06.2014.


Svetska premijera "Radosnih manastirskih pesama" autora Vlastimira Stanisavljevića

u izvođenju tenora Slavka Nikolića

U Parizu 23.Marta 2014.

.......Kako opisati srpske starodrevne manastire, stvarane i razarane, izdizane kao Feniks ptica i, ma šta da se desilo, uvek postojane? Opisati ih malo drukčije? I, dosetio se Parižanin Vlastimir Stanisavljević Šarkamenac, strukom arhitekta, strašću poeta, duhom povetarac i oluja.
.......-Bog ga je vaskrsnuo. Teško bolestan, bio mrtav, pa živ. Duhom se nahranio gore, sada stvara dole – tim rečima je, u punoj svečanoj sali sabornog hrama Sv.Save u Parizu, pesnika, ovaj put i kompozitora Vlastu, predstavio prota Nikola.
Sve napisano i izvedeno posvećeno je srpski manastirima i pod zajedničkim naslovom (urađen je i CD) "Radosne manastirske pesme".
.......-Ovo je svetska premijera, prvo izvođenje! – naglasio je Slavko Nikolić, beogradski slavni tenor koji je u metropolu Francuske došao u pratnji svog tria, vrsnih umetnika: Miodraga Čolakovića (klavir), Nikole Đuričanina (violina) i Petra Golubovića (gitara).
.......Vlasta je objasnio:
.......-Kamen i cigle naših manastira potiču od pre 800 godina. Rušeni su i vaskrsavali , kao i pravoslavlje, stradali i u novi život se vraćali, a u njih ušli najlepše, sa pesmom. U manastirima je ono što se Srbima ne može oteti, nadnaravna je snaga tog manastirskog duha, zato se i seli u narod i naraštaj. To ce uvek biti "Neoteto lice Srbije", kako se i zove zbirka pesama iz koje sam preuzeo i komponovao ovu moju radost – u poletnom zanosu objasnio je autor Vlasta.
.......Krenu pesma. Pitko zvuči čipka stihova pretočena u zvuk zvona, boju molitve, svetlost, osećaj duhovnosti ili samo tišinu koja oplemenjuje.
-Ovo je umetnička pravoslavna solo pesma koja će, unapred znam, ući u naše nasleđe. Taj projekat smo radili godinama i iz ljubavi – otkriva tenor Nikolić.
Vlasta nastavlja:
-Od detinjstva idem u manastire, u prvom delu života ne znajući šta radim, a kasnije me opčinio manastirski duh prema kojem se usmereno kreću monasi i sveštenici, meni je ostalo da pratim sopstvenu intuiciju. Počinjem da pišem pesme, osam je objavljenih zbirki, da bih u poslednje vreme čuo muziku manastirskog duha i spojio je sa stihovima. Nikad u životu nisam imao lepši osećaj od današnjeg, sada shvatam umetnike.
Uz protu su otac Justin, izaslanik odbrane puk. Zoran Rašeta, dijasporski aktivista Predrag Janković, vernici, prijatelji, zemljaci... Uživanje je kompletno. Radosne manastirske pesme su ljupki vesnici dolazećeg Vaskrsa.

Olga Đoković "Vesti"


Koncert "Pesme i arije koje su osvojile svet" Slavko Nikolić i prijatelji

.......U Velikoj sali Ruskog doma 24. septembra sa ogromnim uspehom održan je koncert ,,Pesme i arije koje su osvojile svet». Na ovaj način obeležena je sedmogodišnja uspešna saradnja tenora Slavka Nikolića i Ruskog doma.


.......Na koncertu su izvedene najlepše napolitanske, španske, grčke, ruske, srpske, meksičke pesme, francuske šansone, arije i dueti u izvodjenju veličanstvenog tenora – Slavka Nikolića.


.......Na koncertu su nastupili i pevačka zvezda u usponu, Milica Popović, mecosopran, univerzalni umetnik Petar Golubović – mandolina, buzuki, balalajka, gitara, harmonika. pijanista Miodrag Čolaković i mladi talenat – Ana Stanković, sopran.

.........................................."Naše strahopoštovanje prema zlatnim tragovima, koje su na ovoj sceni ostavili vodeći ruski i svetski umetnici počevši od Šaljapina do naših najistaknutijih, presudno je uticalo da i mi u svojim nastupima iznedrimo svoja najtananija umetnička iskazivanja i najuzvišenije ljudske emocije…


.......Mi smo umetnički rasli kroz nastupe u Ruskom domu, crpeći iz njegovog slovenskog, plemenitog, iskričavog treperenja najdublje stvaralačke istine a istovremeno, darivali mu ono najbolje i najčistije iz naših umetničkih bića.

.......Na toj raskrsnici dva uzajamna čudesna prožimanja do srži, kroz nastupe u Ruskom domu, osećali smo Rusiju kao izvor svetlosti, pravoslavlja i one lepote za koju je veliki Dostojevski prorekao da će spasti svet.


"Pesme i arije koje su osvojile svet" oduševile Smederevce

26. avgust 2013. KULTURA

......."Pesme i arije koje su osvojile svet” u nedelju su uspešno izvedene pred smederevskim ljubiteljima popularnih melodija, uz dva poziva na bis.
Iako su vremenske prilike onemogućile kvalitetniji doživljaj u Malom gradu Smederevske tvrdjave, gotovo prepuna Velika dvorana Centra za kulturu dokaz je veoma uspešne muzičke večeri.


.......Posle svetskog uspeha u Londonu, svetske premijere u Parizu, Budimpešti i Beču, koncert "Pesme i arije koje su osvojile svet” (The World Famous Arias & Songs) oduševio je publiku u više od pedeset gradova sveta i naše zemlje, a sada i u Smederevu.


.......Gala koncert pod nazivom "Pesme i arije koje su osvojile svet”, u okviru smederevskog kulturnog leta 2013-te, izveli su svetski priznati umetnici, veličanstveni tenor Slavko Nikolić i pevačka zvezda u usponu, mecospran Milica Popović, uz zvuke klavijatura i žičanih instrumenata.


.......U programu, u kojem su se čule najpoznatije arije i melodije iz svih krajeva sveta, učestvovali su vrsni instrumentalisti, Miodrag Čolaković (klavir) i Petar Golubović (mandolina, buzuki, balalajka i gitara).

.......Publika je svoje impresije pokazala tako što je umetnike, nakon zvaničnog dela koncerta, dva puta vratila na scenu Centra za kulturu.Pokrovitelj koncerta je Grad Smederevo.


Izvor: smederevo.org.rs


Završen 26. Barski ljetopis

.................................................Koncertom "Pjesme i arije koje su osvojile svijet", održanom u amfiteatru ispred Dvorca kralja Nikole na Topolici, pred oko hiljadu posjetilaca, zatvoren je ovogodišnji 26. festival Barski ljetopis.
.......Nešto više od sat ipo vremena mnogobrojna publika je uživala u pjesmama italijanskog, napolitanskog, španskog, meksičkog, grčkog, ruskog i srpskog melosa.
.......Veče je otvorio tenor Slavko Nikolić, operski prvak i solista RTS-a, izvodeći numere "Chitarru romana" i "Santa Lucia”, da bi mu se nakon toga pridružila mecosopran Milica Popović, suptilno uvodeći prisutne u nježnije registre pjesmom "Je ne regrette rien” iz repertoara Edit Pjaf.

....... Tokom koncerta, ovo dvoje umetnika je za posjetioce priredilo nezaboravno muzičko putovanje svijetom, uz pratnju Miodraga Čolakovića za klavirom i Petra Golubovića na mandolini, buzukiju, balalajci i gitari. Voditeljka večeri bila je Aleksandra Paladin.
.......Muzičari koji su se okupili oko projekta "Pjesme i arije koje su osvojile svijet" već su gostovali u stotinjak gradova širom Evrope, a nastup prije ovog u Crnoj Gori bio je u Herceg Novom. U Sloveniji im je objavljen i CD za italijansko, holandsko, austrijsko i englesko tržište.


Ž.MILOVIĆ


DANI LJUBAVI I VINA U RAKOVICI

......."Romantične pesme o ljubavi" naziv su koncerta koji je priredio naš poznati tenor i operski prvak Slavko Nikolić uz klavirsku pratnju pijaniste Miodraga Čolakovica i Petra Golubovića (mandolina,buzuki,gitara,balalajka) u sinoć prepunoj dvorani Centra za kulturu Rakovica. Španske,grcke, napolitanske pesme i arije iz poznatih opera mamile su burne aplauze posetilaca..

.......Solista mecosopran Milica Popović i Muški Oktet "Sv.Arhangela Mihaila" pod upravom Olge Milićević izvanredno su dopunili program od dvadeset dve muzičke numere . Tenor Slavko Nikolić izveo je čak tri bisa .

14. Februar 2013. "Politika" 35659 Sinoć u Beogradu M.V.


PARIZ – KULTURNI CENTAR SRBIJE U PARIZU
VEČE SRPSKE UMETNIČKE SOLO PESME: NAŠAO SAM SVOGA HAJDUK-VELJKA

.......Proteklog vikenda, 09.02.2013, u zdanju Kulturnog centra Srbije u Parizu održano je veče umetničke solo pesme KRŠNE GRANE BADEMA, kompozitora Vlaste Stanisavljevića Šarkamenca, a u izvodjenju poznatog srpskog tenora Slavka Nikolića, pijaniste Miodraga Čolakovića i poliinstrumentaliste Petra Golubovića. Publika je skandiranjem i ovacijama nagradila umetnike, ali ih pozvala i na bis iako su im "Kršne grane badema" već dobro poznate. U drugom delu koncerta naš proslavljeni tenor podigao je ponovo na noge publiku u prepunoj dvorani kulturnog centra pevajuci napolitanske , španske , grčke , ruske pesme i arije iz svog bogatog svetskog repertoara. Zaista, kako je nastala ovako čvrsta saradnja izmedju umetnika iz dijaspore i matice?

......."Otkako sam, kao dete, od svog oca harmonikaša, čuo stih u narodnoj pesmi o tome koj da gu paše, mori, Deli-Kara-Mustafinu sablju, te da je uzme od njega, pogubljenog, i pripaše je sebi samo junak bolji od njega (a to beše Hajduk-Veljko), ja sam u mladalačkoj mašti smišljao imaginarne pesme o Hajduk-Veljku, i nosio ih u svojim mislima i nezapisanim, i sanjanim, melodijama. Nosio ih do zrelog doba i stidljivo poneku ariju, naravno i sa tekstom, jer sam se već uveliko bavio i pesništvom, katkad i zapisivao."

.......A onda se najednom dogodilo čudo. Maja meseca, 2005-te, u Sali hrama Svetoga Save, u Parizu, održavao se koncert duhovne muzike koju je izvodio tenor Slavko Nikolić, u pratnji maestra na klaviru Miodraga Čolakovića i poliinnstrumentaliste Petra Golubovića. Posle jednog komada, u najjačem oduševljenju koje me je, pri toj numeri, bilo svog obuzelo, uz zagrejane dlanove, uzviknuo sam dovoljno glasno, da me je na bini mogao da čuje i pevač-zvezda večeri Slavko Nikolič. A uzviknuo sam, što su i ostali u publici čuli, sada vec čuvenu rečenicu: "Našao sam svoga Hajduk-Veljka!"

.......U pauzi izmedju dva dela koncerta, tenor, kojem nije promakao lik osobe koja je to rekla, potražio je takvog coveka po sali. Nalazio sam se pokraj klavira u uglu suprotnom od bine i podijuma. Na potvrdjivanje da sam zaista to ja rekao, pevač me je pitao zašto sam to rekao? Tada sam mu odgovorio: "Zato što čitavoga života smišljam "u sebi" arije o Negotinu i Hajduk-Veljku, ali da do danas nisam znao ko bi ih javno izvodio, ali da, eto, danas znam ko bi to mogao biti – pokazujuci na Slavka Nikolića, i demonstrirajući dosta skučeno na trpezarijskom pijaninu jednu od arija, koju sam bio poslednju smislio i pamtio je,ali kao i uvek ne za dugo. Odsvirao sam je i otpevao koliko sam najbolje umeo, jer znam da inteligentnim muzičarima ne treba vrhunsko izvodjenje da bi otkrili šta sa sobom nosi jedna solo-pesma za glas i klavir, a tenor je, shvatajući da bi mogao imati dobrog kompozitora, ali ne za samo jednu pokazanu numeru, vec za čitav set pesama, zaključio, odnosno, prihvatio da bude moj Hajduk-Veljko, ali uz još jedan ispunjen uslov – da ja sačinim čitav razgranat set o ovoj temi – Hajduk-Veljku, Čučuk-Stani, Negotinu, Mokranjcu i Bademovoj grani. I ja sam sa svoje strane prihvatio.

......."Tako je svako od nas umetnika našao ono što mu je trebalo!" završava priču kroz osmeh Vlasta Stanisavljević.Tako se rodio set srpskih umetničkih solo-pesama pod naslovom KRŠNE GRANE BADEMA, koji je premijerno izveden u jesen na festivalu MOKRANJČEVI DANI 2007, u Negotinu, u pratnji Orkestra Doma vojske Srbije u Beogradu, Stanislav Binički, i pod dirigentskom palicom maestra Pavla Medakovića, naravno, sa solo-glasom-tenorom Slavkom Nikolićem.
.......Kao pretpremijera, KRŠNE GRANE BADEMA bile su izvedene u Parizu, te iste godine, 19. juna 2007., tačno na dvestogodišnjicu čuvene bitke iz Prvog srpskog ustanka, Bitke na Štubiku i Malajnici (1807.)

Vlasta Šarkamenac


ODRŽAN SPEKTAKULARAN KONCERT U HERCEG NOVOM

(13. avgust 2012. godine)

 

.......Povodom 630 godina od osnivanja Herceg Novog i krsne slave osnivača grada, Generalni konzulat Republike Srbije u Herceg Novom u saradnji sa Opštinom Herceg Novi u Porti Manastira Savina organizovao je svečani koncert "Pesme i arije koje su osvojile svet" - najlepše i najpopularnije napolitanske , španske, grčke, ruske, italijanske, srpske i meksikanske pesme i arije i dueti.

.......Nastupili su operski prvak i solista RTS-a Slavko Nikolić, tenor , primadona beogradske opere Suzana Šuvaković –Savić , sopran - Miodrag Čolaković na klaviru i Petar Golubović na mandolini, buzukiju, balalajki i gitari. Divnoj atmosferi veliki doprinos je dala i voditelj koncerta Aleksandra Paladin.

.......Ovom spektakularnom koncertu prisustvovali su ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Lutovac, generalni konzul konzulata u Herceg Novom Marina Jovićević , gradonačelnik Herceg Novog Dejan Mandić i mnogi drugi visoki zvaničnici.

.......Ovaj koncert za pamćenje je održan pred preko 1000 gledalaca.

.......Jedan sat pre pocetka koncerta sve stolice su bile popujene da bi kasnije mnogi strani i domaći gosti tražili slobodno mesto na stepeništima i zidinama manastira a mnogi su i stajali.

.......Zaista svetsko pevanje tenora Slavka Nikolića i soprana Suzane Šuvaković-Savić dizalo je atmosferu na koncertu do usijanja a njihov šarm u duetima je neodoljivo plenio i izazivao simpatije u gledalištu. U tome su im pomogli pianista Miodrag Čolaković na klaviru i maestro Petar Golubović na žičanim instrumentima.

.......Koncert "Pesme i arije koje su osvojile svet" je sigurno koncert koji na najbolji način prestavlja Srbiju u svetu i sa ovim svetskim umetnicima najbolje promoviše našu kulturu.

POLITIKA - "Spektakl"


MATICA SRPSKA - NOVI SAD 18. jul 2012

MUZIČKE VEČERI MATICE SRPSKE – NOVI SAD

.......Jedan od najboljih koncerta koji je ikada održan u prepunoj Sali Matice po rečima mnogobrojne publike u prepunoj Sali 18. jula održali su svetski umetnici , operski prvak i solista RTS-a Slavko Nikolić, tenor , primadona beogradske opere Suzana Šuvaković – Savić , sopran - Miodrag Čolaković na klaviru i Petar Golubović na mandolini, buzukiju, balalajki i gitari.

.......Salve aplauza , koje su bile pomešane sa mnogobrojnim povicima "bravo" , koji su se kasnije pretvarali u spontano skandiranje cele dvorane pratili su ovaj koncert koji je trajao skoro dva sata uz četiri bisa .

.......Urednik muzičkog programa Matice srpske gospođa Marta Tišma napravila je pun pogodak kada je pozvala ove svetske umetnike da u okviru muzičkih večeri Matice srpske ulepšaju leto Novosađanima .

.......Mnogi od kometara gledalaca bili su da ovo nisu čuli u životu a uzavreloj atmosferi mnogo je doprinela neverovatana energija i šarm kojim ovi umetnici zrače.


PESME I ARIJE KOJE SU OSVOJILE SVET

Slavko Nikolić, tenor
(Izdavač: "Muzika Klasika", 2011)


.......Projekat "Pesme i arije koje su osvojile svet" po svom imenu prepoznatljiv je širokoj publici. Koncertno predstavljen u mnogim gradovima naše zemlje, ali i u inostranstvu, doživeo je veliki uspeh i od strane publike i kritike. Na novom disku nalaze se snimci koje su ostvarili Slavko Nikolić, tenor, Petar Golubović, koji svira balalajku, buzuki i mandolinu, i pijanista Miodrag Čolaković, a jedan broj snimaka realizovan je uz orkestre VS "Stanislav Binički" (dirigent P. Medaković) i Simfonijski orkestar RTS-a (dirigent M. Nedeljković).

....... Izbor muzike čine najatraktivnije napolitanske pesme, kao i muzika Rusije, Grčke i Srbije. Melodije koje svojim emocijama slušaoce ne ostavljaju ravnodušnim, interpretirane kako u simfonijskim, tako i u aranžmanima za kamerni sastav umetnika koji ih izvode, čine raznolikost ovog diska, koji ne samo da predstavlja retrospektivu popularnih melodija, već garantuju i dobro raspoloženje.

.......Interpretacije Slavka Nikolića, koje su već više decenija proverene na sceni, dobijaju novu dimenziju. "Pesme i arije koje su osvojile svet" osvajaju svojom energijom, potcrtanom sugestivnim doživljajem soliste, koji je dobrom dikcijom i prepoznatim temperamentom, stilski uspešno doneo izvedena dela. Dramaturgija dvadeset i jedne pesme koje se nalaze na disku vodi kroz različita emotivna raspoloženja, čijoj sugestivnosti doprinosi Nikolićeva umešnost da prepozna karakter, potcrta ga, ili ga lirski transformiše u zvučnu poetiku, koja je bliska samo interpretatorima koji duboko poniru u suštinu muzike koju izvode.

.......Ako se zna da je muzika sa ovog diska prepoznatljiva uhu najšireg slušališta, i da su snimke mnogih pesama snimila najčuvenija svetska imena, onda je poznato koliko je teško biti i ostati autentičan u njihovom izvođenju. Slavku Nikoliću, i umetnicima okupljenim oko projekta "Pesme i arije koje su osvojile svet" to je uspešno pošlo za rukom, što se može zaključiti večćna prvo slušanje ovog diska.

Aleksandra Paladin


ANTOLOGIJA SRPSKE UMETNIČKE SOLO PESME

Slavko Nikolić, tenor
Miodrag Čolaković, klavir
(Izdavač: "Muzika Klasika", 2011)


......."Antologija srpske umetničke solo pesme" predstavlja svojevrsnu retrospektivu ovog muzičkog žanra u domenu domaćeg muzičkog stvaralaštva. Izbor Slavka Nikolića čine dela koja se aktivno nalaze na njegovom repertoaru, a koja obuhvataju period od vremena izmedu dva svetska rata pa do danas.

.......Pesme Stanislava Biničkog, Petra Konjovića i Stevana Hristića čine početak ovog diska, kao slika vremena u kome je solo pesma, posle Josifa Marinkovića, tvorca srpskog lida, dobila nadgradnju, a potom i dela savremenih autora Milovana Filipovića, Vlastimira Stanisavljevića, Zorana Jovanovića i Konstantina Babića.

No, bez obzira na distancu vremena izmedu njih, izbor koji je Nikolić napravio čini da u samom slušanju prepoznajemo kontinuitet razvoja ovog muzičkog žanra. Pesme savremenih kompozitora, iako u muzičkom smislu nose pečat novog vremena, u samom zvuku oslanjaju se na tradiciju prošlog vremena.

.......Interpretaciju Slavka Nikolića odlikuje sugestivnost u prezetnovanju različitih stilskih elemenata kompozitora čija se dela nalaze na njegovom repertoaru. Dikcija teksta, agogička fleksibilnost, osmišljenost melodijskih fraza, te istančani smisao za dinamičko nijansiranje osnovne su karakteristike Nikolićeve vokalne interpretacije, koja kao takva postaje uzorna za buduće interpretatore.

.......Pijanista Miodrag Čolaković pouzdani je klavirski saradnik, čiji doživljaj klavirskog parta umnogome doprinosi samoj dramaturgiji Nikolićeve interpretacije. U pesmi Vlastimira Stanisavljevića solistu prati orkestar VS "Stanislav Binički", sa dirigentom Pavlom Medakovićem, što predstavlja interesantan primer simfoniziranog instrumentalnog parta same pratnje.U domaćoj izvodačkoj praksi Slavko Nikolić je prepoznatljiv kao umetnik koji kontinuirano interpretira solo pesme srpskih kompozitora. Njihova javna prezentacija istovremeno predstavlja i afirmaciju ovog muzičkog žanra kod zainteresovane publike.

Aleksandra Paladin


U NARODNOM POZORIŠTU U BEOGRADU 9.MARTA DODELJENA JE NAGRADA REVIJE MUZIKA KLASIKA mr SLAVKU NIKOLIĆU, OSNIVAČU I UMETNIČKOM DIREKTORU FESTIVALA SRPSKA SOLO PESMA - FESTIVALU OD REGIONALNOG ZNAČAJA

........Dana 09.03.2012. godine u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu svečano su uručene godišnje nagrade revije "Muzika klasika" ustanovama i pojedincima, koji su u okviru jedne kalendarske godine – 2011. ostavili najznačajniji trag na domaćoj muzičkoj sceni.
........

........Ove godine nagrade su dodeljene u 17 kategorija, na predlog eminentnog stručnog žirija, koji je svojim aktivnim prisustvom na koncertima u muzičkim centrima u zemlji, stekao uvid u dešavanja na domaćoj muzičkoj sceni, a potom dao predlog za dodelu ovog značajnog godišnjeg priznanja.

 

...Nagrada revije "Muzika klasika"

Muzej Narodnog pozorišta u Beogradu.......

Mr Slavko Nikolić, osnivač i umetnički direktor.Festivala

Mr Slavko Nikolić, osnivač i umetnički direktor.Festivala

Mr Slavko Nikolić, umetnički direktor Festivala

 

 

Nada Torbica Đokić, direktor OMŠ "Stevan Hristić"

Mr Slavko Nikolić, osnivač i umetnički direktor.Festivala

 

........Festival SRPSKA SOLO PESMA –Mladenovac 2011 dobio je nagradu revije "Muzika klasika a nagradu su primili umetnički direktor Festivala Mr Slavko Nikolić i direktor OMŠ "Stevan Hristić” Nada Torbica Đokić.

........Godišnja nagrada revije "Muzika klasika” je veliki podstrek, kako za ljude koji su učestvovali u organizaciji Festivala, tako i za sve zaposlene u školi, jer doprinosi jačanju ugleda Festivala i podržava nas u naporima da i narednih godina istrajavamo u negovanju srpske muzičke tradicije. Svim učesnicima festivala mr Slavko Nikolić je darovao svoj najnoviji CD ANTOLOGIJA SRPSKE UMETNICKE SOLO PESME koje darovao učenicima i profesorima .

........Mr Slavko Nikolić, umetnički direktor Festivala "Srpska solo pesma Mladenovac 2011:
........"Nadamo se da ce muzički stvaraoci u Srbiji, naši savremenici, poželeti da stvaraju nova dela, koja ce biti izvođena i promovisana na našem Festivalu i da ce ta nova dela vrlo brzo naći put do najšire publike."
Zahvaljujemo se svim profesorima solo pevanja širom Srbije, koji su prepoznali plemenitu ideju Mr Slavka Nikolića da osnuje Fetival "Srpska solo pesma” i koji su, zajedno sa svojim učenicima, doprineli njegovom kvalitetu. Posebno zahvaljujemo prof. Vojislavu Spasiću koj je zdušno podržao festival i prof. mr Slavku Nikoliću u ime "Srpske krune" uručio Majstorski pečat za životno delo.


........Dir. Nada Torbica Đokic
........O.M.Š. "Stevan Hristic" Mladenovac


........Koncerti pod nazivom "Pesme i arije koje su osvojile svet" pripadaju retkima kod nas za koje se traži karta više, na kojima se umetnicima ne dozvoljava da izadu sa scene, na kojima su tri, četiri bisa sasvim normalna stvar, kao što je normalno da svaki put cela sala stoji na nogama i ovacijama pozdravlja umetnike. Tvorac ovog projekta je tenor Slavko Nikolić, solista koji sa svojim muzičkim timom na nastupima budi emocije najšire publike.

........Kada ste počeli da se bavite muzikom?
........Muzikom sam počeo da se bavim. još u osnovnoj školi .Završio sam osnovnu muzičku školu Dr Vojislav Vučković u Čačku, zatim prelazim u Beograd gde upisujem solo pevanje u Muzičkoj školi Stanković, kod profesorke Danice Tomković, a kasnije kod Olivere Grujić..U to vreme upoznao sam čoveka koji je vodio ansambl "Narakord", Đordja Kangrgu, sa kojim sam veoma brzo počeo da nastupam. Tada sam prvi put osetio magiju scene. "Narakord" je bio sjajan oktet. Izvodili smo starogradsku muziku. U to vreme članovi ansambla "Narakord" bili su Dragoslav Pavle Aksentijević, čuveni pojac i slikar, zatim nekadašnji direktor Radio Beograda - Rade Veljanovski, Milenko Lazić, muzički urednik u satelitskom programu RTS-a, Mihajlo Švab, harmonikaš, i drugi. Bili smo čuveni po pesmi "Eleno, mome, Eleno" , koja je, svojevremeno, bila hit Beograda 202.

........Kasnije ste imali svoju grupu.
........Da, grupa se zvala "Šmekeri" i negovali smo tzv. urbanu narodnu muziku. U zvuku smo, na neki način, bili preteča "Legendi". Bili smo veoma popularni. Nastupali smo po celoj Evropi, a godinu dana smo svirali u tada čuvenom "Romanitaru", koji se nalazio na mestu današnjeg restorana "Mek Donalds".

....... Da li su grupu "Šmekeri" činili muzičari?
........Da. Članovi grupe bili su pokojni Srdan Jaćimović, kompozitor i Igor Vasiljević, violinista, kasnije koncertmajstor Beogradske filharmonije. Imali smo pevačice za različite muzičke žanrove, za narodnu muziku, za romske pesme, šansone.

........Pored estrade, redovno ste se studirali.
........Jesam. Završio sam Muzičku akademiju u Beogradu a zatim sam i magistrirao kod prof. Zvonimira Krnetića . Pre toga sam studirao Višu grafičku školu u Zagrebu i mogu se pohvaliti da sam bio jedan od najmladih grafičkih inžinjera u tadašnjoj Jugoslaviji. Za vreme boravka u Zagrebu, pevanje sam učio u školi "Vatroslav Lisinski", kod čuvenog tenora Nonija Žuneca, dok je direktor škole bio dirigent Vladimir Kranjčević, sa kojim sam, kasnije uspešno sarađivao, jer je dugo godina bio šef dirigent Muzičke produkcije RTS-a

........Da li ste ikada radili kao grafički inženjer?
........Da, po povratku iz Zagreba. Bio sam tehnički direktor bivšeg "Ježa" i mogu da kažem da sam bio veoma uspešan. Proizvodili smo omote za LP ploče za skoro sve diskografske kuće u bivšoj Jugoslaviji . Diskografska industrija je osamdesetih godina cvetala .

....... Kada je muzika postala deo Vaše profesije?
........Upravo u to vreme. Zasnovao sam porodicu, dobio sam dete i trebao mi je stan. Tada sam slučajno video oglas u novinama u kome je pisalo da Umetnički ansambl Vojske Jugoslavije traži solistu tenora. Javio sam se. na audiciju, prošao i od 1986. godine sam bio solista Umetničkog ansambla Vojske Jugoslavije Za to razdoblje me vezuju veoma lepe uspomene. Ansambl je bio izvanredan, sigurno jedan od najboljih u tadašnjoj Jugoslaviji. Imali smo sjajan simfonijski orkestar, hor, estradni orkestar. Imali smo veliki broj koncerata i svake godine pet- šest velikih turneja, na kojima smo gostovali u mnogim zemljama Evrope. S nama su nastupali najeminentniji domaći umetnici, da pomenem samo neka imena, poput Radmile Bakočević, Radmile Smiljanić, Nikole Mitića, Gordane Jeftović, Jovana Kolundžije, Angela Šureva, Mladena Jagušta, Pavla Medakovića, itd. Tada je ansambl vodio umetnik koji je bio legenda – Branko Karakaš. Nastupali smo na vodećim, tada, domaćim festivalima, kao što su Dubrovačke letnje igre, Ohridsko leto, Splitsko leto, Pulski festival, Beogradske muzičke svečanosti... Danas, kada se setim tog vremena, mogu da kažem da sam upravo s ovim ansamblom ispekao zanat, jer se zanat uči na sceni.

........Posle Umetničkog ansambla Vojske Jugoslavije, postali ste solista Radio Televizije Srbije ?
........U RTS-a sam prešao kao pevač-solista. U to vreme, ovaj ansambl je bio u uzlaznoj umetničkoj liniji, a shvatio sam da ću kao njegov član imati veću mogućnost da napravim trajne snimke, koji su svojevrsni trag mog umetničkog postojanja i trajanja. Nastupao sam kao solista u Verdijevom Rekvijemu u Italiji, Rekvijemu Mikisa Teodorakisa u Grčkoj , Misi Solemnis u sali Kolarčeve zadužbine, Zvonima Sergeja Rahmanjinova u Sava Centru, kao i na mnogo drugih koncerata u tim prestižnim dvoranama, s vrhunskim dirigentima, kao što su Milan Načev, Mikis Teodorakis, Mladen Jagušt, Angel Šurev, Miodrag Janoski, Bojan Suđić, Dejan Savić, Đordo Sini, G. Trikolidis itd.

........Kako je nastao koncertni projekat "Pesme i arije koje su osvojile svet", po kome Vas danas publika prepoznaje?
........Nastao je iz projekta koji mu je prethodio, a zvao se "Najlepše napolitanske i španske pesme". Godine 1996, sa koleginicom Slavicom Ćirić Radić, na Kolarcu sam održao dva koncerta sa simfonijskim orkestrom Vojske, koji su pobudili veliku pažnju. Obe večeri sala je bila puna do poslednjeg mesta, a PGP je izdao disk sa ovim pesmama. Treći koncert koji smo napravili u sali Doma Vojske bio je neverovatan po mnogo stvari. Pre svega, odlično smo pevali. Zatim, sala je bila prepuna, a preko tri stotine ljudi ostalo je napolju, nadajući se da će ih, i pored rasprodatih karata, pustiti unutra. Obezbedenje je bilo prinudeno da zaključa Dom, da ljudi ne bi nasilno ušli u zgradu. I danas, gde god da pevamo, sale su prepune. Mogu se pohvaliti da sam napunio Kolarac i četiri puta Ruski dom u Beogradu. Pune su bile i sale širom Srbije, gde sam nastupao. Vrednost ovog koncerta potvrđena je i u mnogim evropskim gradovima . Sa svojim koleginicom Suzanom Šuvaković -Savić, održao sam oko stotinak koncerata ( dva puta u Londonu, tri puta u Parizu, Budimpešti, Beču, kao i u mnogim gradovima u zemljama u okruženju, Podgorici, Tivtu, Banjaluci itd).

........Kada ste počeli da saradujete sa umetnicima koji su danas okupljeni u projektu "Pesme i arije koje su osvojile svet"?
........Pijanistu Miodraga Čolakovića poznajem već šesnaest godina. Upoznao sam ga na jednoj audiciji kada je konkurisao za mesto profesora klavirskog saradnika na Fakultetu muzičke umetnosti. Suzanu Šuvaković Savić upoznao sam pre devet godina, kada smo nastupili na Niškim muzičkim svečanostima, pevajući solo partije u Nilsenovoj "Himni ljubavi". Petar Golubović je moj kolega iz studentskih dana i zahvaljujući meni je izvukao sve te instrumente iz podruma .

......."Pesme i arije koje su osvojile svet" jeste koncert na kome publika može čuti napolitanske pesme, arije, duete, grčke, ruske, španske pesme. Zašto ste se opredelili za ovakvu koncepciju?
........Nije lako napraviti dobar repertoar. Note za neke pesme tražio sam čak dve godine! Želeo sam da napravim specifičan zvuk, koristeći tu privilegiju što Petar svira nekoliko instrumenata. Tako je u aranžmane napolitanskih pesama uključena mandolina, grčkih pesama - buzuki, u ruskim - balalajka i harmonika, u španskim - gitara... Nikada nisam poželeo da zvuk proširim, gudačima, na primer. Pa, ja sam već izdao dva CD-a sa simfonijskim orkestrom Želeo sam da okupim što manji broj pravih umetnika i da iz njih izvučem maksimum.

........U čemu je tajna uspeha ovih koncerata?
........Tajna je u spoju velikog rada, talenta, izvanrednog programa i posvećenosti vrhunskih umetnika. Ogromna energija na sceni izbija iz nas i ona se prenosi na publiku. Na njihovim licima vide se trenuci beskrajne sreće i zahvalnosti posle svakog koncerta, jer mi im pružamo ono što oni hoće da čuju a nemaju više gde to da čuju, i to uživo.
Većina mojih CD-ova je sa živih koncerata. Izdavačka kuća ,, Biveko,, iz Slovenije nam je izdala CD živog snimka sa Kolarca za evropsko tržište. Zbog toga, posle naše probe, i na kraju najnapornijeg dana, umor odlazi kao rukom odnesen .

........Na repertoaru negujete i srpsku solo pesmu?
........Mislim da je to moja misija u ovom životu! Već dvadeset godina pevam i negujem srpsku umetničku solo pesmu .Počeo sam da ih pevam, takoreći, spontano. Ranih devedesetih godina, svako od nas je osećao neku vrstu bunta. Ja sam ga osetio shvatajući da nešto moram da učinim u cilju očuvanja sopstvene tradicije. S obzirom na to da sam muzičar, to je, naravno, bila muzička tradicija. Upoznao sam tada kompozitora Milovana Filipovića. Njegove pesme su mi se dopale i snimio sam ceo opus njegovih pesama.

........Umetnici često imaju otpor prema domaćem stvaralaštvu.
........Pre svega, za mene je pravo zadovoljstvo da interpretiram muziku koja mi se sviđa. To se desilo i s Filipovićevim solo pesmama. Jednostavno, dopale su mi se. Vežbali smo ih u nemogućim uslovima: po salama u kojima je klavir bio u užasnom stanju, učionicama koje se nisu grejale, ali sam imao dva motiva - da pevam pesme koje mi se dopadaju, koje osećam i po tekstu i po melodiji, a da sam, istovremeno, svestan da delujem u cilju očuvanja domaće tradicije. I sa projektom Biseri srpske solo pesme Miodrag Čolaković i ja punili smo dvorane širom Srbije. Čuveni su naši koncerti na smotri ,, Mermer i zvuci", gde smo više puta gostovali, na Mokranjčevim danima, u Zamku kulture u Vrnjačkoj Banji. Takode, mnogo koncerata sam održao i sa mojom koleginicom Slavicom Ćirić-Radić . Koncert srpskih solo pesama koji smo održali 1999 god. na "Mokranjčevim danima,, i koji je snimila Radio Televizija Srbije sigurno će ući u jedan od antologijskih.

........Snimili ste i kompakt disk "Kršne grane badema", sa muzikom Vlastimira Stanisavljevića Šarkamenca.
........To je bio projekat koji smo prvo izveli u Parizu, u verziji za glas i klavir, a potom u Negotinu, na "Mokranjčevim danima", sa simfonijskim orkestrom Vojske Srbije "Stanislav Binički;, i dirigentom Pavlom Medakovićem. U Parizu je to bila evropska premijera, a u Negotinu srpska. Kompozitor Vlastimir Stanisavljević-Šarkamenac je u svojim pesmama sjajno opevao Negotinsku krajinu, Hajduk Veljka, Čučuk Stanu, s neverovatno svežom invencijom, i mnoge od tih pesama već žive u narodu Krajine, s tendencijom da postanu hitovi .

........Sarađivali ste i sa drugim domaćim autorima.
........Snimao sam muziku Ksenije Zečević, Koste Babića, Zorana Jovanovića, Svete Božića i Srdana Jaćimovića. Jaćimovićevu operu "Under The Sign Of Mephistopheles" sam snimio sa tada mladim Željkom Lučićem, za potrebe radijskih festivala u Nemačkoj, kome sam prorekao svetsku karijeru, koju on danas i ima. Interesantno je da sam slavu prorekao i Ivanu Milinkoviću, solisti ansambla "Legende", s kojim sam nekada pevao na koncertima s Umetničkim ansamblom VJ ,,Stanislav Binički,, širom bivše Jugoslavije.

........Da li Vam je neki koncert posebno ostao u sećanju?
........Da, to je koncert koji smo održali 6. aprila 1999. godine, usred bombardovanja, u Atrijumu Narodnog muzeja. Iako smo neposredno pred koncert čuli sirenu za opasnost od bombardovanja, niko iz sale nije izašao. Sala je bila krcata. Na tom koncertu sam prvi put osetio tu neverovatnu energiju izmedu publike i mene, za koju bih danas rekao da se graničila sa inatom. Pevao sam pesme srpskih autora, a ljudima su se suze slivale niz lice. Video sam u njihovim očima nepobedivi duh srpskog naroda.

........Danas se bavite i pedagogijom. Osnovali ste odsek solo pevanja u Muzičkoj školi u Mladenovcu.
To je bilo pre deset godina, a danas se mogu pohvaliti da je odsek zaživeo i da imamo dve klase pevanja. Učenici su nam veoma uspešni. Mnogi su učenici srednjih škola u Beogradu, a nekoliko njih studira na Fakultetu muzičke umetnosti.

........Ove godine prvi put će biti održan Prvi festival srpske solo pesme, takmičarskog karaktera, čiji ste vi idejni tvorac i umetnički direktor.
........U mnogim napisima u novinama prepoznali su me kao umetnika koji je na scenu vratio srpsku solo pesmu, koja nije omiljeni žanr kod solo pevača. U poslednjih desetak godina, napravio sam stotinak snimaka iz ovog muzičkog žanra. Neki su na kompakt diskovima, a veliki broj je sačuvan kao trajni snimak u fonoteci Radio Beograda. Festival u Mladenovcu će svečano biti otvoren 19. novembra. Zahvaljujem na podršci Nadi Torbici-Đokić, direktorki OMŠ ,, Stevan Hristić,, iz Mladenovca, koja je podržala tu ideju, jer bez njene podrške to ne bi bilo moguće ostvariti .

........
........Koji je cilj ovakvog festivala?

........Cilj je da da se afirmiše srpska solo pesma i da ona postane sastavni deo repertoara mnogih mladih umetnika. Istovremeno, želimo da se aktiviraju i naši kompozitori da što više stvaraju dela ovog žanra, čime će i savremena vokalna literatura biti obogaćena.

........Da niste postali muzičar, da li biste bili grafički dizajner?
........Verovatno da. Danas bih imao svoju firmu i sigurno bih zaradivao mnogo više nego što zarađujem s poslom kojim se bavim, ali ne žalim se. Muzika mi je mnogo toga dala. Mnogo toga ne bih mogao da vidim ni da doživim da se nisam bavio muzikom . Pesma je moj život, dala mi je mnogo lepog u životu, mnogo pozitivne energije, mnogo ljubavi i trajanje.
........Kako provodite slobodno vreme?
........Imam ga malo, ali volim da uživam i da putujem. Moja velika ljubav je reka. Imam čamac, plovim i, kako kaže Momo Kapor, mogu me videti iznad Ade Međice, tamo gde je voda zelena, a Sava najšira. Imao sam privilegiju da se družim sa Momom Kaporom, Pavlom Vujisićem, Draganom Nikolićem i mnogim drigim poznatim ljudima, zaljubljenicima u reku.

........Imate li omiljena mesta?
........Da, Adu Međicu i Kopaonik.

....... Neke stvari se u životu ne rade radi novca, već za radost publike koja to ume da vrati. Osećaj da ti aplauz ne dozvoljava da sideš sa scene je osećaj koji se ne može platiti.


BISERI PRAVOSLAVNE MUZIKE U RUSKOM DOMU

NAJLEPŠE PESME PRAVOSLAVNIH NARODA SRBIJE , RUSIJE I GRČKE

..........................................................

........Naši poznati umetnici Slavko Nikolić - tenor i Suzana Šuvaković-Savić, sopran, održali su 6. decembra 2011 god. svoj četvrti koncert u Sali Ruskog doma u Beogradu. Bio je to koncert koji je s pravom nazvan koncertom sezone.

......Izvanredan spoj duhovnog i svetovnog razgalio je po četvrti put gledaoce u prepunoj sali Ruskog doma u Beogradu. I ponovo ista slika, nekoliko stotina gledalaca uzalud pokušava da kupi kartu i da ude u salu, jer su sve karte vec dan ranije rasprodate.

...... Odličan program i nadahnuti umetnici oduševili su gledaoce, a solistima su svesrdno pomogli Miodrag Čolakovićđš - klavir i Petar Golubović - buzuki i balalajka.

... . Imali smo prilike da čujemo program koji se vrlo retko može čuti u našoj zemlji, a navešću samo neke od tih divnih kompozicija.Prvi deo koncerta započeo je arijom "Dilema Cara Lazara" iz opere "Boj na Kosovu" i solo pesmom "Rasle tikve na bunjištu" Milovana Filipovića, zatim "Djevo Vladičice" Zorana Jovanovića, "Veruj da te ljubim" i "Sve dok je tvog blagog oka" Isidora Bajića, pesme i arije Stanislava Biničkog - "Jorgovan grana procvala", "Grivna", "Ti si moja", te duet iz opere "Na uranku".

.......Čuveni "Marš na Drinu" je maestralno odsvirao Miodrag Čolaković na klaviru, a sledile su "Mesečina" Vlastimira Stanisavljevića Šarkamenca, kao i "Srpsko-ruski marš" P. I. Čajkovskog.

.......U nastavku programa, grčke pesme "Margarita Majopula", "O dromo si" , Grk Zorba (sirtaki) M. Teodorakisa, kao i veliki grčki hit J.Dalarasa "Mi mu timonis matia mu" podigle su na noge gledaoce, koji su tako dočekali i kraj koncerta, posle velikih ruskih hitova "Oči čornije", "Kaljinka" i "Kaćuša".

Ovo spektakularno umetničko veče umetnici su završili bisom "Vostani Serbie" V. Baronijana.

Zaista je s razlogom ovaj koncert proglašen koncertom sezone .

M. N. M


.....

......Dugogodišnji koncertni projekat "Pesme i arije koje su osvojile svet”, kojim su prvakinja Beogradske opere, Suzana Šuvaković Savić (sopran), Slavko Nikolić (tenor), Miodrag Čolaković (klavir) i Petar Golubović (mandolina, balalajka, buzuki, gitara iharmonika) nastupili po mnogim gradovima naše zemlje, ali i u Evropi, dobio je i formu trajnog zapisa u vidu kompakt disk izdanja.

......Na disku se nalazi osamnaest žanrovski različitih numera, od operskih arija iz Pučinijevih opera " Madam Baterflaj” i "Toska”, Geršvinove " Porgi iBes”, preko čuvenih napolitanskih i ruskih pesama, do Bočelijevog hita "Con te partiro”. Raznoliki program popularnih muzičkih numera namenjen je pre svega širokom slusalištu, jer u zvuku pesama koje se nižu imaju mogucnost da prepoznaju melodije, poput Kotroove Santa Lučije ili Larine Granade.

......Iako se, naizgled, stiče utisak da je u pitanju "laka” muzika, već prilikom prvog slušanja jasno je da se utisak "lakoće” postiže samo vrhunskim profesionalizmom umetnika čije interpretacije slušamo. Svaku numeru karakteriše dobar aranžman, koji u instrumentarijum ubacuje instrumente podneblja iz kojeg pesma potiče, tako da u italijanskim pesmama dominira mandolina, a u ruskim zvuk balalajke.

......Suzana Šuvaković Savić i Slavko Nikolić pokazali su ovim diskom da su umetnici kojima interpretativno nisu strani različiti muzički žanrovi. Pijanista Miodrag Čolaković suvereni je pratilac pevačima, a Petar Golubović spretni instumentalista koji vešto prelazi sa jednog na drugi instrument. Poseban kvalitet kompakt diska "Pesme i arije koje su osvojile svet” predstavlja činjenica da on svojim sadržajem intrigira slušalačku pažnju čak i nezainteresovanih za ovaj žanr muzike, što disk na specifičan način preporučuje kod slušalaca.


 

Vrhunac BEMUS-a, pre BEMUS-a

PESME I ARIJE KOJE SU OSVOJILE SVET NA KOLARCU

......Poštovani,
......Javio sam vam se prošle godine jednim kraćim tekstom i njime iskazao svoje oduševljenje koncertima koje su , oba puta pred prepunom salom Ruskog doma u Beogradu ( tražila se bezuspešno karta više ) izveli izvanredni umetnici : sopran Suzana Šuvakovic -Savić,prvakinja opere Narodnog pozorišta u Beogradu,tenor Slavko Nikolić , operski prvak i solista Radio Televizije Srbije , pijanista Miodrag Čolaković i virtuoz na mandolini,balalajci,buzukiju, gitari i harmonici, Petar Golubović.
Isti umetnici , sa nešto izmenjenim programom,nastupili su 26. septembra 2009 god. u HRAMU MUZIKE NA KOLARCU U BEOGRADU.

......Kao akademski muzičar (diplomirani pijanista) i pisac četiri objavljena naslova, ja sam javljajući se prošlog puta sebi dozvolio da stručno prokomentarišem nastupe gore pomenutih umetnika i da izrazim svoju ushićenost njihovim briljantnim unterpretacijama , koje su tada toliko razgalile i osvojile publiku,da se aplauzi i ovacije nisu stišavali dugo posle završetka ovih koncerata . Neću se ponavljati . Reći ću samo da je ovoga puta Kolarac bio krcat i da je publika frenetičnim aplauzima pozdravljala umetnike koji su joj egzaltirani i uzbuđeni , na kraju poklonili,ne samo nekoliko biseva , vec i SVOJA SRCA .
......Bio je to vrhunac BEMUSA pre BEMUSA. Bio je to trijumf srpskih umetnika
i čudesna beogradska publika je to nepogrešivo osetila . HVALA .

"Novosti" P. V.

Posluššajte uživo snimke Core n'grato i Kaljinke sa ovog koncerta!!!


Pesme i arije za srce i dušu

KOLARAC 26.septembar 20.00h

......Zvuci najpopularnijih napolitanskih,španskih,grckih,ruskih i srpskih pesama i arija razgaliće i najtvrdokornije srce ......

Na koncertu "Pesme i arije koje su osvojile svet" nastupaju Suzana Šuvaković –Savić , sopran solistkinja
beogradske opere i tenor Slavko Nikolić – operski prvak i solista Radio Televizije Srbije , uz muzičku pratnju pijaniste Miodraga Čolakovica i multiinstrumentaliste Petra Golubovića .

......Koncert ovog uigranog para majstora opere izveden je više od sto puta , kako u Srbiji tako i u inostranstvu . Ulaznice kloštaju 600 i 800 dinara.
Tenor Slavko Nikolic : "Ovo je koncert ljubavi,strasti i uzbuđenja . Podigli smo na noge publiku od Tivta do Londona. Dokazali smo da je ovo što radimo svetska stvar , a odaju nam priznanje i muzički kritičari. Želimo da budemo najbolji upravo u Beogradu."

SINGIDUNUM WEEKLY


Osvajaju svet glasnim žicama


MEDITERANSKI RITMOVI ODUŠEVILI PUBLIKU • VRHUNSKA INTERPRETACIJA UIGRANOG DVOJCA• SRPSKA VERZIJA SARE BRAJTMAN I ANDREE BOČELIJA


......Prelepi zvuci najpopularnijih napolitanskih, španskih, grckih, ruskih i srpskih pesama i arija iz cuvenih opera privukli su 9. jula na plato ispred Kulturnog centra veliki broj naših sugradana, koji su mogli da cuju jedan od najboljih koncerata održanih u poslednje vreme kod nas. Nastupili su cuveni operski pevaci: sopran Suzana Šuvakovic-Savic, solistkinja beogradske Opere, i tenor Slavko Nikolic, solista RTS-a, uz muzicku pratnju pijaniste Miodraga Colakovica i multiinstrumentaliste Petra Golubovića (mandolina, buzuki, balalajka, gitara i harmonika). "Pesme i arije koje su osvojile svet” naziv je koncerta koji je ovaj uigrani dvojac majstora opere izveo više od sto puta, kako u našoj zemlji tako i u inostranstvu, a konacno je u ovom predivno osmišljenom programu mogla da uživa i pancevacka publika.
......Carobna formula
......Primadona Suzana Šuvakovic-Savic i Slavko Nikolic, inace idejni tvorac koncerta, saraduju godinama, a na svakom svom nastupu auditorijum ostavljaju bez daha. Ništa drugacije nije bilo ni prošle nedelje na Korzou. Visok profesionalizam solista i umetnika iz prateceg instrumentalnog sastava i odlican repertoar bili su carobna formula pomocu koje je jedno sasvim obicno letnje vece pretvoreno u doživljaj za pamcenje. Opojni ritmovi Mediterana, zavodljive ljubavne arije i energicne ruske narodne pesme, uz magicno privlacne zvuke grckog sirtakija, izazvali su ovacije i burne aplauze publike, koja je zauzela sva raspoloživa mesta za sedenje na klupama i u baštama kafica.

......Raskošni glasovi Suzane Šuvakovic-Savic i Slavka Nikolica, bilo u duetima bilo svaki za sebe, prepuni eksplozivnog umetnickog naboja, šarmirali su prisutne i preneli pozitivnu energiju na svakog pojedinca. Nizale su se pesme koje prosto mame osmehe na lica i diraju najtananije emotivne žice, od "Granade” Avgustina Lare, preko prelepe Obradorsove "El vito” i cuvenih pesama "Core 'ngrato" "Santa Lucija”, "Povratak u Sorento”, "Chitarra romana”, pa do nadaleko poznate i izuzetno zahtevne kancone "O, sole mio”, koju je najpre izvela Suzana Šuvakovic-Savic, pokazavši neslucene glasovne mogucnosti, a potom ju je publika cula i na bis, kada se primadoni pridružio i Slavko Nikolic.

......Na programu se našla i cuvena pesma "Con te partiro”, a dvoje umetnika je dokazalo da Sara Brajtman i ............Andrea Boceli imaju ozbiljnu konkurenciju u Srbiji.
Prepuštanje emocijama bez granica
Dlanovi publike zapalili su se uz ruske narodne pesme "Oci carnije” i"Kaljinka", a atmosferu je do usijanja doveo nastup Petra Golubovica, koji je na buzukiju izveo sirtaki iz Teodorakisovog "Grka Zorbe”. Pored toga što je dvoje solista još jednom dokazalo da su pravi majstori interpretacije, ono cime su "kupili” publiku svakako je i potpuno predavanje emocijama i ocigledno uživanje u muziciranju. Suzana Šuvakovic-Savic istakla je nakon koncerta da je nekoliko puta nastupala u našem gradu i da joj svaki novi susret s pancevackom publikom predstavlja pravo uživanje.

......Vrlo cesto gostujem u Pancevu, što mi pricinjava veliko zadovoljstvo. Veceras smo izveli spoj arija, pesama i dueta, po mom mišljenju, najlepših na svetu i veoma mi je drago što ih i publika doživljava na pravi nacin i odlazi s koncerta punog srca. Beskrajno uživam u izvodenju "Pesama i arija koje su osvojile svet” jer je ovo muzika uz koju i mi umetnici možemo da se opustimo i prepustimo emocijama, da zaigramo, aplaudiramo, za razliku od uloga u operi, u kojoj moramo poštovati striktna izvodacka pravila. Moj repertoar u Narodnom pozorištu je zaista širok: od Ćo Ćo San u Pučinijevoj "Madam Baterflaj”, preko Mimi iz "Boema” istog kompozitora, do Tatjane iz opere "Evgenije Onjegin” Petra Iljiča Čajkovskog. To su takode uloge koje volim i cije izvodenje me veoma ispunjava, iako tada moj licni doživljaj repertoara koji pevam nije toliko ocigledan, jer moram da udem u lik i da se prilagodim prici, da patim, umirem, ceznem ili da se radujem. Na ovom koncertu sam predstavljala samu sebe, svoja osecanja i zato je i veza s auditorijumom bila mnogo prisnija – istakla je Suzana Šuvakovic Savić, dodavši da jedva ceka novi susret s Pančevcima.

......Slavko Nikolić je u jednom od svojih ranijih intervjua objasnio da je još jedan od razloga što muzika koju izvodi sa svojom koleginicom nailazi na oduševljenje domace publike i taj što na repertoaru preovladuju španske i napolitanske pesme, koje su veoma bliske našem temperamentu i govore o nekom srecnijem vremenu, o lepoti i ljubavi, temama i te kako dobrodošlim u vreme kada je svima potrebno bekstvo od sumorne stvarnosti, briga i stresa.

"Pančevac"


KLASIKA U DOMU KULTURE - VALjEVO

VEČE NAJLEPŠIH ARIJA


......Solisti Beogradske opere Suzana Šuvakovic-Savić i tenor Slavko Nikolić , održali su prošlog ponedeljka koncert najlepših arija.
......Izborom poznatih napolitanskih melodija i najlepših pesama iz bogatog muzickog nasleđa Španije , Grčke , Rusije i Srbije , arijama iz popularnih opera , pomognuti klavirom i pratnjom mandoline , buzukija , balalajke i harmonike (zavisno od geografskog porekla pesme) pružili su publici gotovo dva sata uživanja u dobroj vokalnoj muzici.
......Popularni duet operskih pevača je imao niz nastupa i zajedničkih uspeha na mnogobrojnim koncertima u kulturnim centrima Evrope , kao i mnogobrojne nastupe u našoj zemlji i Crnoj Gori . Prepuna sala Doma kulture istinskih poklonika klasike , prepoznajuci melodije kao što su "Pričaj mi o ljubavi" ("Parla mi d'amore"),"Core 'ngrato", "Santa Lucia", "Granada" , "Dodji u Sorento" , "O Sole mio" , "Grk Zorba" , "Podmoskovske veceri", "Kaljinka" i mnoge druge, pažljivo je pratila koncert i izvođače pozdravila uistinu zasluženim burnim aplauzima .

3. april 2009 "NAPRED" R. F.


PESME I ARIJE U BANSKIM DVORIMA - BANjA LUKA


OVACIJE IZVRSNIM UMETNICIMA

......Pravo zadovoljstvo je bilo prisustvovati ovakvom koncertu koji je oduševio i podigao na noge publiku u prelepoj i prepunoj dvorani Banskih Dvora u Banja Luci .

......Veliko bravo za umetnike koji su pevali svetski , pre svega za tenora Slavka Nikolica koji je briljirao u arijama tenorskog faxa ali i soprana Suzanu Šuvakovic-Savic , koji su nam svojim carobnim glasovima docarali najlepše vokalne stranice svetske kulturne baštine .

......Pored arija iz popularnih opera Verdija , Pucinija culi smo i prelepe napotanske , španske , grcke , ruske i srpske pesme koje su publiku potpuno razgalile . U tome su im pomogli i njihovi izvrsni saradnici Miodrag Colakovic , klavir i Petar Golubovic koji je svirao mandolinu , buzuki , balalajku , harnoniku.


......Koliko su umetnici ubedljivo i sugestivno delovali na sceni , savršeno zvucali , govori i cinjenica da su izveli nekoliko biseva a publika im gotovo nije dala da odu sa scene. Koncert je trajao skoro dva casa i ovo je koncert koji ce publika sigurno dugo pamtiti .

"Glas Srpske" M. P.


ZBOG IZUZETNOG INTERESOVANJA PONOVLJEN KONCERT
U RUSKOM DOMU 15. 12. 2008 god
.


......Vec tridest godina sam redovan posetilac svih muzičkih dogadjanja u našem glavnom gradu.Tvrdim i s ubeđenjem i s uverenjem da je 15. decembra 2008 god. u Ruskom Domu u Beogradu održan najbolji vokalni koncert u poslednjih petnaest godina .Sala je bila dupke puna , a ispred ulaza ostalo je više od dve stotine razočaranih gledalaca , uzaludno tražeći kartu više .Na programu ovog zaista veličanstvenog , Gala koncerta bile su najlepše i najpopularnije napolitanske ,španske , grčke, francuske , ruske pesme i operske arije Pučinija i Adama .A izvodjači naprosto čudestveni.
......Slavko Nikolić – magistar tenor , idejni tvorac ovog izuzetnog koncerta , vodeci srpski tenor , pevao je upravo maestralno. On interpretira , ne samo celim telom i uverljivim i sugestivim gestom , već se svakoj pesmi predaje totalom svoga bića i vrhuncima svojih umetnickih moći. To publika itekako dobro oseća i zato uzbudljive korone njegovih visokih tonova izazivaju zanos i oduševljenje .Nikolićevo izvodjenje "Granade" Augustina Lare , dostiže najviše umetničke domete u spinto – tenorskom fahu , u svetskim okvirima , a ruska pesma"Kaljinka"deluje toliko zavodljivo , prosto šokantno , da čitava sala , kao omađijana pljeska i peva zajedno sa umetnikom.
......Suzana Šuvaković – Savić , prvakinja beogradske opere , najbolji sopran u Beogradu , nastupila je na ovom koncertu posle uspešnog gostovanja u Italiji , gde je pevala ulogu princeze Liu u Pučinijevoj operi Turandot .
Sa svojim izgledom filmske dive , sa glasom izuzetne boje i nosivosti , sa plemenitom muzikalnošću , kao osobenim drobom posebne ekspresivnosti jedne reprezentativne srpske žene , sa zaobljenom i odnegovanom muzičkom frazom i besprekornom dikcijom Suzana Šuvaković-Savić je iz pesme u pesmu dizala tenziju svoga izvođenja , da bi u ariji Mizete iz Pučinijevih Boema i u popularnoj kanconi Di Capue "O sole mio" dostigla neslućene izvodjačke vrhunce .
......Petar Golubović je jedan izuzetan , zapravo jedinstven umetnik u Srbiji .Velemajstor na mandolini, buzukiju, balalajci , gitari i harmonici , svoju iskonsku muzikalnost nesebično je stavio u službu ansambla , a svoje neverovatne interpretacije Liber tanga Pjacole na harmonici i Zorbinog plesa Teodorakisa na buzukiju , poklonio je uzavreloj publici , koja ga je nagradila salvama aplauza .
......Miodrag Čolaković, pijanista izuzetnog tona , briljantne tehnike i velike muzikalnosti , sa istančanim osećajem za saradnju sa pevačima , disao je istovetno sa njima i svojim strastvenim angažmanom davao konačan oblik svakoj frazi , svakoj pesmi , celom koncertu .
......Aleksandra Paladin urednica kulturnog programa Prvog programa Radio Beograda , nadahnuto je najavljivala umetnike i svojim poetskim talentom svaku kompoziciju inspirativno predstavila publici .Starozavetni prorok Isaija pod geslom ( ... ET IN PRINCIPIO ERAT CANTUM ) , ( ... u pocetku bejaše pevanje) porucuje ovom nemirnom i uzburkanom svetu : "Probudite se svi koji spavate u prahu i PEVAJTE ! ...."

...... Ove večeri Slavko Nikolic i Suzana Šuvaković-Savić su nam čudestveno pevali i na uzbudljiv i sugestivan način predstavili su nam LJUDSKI GLAS , to čudo prirode i BOGA ,sa svojim grlom u kome trepere zategnute glasne žice , sa svojim rezonatorima ,u kojima se zaokružuje i konacno formira TON . Ton , osobene boje , snage , visine i trajanja , a potekao iz mozga i srca pevača , čini da je pevanje oduvek bilo veliki , neodoljiv izazov , beskrajna radost za sve narode i rase .....

Petar Vatrin P. V.


Uz završetak 43. Mokranjčevih dana u Negotinu

U SLAVU NAJVEĆEG SRPSKOG KOMPOZITORA

......Pored veoma raznovrsnih sadržaja koji ulaze u program "Mokranjčevih dana" uvek se u Negotinu za vreme festivala odvijaju i bogati literarni programi . Ovog puta , u staroj gimnaziji iz 1839. godine (osnovanoj još za vreme kneza Miloša koji je smatrao da je lako negovati srpstvo u centru , ali da ga treba u graničnim regionima) promovisan je kompakt disk književnika i kompozitora Vlastimira Stanisavljevića Šarkamenca , koji je upravo u Negotinu stasavao u muzičara , osnivajući još pedesetih godina prošlog veka džez orkestar u Mokranjčevom gradu, kada ni veći muzički centri nisu imali slične ansamble.

......Vec godinama on deluje kao arhitekta u Parizu, ali su njegove umetničke preokupacije ostale vezane za rodno tle , tako da je na prošlogodišnjim "Mokranjčevim danima" simfonijski orkestar VS "Stanislav Binički" sa dirigentom Pavlom Medakovićem i solistom tenorom Slavkom Nikolićem predstavio dvanaest njegovih pesama naslovljenih sa "KRŠNE GRANE BADEMA" a ove godine promovisan je kompakt disk koji je zapravo živi snimak koncerta. Izuzetno nadahnuto , dikcijski savršeno , glasovno moćno , ove pesme je interpretirao tenor Slavko Nikolić "srpski Pavaroti" , kako ga je nazvao kompozitor V. S. Šarkamenac .

BORBA G. Krajacic


Promocija zapisa na "Mokranjčevim danima"

SAČUVANE "KRŠNE GRANE"


......Ciklus solo pesama Vlastimira Stanisavljevića Šarkamenca , "Kršne grane badema",prvi put u Srbiji izvedene na prošlogodišnjim Mokranjčevim danima , objavljen je , a kompakt disk koji će promociju doživeti 15. septembra u Negotinu u okviru 43. izdanja ove kulturne manifestacije. Audio zapis predstavlja kompilaciju najboljih snimaka nastalih na koncertu , gde je ovih dvanaest pesama izveo tenor Slavko Nikolić, uz pratnju Simfonijskog orkestra "Stanislav Binički" pod upravom dirigenta Pavla Medakovića.
......"Kršne grane badema" su svetsku premijeru doživele na koncertu u Parizu, 19. juna 2007.- sasvim nenamerno, tačno na dvestotu godišnjicu bitke na Štubiku i Malajnici u čemu kompozitor i pisac vidi posebnu simboliku.
......- Upravo u toku te bitke hajduk Veljko je izgovorio čuvene reci : "Glavu dajem , al Krajinu ne dajem!", a ja sam ove pesme pisao kao omaž dvojici najvećih Negotinaca - Hajduk Veljku koji je taj grad odbranio , i Mokranjcu, koji je šezdesetih godina kasnije tom dogadjaju u čast napisao šestu rukovet-objašnjava autor.Pesme su nastale na tragu Mokranjčevskih harmonija i hajdukveljkovske melodijske heroike, i sadržaja koji prati etos naroda Negotinske Krajine. -
......- Prvi put u istoriji naše zemlje su Srpske umetničke solo pesme izvedene uz pratnju simfonijskog orkestra - naglašava Slavko Nikolić , koji sa sobom ima vec dva CD-a solo pesama domaćih kompozitora klasičara, a već pune dve decenije je posvećen zadatku njihovog promovisanja. Medju više od dve stotine snimaka srpske umetničke solo pesme u njegovom izvođenju, ostvarenih za radio Beograd mnogi su već postali antologijski .

"Novosti" Marina Mirkovic


OSVAJANJE SVETA

......Duet vrsnih operskih i koncertnih pevaca – sopran Suzana Šuvaković-Savić i tenor Slavko Nikolić , sutra od dvadeset časova ce u Ruskom Domu održati Gala koncert , izvodeći "PESME I ARIJE KOJE SU OSVOJILE SVET".

......Ovaj uigrani dvojac, koji čine prvakinja beogradske opere i solista Radio Televizije Srbije,posle velikih zajedničkih uspeha na mnogobrojnim nastupima u kulturnim centrima Evrope,ali i širom Srbije i Crne Gore,beogradskoj publici će se predstaviti pevajući najlepše napolitanske , španske , grčke , ruske , srpske pesme i arije iz popularnih opera .Na koncertu koji ce označiti početak saradnje naših umetnika sa Rusijom , odakle su im stigli pozivi za gostovanja.

......Slavko Nikolići Suzana Šuvaković-Savić nastupice uz pratnju pijaniste Miodraga Čolakovića i Petra Golubovića na mandolini , buzukiju , balalajki , harmonici i gitari.
......Slavko Nikolić je ovog septembra osim nastupa na Mokranjcevim danima , na istoj manifestaciji promovisao i kompakt – disk "KRŠNE GRANE BADEMA".Rec je o snimku koncerta s prošlogodišnjeg Negotinskog festivala , na kom je prvi put u našoj zemlji izveden istoimeni ciklus pesama Vlastimira Stanisavljevića Šarkamenca , premijerno predstavljenog prošlog leta u Parizu .

26. septembar 2008

"Novosti" M. N. M.


BG UŽIVO

Slavko Nikolić,tenor i Suzana Šuvaković-Savić

PESMOM OSVAJAJU SVET


......Najlepše operske arije i popularne pesme sa svih meridijana orile su se sinoć u prepunoj velikoj sali Ruskog doma .Tenor Slavko Nikolić i sopran Suzana Šuvaković–Savić izvodili su grčke , ruske , španske , napolitanske , srpske pesme i arije iz popularnih opera. Na klaviru ih je pratio Miodrag Čolaković a Petar Golubović uz mandolinu , buzuki , gitaru , balalajku i harmoniku .
......"Ovim koncertom otvaramo kulturnu saradnju sa Ruisijom . Sledeće godine nastupamo na festivalu u Sankt Peterburgu" -kaže tenor Slavko Nikolic . "Ovaj repertoar pevali smo od Londona do Budimpešte , ali i širom ovih naših prostora" .
......Kao tajnu večito rasprodatih koncerata Nikolić navodi raznovrstan izbor pesama , koji prate mnoštvo instrumenata , vrhunska interpretacija i potpuno predavanje emocijama . Tokom koncerta zadovoljna publika više puta je aplauzima i ovacijama nagradjivala ove iskusne muzičare .

"NOVOSTI" M.T.K.


Poznati srpski tenor Slavko Nikolic i primadona beogradske opere Suzana Šuvakovic-Savic

oduševili publiku u Londonu i ispraceni su ovacijama...

"Svetski uspeh u Londonu"

......U prelepoj sali St Cuprian's Church u centru Londona GALA KONCERT pod nazivom THE WORLD FAMOUS ARIAS AND SONGS održali su naš poznati operski i koncertni prvac tenor Slavko Nikolic i primadona beogradske opere sopran Suzana Šuvakovic-Savic .
......U prepunoj sali , koja je bila rasprodata do poslednjeg mesta iako su ulaznice bile po ceni od 15-35 funti mesta nije bilo cak ni za stajanje .
......Naši poznati umetnici i pravi ambasadori svoje zemlje oduševili su engleze i doživeli prave ovacije . Publika je glasnim povicima bravo skoro desetominutnim skandiranjem naterala umetnike da izvedu cetiri bisa. Po oceni mnogih gledalaca i organizatora koncerta ovo je jedan od najboljih koncerata u poslednjih deset godina koji su se mogli cuti u ovoj sali . Inace koncert je bio koncipiran iz dva dela .

......U prvom delu umetnici su izvodili operske arije i duete iz poznatih opera i opereta a u drugom delu koncerta najlepše napolitanske , španske , grcke i ruske
pesme razgalile su dušu gledaocima . Strast mediterana , vrhunsko maestorstvo umetnika , visoki profesionalizam , šarm i ogromna energija koja je zracila iz umetnika nikoga nisu ostavili ravnodušnim .Ovo je bio zaista jedan spektakularan koncert koji ce ostati zapamcen po tome što se desila umetnost . Imali su i sjajne sradnike koji su ih pratili i disali istovetno sa njima , i to pre svega prof. Miodrag Čolakovic – klavir i Petar Golubovic koji je svirao mandolinu ,buzuki ,balalajku i gitaru .
......Umetnici su posle ovog sjajnog koncerta dobili poziv da ponovo gostuju u Londonu i održe Božicni gala koncert .

14. decembar 2007. B. L.


42. Mokranjčevi dani - Negotin

"Srpska premijera Kršnih grana badema"


......U prepunoj dvorani Doma kulture u Negotinu vešeras su se publici predstavili kompozitor Vlastimir Stanisavljevic –Šarkamenac, svojim autorskim koncertom pod nazivom KRŠNE GRANE BADEMA i naš poznati tenor mr Slavko Nikolic koji je izveo set pesama ( dvanaest pesama ) iz pomenutog ciklusa uz pratnju simfonijskog orkestra VJ "Stanislav Binicki" pod dirigentsko palicom Pavla Medakovica.

......Publika je sa oduševljenjem ispratila umetnike i dugotrajnim skandiranjem naterala ih da izvedu dva bisa . Ovo je bio jedan od najboljih koncerata na 42. Mokranjcevim danima i svojom invencijom i nadahnucem osvežio je festival . Srpska kulturna riznica bogatija je dvanaest novih bisera i stavljanje ovog programa na 42. Mokranjceve dane donelo je selektorima festivala pun pogodak .
......Slušaoci su imali prilike da cuju pesme : Kršne grane badema , Hej Krajino rodi sina (Krajinska himna) , Negotine da l se secaš , Mesecina , Hajduk Veljkov Negotine , Sojka ptica , Cešljugar , Udavaca i dr .
......Tenor mr. Slavko Nikoic briljirao je ove veceri i pokazao da je jedan od naših najboljih tenora. Sjajnu podršku imao je i u simfonijskom orkestru VJ "Stanislav Binicki" kojim je dirigovao Pavle Medakovic. Jedna sjajna srpska premijera KRŠNIH GRANA BADEMA a mnoge pesme koje su vešeras izvedene slušace se dugo u srpskom narodu i Negotinskoj krajini .

18. septembar 2008 G.K.


Nastup Slavka Nikolica i Miodraga Colakovica u Parizu

"Biseri srpske muzike"


......Prof. Petar Gojkovic, inicijator i glavni organizator tradicionalne "Nedelje kulture u Parizu” potrudio se da udruženim snagama sa Internacionalnim školskikim centrom "Jelena Anžujska”, Skupštinom dijaspore Srba i Crnogoraca u Francuskoj Svesrpskom zajednicom Francuske, u svecanoj Sali pri sabornom hramu sv.Save organizuje drugacije veceri od dosadašnjih.
......- Pozvao sam u goste magistra tenora Slavka Nikolica i pijanistu Miodraga Colakovica, kao interpretatore bisera umetnicke komponovane srpske pesme – tako je Gojkovic otvorio vece.
......Onda se, odeven u smoking, na pozornicu popeo umetnik koji je u svojoj dosadašnjoj karijeri obišao brojne zemlje poklanjajuci im lepotu svog glasa. Ovaj put, kao i uvek nastupio je uz pratnju vrsnog pijaniste Čolakovica, koji je vodio i malu konferansu..
......Ono što se culo u ovoj veceri istkano je istorijom. Majstorski izvodaci su prvo prisutne upoznali sa uvertirom opere "Boj na Kosovu” Milovana Filipovica. Tenor Nikolic je arijom kneza Lazara upitao: " Mili Bože, šta cu i kako cu, kojem cu se prikloniti carstvu, da’l zemaljskome ili cu carstvu nebeskome; zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvek i doveka.” Pevao je Nikolic o "Mom dedi Soluncu”, pa je i rekao "Neka mu je večna slava”, a svoj moćni glas posvetio je i "Devi vladičici” koja nam se okreće i nudi oproštaj i spas. U finišu je na red došla i mocna pesma "Ustaj Srbijo” gde se kaže: "Sve nas ista sudba čeka i iz ništa Srbin nice”.
......Mnogo sam gostovao po inostranstvu, a prvi put izvodim ovaj srpski repertoar. Mi želimo da to cuje i naša Amerika, Kanada, Australija, Nemačka, ovaj program deluje na ljude iznutra i budi osecaje plemenitosti i pripadnosti. Te srpske pesme moraju da se cuvaju širom sveta i sacuvaju od nezaborava. Treba one da traju 600 godina, one su muzicki Hilandar! – opisao je poznati beogradski tenor Slavko Nikolić.

Koktel

......A posle pesme prisutni, medu kojima je bio i konzul Siniša Pavic, prešli su na koktel na druženje, za vreme kojeg su delili komplimente ucesnicima i kompozitorima ovog odlicnog srpskog koncerta.

O.Djokovic


Pariz 19. jun 2007 god.

"Svetska premijera kršnih badema u Parizu"

......Slavko Nikolic naš poznati i vodeci tenor sa svojim kolegama Miodragom Colakovicem pianistom i Petrom Golubovicem – gitara ,doživeo je veliki trijumf u Parizu na svetskoj premijeri KRŠNIH GRANA BADEMA kompozirora Vlastimira Stanisavljevica Šarkamenca koji je odžan u Srpskom kulturmom centru u Parizu u okviru dana srpske kulture. ......Publika je višeminutnim skandiranjem i ovacijama ispratila umetnike koji su izveli i nekoliko biseva.Kršne grane badema – set srpskuih umetnickih solo pesama , implantiranih na mokranjcevskoj harmoniji , hajduk-veljkovskoj herojici, istocnoj –srpskoj melodici i tekstualnom sadržaju etosa Negotinske krajine izveden je 19. juna 2007 god . na dvestotu godišnjicu bitke na Štubiku i Malajnici , koja je bila realna podloga za stvaranje šeste rukoveti Stevanu Mokranjcu i na neki nacin,svojom završnicom,epilog solo pesme Knjigu piše Mula-paša u kojoj se cuje pretnja : "De,potegni logore te!"
......Set pesama Kršne grane badema Vlastimira Stanisavljevica Šarkamenca odjek je toga davnog zvuka – njegov mimezis i njegova reakcija obogacena za jednu muzicku individualnost koja se na tim zvukovima upravo i napajala. . Zbog toga se u ovom opusu pesama slušaju umetnicka zasvodjenja jedne epohe koja je zasnovana i koja je i pocela da se gradi na nepomerivim stubovima kao što su Hajduk Veljko i Stevan Mokranjac , a koja traje pojavom svakog novog autohtonog umetnika na tome tragu , ali upravo umetnika koji donosi jedinstvo zvuka i reci svoga vremena , kao logicnog sleda prošavšeg bivstva , jer ništa ne pocinje od sebe samoga .
......Vlastimir Stanisavljevic Šarkamenac je otišao u svet noseci sa sobom citave tovare krajinskih umetnickih zvukova, sakupljanih na krajinski vašarima , svadbama i blagdanima , uz zvuke harmonike i glasa svog oca Bore Šarkamenca , ali i uz zvuke Mokranjcevih rukoveti na kojima je zadobijao prvu horsko-muzicku pismenost .Drugi izvor Stanisavljevicevog nadahnuca su obicaji,tradicija i književnost negotinskog etosa,u kojem je kompozitor proveo svoje detinjstvo i svoju mladoast .
......Opus srpskih umetnickih pesama KRŠNE GRANE BADEMA neuporedivo ukazuje na muzicku pripadnost Vlastimira Stanisavljevica koja se krece od tradicionalnih muzickih zakonomernosti do savremenih umetnickih principa , unutar kojih je sve prepušteno slobodi muzickog stvaranja i izrazu kojima nije cilj brza dopadljivost i preka plenidba slušaocevog ukusa ,vec i težina muzicke fakture koja ostaje trajni element ,ciglica mobe za dogradjivanja srpske muzicke gradjevine .

"VESTI" Ž. Najdanovic , Orlean Fr.


KARNEVAL NA "MARAKANI"

Crvena zvezda spektakularnom feštom, pred više od 20.000 gledalaca proslavila odbranu duple krune, prve u samostalnoj Srbiji. Pre meča prvi put uživo izvedena srpska himna "Bože pravde", a posle utakmice usledio vatromet.

Ž.V. - D.R. 25.05.2007.


Koncert Slavka Nikolica i Suzane Šuvakovic-Savic veceras u vršackom "Milenijumu"

"Najlepše pesme za zaljubljene"

...... .........................Poznati srpski tenor Slavko Nikolic i primadona beogradske opere Suzane Šuvakovic-Savic održace veceras od 20 casova u vršackom "Milenijumu" gala koncert povodom Dana zaljubljenih. Na repertoaru ce biti najlepše napolitanske, španske, ruske i grcke pesme, kao i dueti iz popularnih opera i opereta, a umetnike ce pratiti pijanista Miodrag Colakovic i Petar Golubovic koji svira mandolinu, balalajku, gitaru i harmoniku. Operski prvak i koncertni pevac Slavko Nikolic uoci vecerašnjeg nastupa za "Glas javnosti"istice važnost zajednickog rada u kontinuitetu.
......- Primadona Suzana Šuvakovic-Savic i ja vec pet godina saradujemo i visoki profesionalizam i umetnicki ciljevi koje smo postigli do sada su nailazili samo na uspeh,kako u zemlji, tako i u svetu, gde smo u proteklom vremenskom periodu imali oko stotinu nastupa, pa ocekujem da ce i vršacka publika biti zadovoljna onim što cemo izvesti – kaže Nikolic. Iako dugo godina važi za jednog od vodecih tenora ovog podneblja, Slavko Nikolic je velike koncerte održao tek nedavno nastupajuci u velikim evropskim metropolama.
......- Uz pomoc srpskog društva iz Londona i Britanskog saveta, mi smo u decembru nastupali u Kiparskoj crkvi, koja se nalazi u centru Londona i vrlo podseca na našu crkvu Svetog Marka i u njoj se obicno održavaju koncerti ovakvog tipa. Koncert je bio koncipiran iz dva dela. Prvi deo je bio ozbiljniji i mogle su se cuti uglavnom operske arije i operete, dok smo u drugom delu izveli tradicionalne španske, italijanske, ruske i grcke pesme, što je izazvalo veliko oduševljenje publike. Kako smo posle culi od organizatora, opšte mišljenje je da je ovaj koncert najbolji koji su culi u poslednjih deset godina - sa zadovoljstvom prica Slavko Nikolic.
......Osim kvalitetnog rada u ulozi tenora, Slavko Nikolic je poznat kao dugogodišnji borac za srpsku umetnicku pesmu, a iza tog projekta ostao je i jedan kompakt disk "Biseri srpske umetnicke solo pesme".
......- U poslednjih dvadeset godina puno sam uložio u srpsku umetnicku solo pesmu, a najbolja ilustracuja za to je da sam vaskrsao poznate srpske kompozitore kao što su Ksenija Zecevic, Svetislav Božic, Milovan Filipovic i drugi cije sam kompozicije izvodio. Smatram da je naša muzika jako važna, jer ako vi negajite ono što je vaša kulturna tradicija, neminovno gubite identitet, što, logicno, vodi ka nestajanju. Naravno, radim i savremene kompozitore, a prošlog leta imao sam premijerno nastup u Parizu, sa kompozicijom "Kršne grane badema" autora Vlastimira Stanisavljevica, koji je rodeni Negotinac, a ista kompozicija srpsku premijeru imala je na Mokranjcevim danima - objašnjava Nikolic.
......Na informaciju da je Ministarstvo kulture donelo odluku o pokretanju projekta "Nacionalna koncertna sezona" ciji je cilj oživljavanje klasicne muzike u više srpskih gradova, Slavko Nikolic istice bojazan da ce se i u tom projektu predstavljati autori koji ce biti pozvani po nekoj politickoj liniji, a ne po kvalitetu.
......-Voleo bih dapublika cuje nešto najbolje što imamo, a ne da po vec ustaljenom obicaju stranacki umetnici imaju prednost. Znate, taj partijski princip je problem, jer Demokratska stranka drži klasiku, a Velja Ilic Gucu i slicne manifestacije, što je pogubno. Mislim da mi umetnici moramo da se borimo da se naša muzika bar izjednaci sa estradom i da dobijemo nužni prostor, jer samo tako ljudi ce moci da nas cuju i tek tada slicni projekti Ministarstva mogu imati smisla - zakljucuje Nikolic.

S.Jelovac


Operske arije na bis

"Koncert vrhunskih umetnika klasične muzike"

......Publika je izvodjače odlično primila jer je shvatila da sluša odlične majstore , a zaključak solista je da pravu muziku samo treba pustiti do slušalaca . Ona će zatim učiniti svoje
Koncert operskih arija u organizaciji kulturnog centra ,, Paraćin” održan je u gradskom pozorištu 29. septembra 2006 god., u čast Dana opštine . Najlepše pesme i arije iz opera pevali su solisti Suzana Šuvaković-Savić (sopran) i Slavko Nikolić (tenor) uz insrumentalnu pratnju Miodraga Čolakovića na klaviru i Petra Golubovića . On je svirao mandolinu , buzuki , balalajku , harmoniku , i gitaru .Publika koja je te večeri ispunila salu do poslednjeg mesta , uživala je u sjajnom repertoaru a aplauzi su pevače izveli na bis .
.......Suzana Šuvaković –Savić je završila fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Radmile Bakočević , usavršavala se u Italiji i solista je Nacionalnog teatra u Beogradu . Dobitnica je prve nagrade na takmičenju ,,Petar Konjović” i specijalne nagrade za izvodjenje domaćeg dela , nastupala je kod nas , u Portugaliji , Italiji , Kini , Austriji , i Južnoj Koreji .
.......Slavko Nikolić je operski prvak i koncertni pevač , magistrirao je na fakultetu Muzičke umetnosti . Gostovao je mnogim zemljama Evrope , saradjivao sa vodežim dirigentima i operskim kucama , snimao za našu i italijansku televiziju ...
.......Drago nam je što nas je publika tako dobro primila , jer svuda gde nastupamo dajemo sve od sebe , pa nas stalno pozivaju . Pevali smo i na otvorenim scenama , u pozorištima , a nedavno u Nišu pred dve hiljade gledalaca. Ako publici prenesete pozitivnu energiju i ona shvati da sluša majstore muzike , stvara se pozitivan naboj i ona reaguje fantastično , kao što je primer večeras u Paraćinu , gde nastupamo prvi put . Imate izvanrednu salu za koncerte , jako akustičnu , rekao je po završetku koncerta operski pevač Slavko Nikolić . Isto je potvrdila i Suzana Šuvaković – Savić primadona Narodnog pozorišta . Nažalost , razne vrste muzike i šunda preplavile su medije , a klasične muzike nema uopšte . U nju treba više ulagati . U inostranstvu recimo , postoji poseban kanal koji emituje samo spotove sa klasičnom muzikom i jako je popularan . Znači, treba je samo pustiti do slušalaca i oni ce je sami posle tražiti .
.......Zajednički je utisak da je veče u Paracinu bilo čarobno .
Oni koji vole klasičnu muziku znaju kakav je doživljaj slušati je uživo na koncertu . Oni koji to još nisu čuli , treba da probaju . Sigurno ce ih osvojiti , a prilika za ovakve doživljaje ne pruža nam se baš često .

"BILTEN" N. Stanković


Napolitanske arije u novosadskoj matici srpskoj

"ZVEZDE SU SIJALE"

U prelepoj i prepunoj svečanoj sali Matice Srpske u Novom Sadu priredjeno je pre dva dana veče najlepših arija i napolitanskih pesama

.......Nastupili su trojica umetnika višestrukih talenata , fenomenalni tenor Slavko Nikolić , koji je magistar solo pevanja i graficki inženjer , pijanista Miodrag Čolaković , slikar i pesnik i Petar Golubović , koji svira na gotovo deset instrumenata .
.......Slavko Nikolić pevao je punim glasom i punim srcem , ne štedeci emocije , dikcijski jasno kao da je rodjeni Italijan , uspostavljajuci izvanrednu timsku saradnju sa Čolakovićem i Golubovićem ( koji je mandolinom – prelepim instrumentom iz XVIII veka sa sedefastim intarzijama , harmonikom i gitarom ) osvetljavao ono što se zove štimung atmosfera .
.......U znalački ne samo interpretiranom nego i osmišljenom programu , odlično je ukomponovana i Rosinijeva ,,Tarantela ” za klavir pa i čardaš V. Montija na harmonici, sa brojnim tremolima i nekom vrstom flažoleta u srednjem delu .
.......Čula se i čuvena arija Kavaradosija iz III čina opere ,, Toska ” izvedena daleko potresnije I rečitije nego u večeri pre toga u Beogradskoj operi . Pevao je i o ,,Lučijama” Kotroa , Marioa , Biksia , o Kardiljovoj ,,Katari” koja ima ,, Nezahvalno srce ” – toplo , nežno i strasno istovremeno , kao da im sve vreme izjavljuje ljubav svojim milujućim glasom .
.......Dobijao je aplauze ,,na otvorenoj sceni” za vreme klavirskih replika,
izmedju strofa . Publika mu gotovo nije dala da ode sa scene .

18. 11. 2006 "BORBA" G. K


Slavko Nikolić, tenor, za Glas o utiscima sa gostovanja u Parizu

Ambasador srpske pesme

.......Da srpske solo pesme, ta vrhunska muzička dela domaćih kompozitora ne budu zaboravljena, potrudio se Slavko Nikolić, beogradski tenor, nekadašnji učenik Zvonimira Krnetića, inače solista RTS-a. Iza njega su dva kompakt diska sa snimljenim solo pesmama Stanislava Biničkog, Isidora Bajića, Milovana Filipovića, Petra Konjovića, Konstantina Babića i Stevana Hristića. Slavko Nikolić, poznat po bogatom repertoaru koji čine arije iz čuvenih opera, ali i napolitanske, španske, ruske pesme, upravo se vratio iz Pariza, gde je održao koncert pridružujući se proslavi Svetskog dana muzike.

.......Gostovao sam u Parizu na poziv Srba iz dijaspore. Prvi moj nastup organizovan je 19. juna, u crkvi Sveti Sava, uz klavirsku saradnju Miodraga Čolakovića, sa programom pod nazivom "Biseri srpske umetničke solo pesme". Publiku su činili uglavnom naši ljudi, zanimljivo je da neke od tih pesama nisu nikada čuli, bili su oduševljeni i naglašavali su da su već zasićeni jeftinim estradnim programima koji stižu iz domovine.

.......Drugi koncert održao sam 20. juna u rezidenciji naše ambasade i tu sam, uz srpske solo pesme, izveo popularne operske arije, a potom napolitanske, grčke, španske i ruske kompozicije.
Publiku su činile diplomate, naši i francuski ugledni ljudi. Na Svetski dan muzike, 21. juna, nastupio sam u Kulturnom centru SCG u prestonici Francuske, a pamtim da je u čitavom Parizu sve bilo u znaku muzike, koncerti su se održavali na svim većim trgovima i u dvoranama. Sa mnom i Čolakovićem nastupio je i Petar Golubović, inače solista na harmonici, mandolini, balalajci - kaže Nikolić.

......S obzirom na njegovu uspešnu karijeru operskog i koncertnog pevača logično je da su novi projekti na pomolu.
.......Za jesen obnavljam uloge Alfreda u "Travijati" i Pinkertona u "Madam Baterflaj" povodom gostovanja u Beogradskoj operi.

Tokom leta preda mnom je serija koncerata u SCG sa mojom koleginicom Suzanom Šuvaković-Savić - saopštava Nikolić planove. Potom dodaje kakvo značenje za njega imaju inostrana gostovanja:


.......Doživljavam sebe kao ambasadora srpske solo pesme i želim da se ona čuje širom sveta i da naši ljudi koji žive u inostranstvu čuju prave muzičke vrednosti. Koncerti treba da se organizuju za naše uspešne ljude koji bi na ovakvu vrstu muzičkog događaja mogli da povedu svoje prijatelje strance. Ovo što radim nije komercijalna muzika, srpskoj solo pesmi posvetio sam se isključivo iz ubeđenja.

Glas  javnosti B.Lijeskić  4. 09.2006


Tenor Slavko Nikolić brine o domaćoj muzičkoj baštini

Vasksrnuo srpsku pesmu

Postoje stvari koje se u profesiji ne rade zbog novca, već zbog posvećenosti vrhunskoj umetnosti.

Postavio kamen temeljac srpske solo pesme

.......Slavko Nikolić, beogradski tenor, i Suzana Šuvaković Savić, sopran, ovog leta održali su brojne koncerte u Tivtu, Nišu, Kruševcu, Smederevu, Ćupriji, Novom Sadu, a potom i u Budimpešti. Bila je to prilika da se ovo dvoje vrsnih pevača predstave uz pijanistu Miodraga Čolakovića i Petra Golubovića, koji je svirao na nekoliko instrumenata - mandolinu, buzuki, balalajku, harmoniku i gitaru. Tenor Slavko Nikolić priča za Glas o repertoaru koji su izveli i utiscima sa ove letnje turneje.


.......Naziv našeg programa dovoljno govori "Pesme i arije koje su osvojile svet", a ja volim da pevam ono što leži mom glasu i lepo se tako osećam. Publika je mogla da čuje napolitanske, ruske, argentinske, španske pesme i popularne arije i zaista smo doživeli ovacije. Za ovu vrstu muzike koju izvodimo imali smo brojnu publiku, a ljudi su nam prilazili, tražili autograme i pozivali nas da ponovo dođemo.

.......Činjenica je da u unutrašnjosti publika nema dovoljno prilike da sluša vrhunsku umetnost uživo, ali zna da ceni takve događaje kada se organizuju u njihovom gradu - kaže Slavko Nikolić. U predstojećoj sezoni ovi umetnici najavljuju mnogo novih projekata, a jedan od njih je i kompakt-disk s poznatim pesmama i arijama.

....... Slavko Nikolić veoma brine o našoj muzičkoj baštini. Iako to nije komercijalno, na njegovom prošlom disku našli su se biseri srpske solo pesme naših poznatih kompozitora u njegovoj interpretaciji.


.......Okrenut sam savremenom stvaralaštvu, snimio sam dosta pesama čiji je autor Milovan Filipović, ali i numere naših najpoznatijih kompozitora, može se reći da sam postavio kamen temeljac srpske solo pesme, sačuvao sam je od zaborava, a mnoge kompozicije sam i vaskrsao.

.......Pamtim da je program duhovne muzike "Ave Marija", koju sam izvodio u našoj zemlji, bio takođe veoma posećen. Postoje stvari koje se u mojoj profesiji ne rade zbog novca, već zbog posvećenosti vrhunskoj umetnosti - kaže Slavko Nikolić, čiji se trajni snimci čuvaju u fonoteci RTS-a.

Glas  javnosti B.L.

Biseri naše muzike

"Dani srpske kulture u Parizu"

.......Naš poznati operski i koncertni pevač tenor mr Slavko Nikolić , nedavno se vratio iz Pariza , gde je u okviru manifestacije Dani srpske kulture u Parizu održao čak tri solistička koncerta . Na taj način , Srbi u Francuskoj pridružili su se sredinom ovog meseca obeležavanju Svetskog dana muzike .

.......Prve večeri Slavko Nikolić je u svečanoj Sali crkve Sveti Sava uz klavirsku saradnju Miodraga Čolakovića pevao najlepše pesme srpskih kompozitora Konjovića , Biničkog , Filipovića , Bajića , Hristića i drugih .
Pored srpskog repertoara , publika je čula i bisere svetske kulturne baštine , na koncertima održanim u Sali rezidencije ambasadora SCG u Parizu i Kulturnom centru SCG koji je održan u čast Svetskog dana muzike . Na tim koncertima pored Slavka Nikolića i Miodraga Čolakovića nastupio je i Petar Golubović koji je svirao više instrumenata ( mandolinu , buzuki , balalajku i harmoniku ).Ugledni ljudi iz francuskog javnog i kulturnog života ispratili su ovacijama naše umetnike a oni su im se odužili polučasovnim bisevima .

......."Zahvaljujući ovim uspešnim nastupima na jesen ćemo gostovati i u drugim francuskim gradovima . Tokom leta očekuje nas serija koncerata u našoj zemlji . Sa pesmama i arijama koje su osvojile svet , sopran Suzana Šuvaković-Savić i ja devetog jula nastupamo u Vrbasu , a zatim su na redu Niš , Tivat , Herceg Novi , Pančevo , Ub i Arandjelovac." - najavljuje Slavko Nikolić .


D.V.K.
"Politika",30. jun 2005
.


 


 


IZUZETNO ZAPAŽENO GOSTOVANJE NAŠIH UMETNIKA 

NA FESTIVALU "PRESPES" (U GRČKOJ)

 "Čamcem na rekvijem"

....... Na upravo završenom 10.Muzičkom festivalu "PRESPES", u Grčkoj na kojem su na poziv grčke vlade gostovali Simfonijski orkestar i hor Radio Televizije Srbije, dirigent i kompozitor Mikis Teodorakis zvanično je kandidovan za Nobelovu nagradu za mir.

....... Naš orkestar, hor i solisti Irina Savić-sopran, Ana Jovanović-mecosopran, Slavko Nikolić-tenor i Goran Krneta-bas, kao centralni događaj na festivalu izveli su "Requiem"  i svitu iz baleta "Grk Zorba", Mikisa Teodorakisa.


....... Dobili smo izvanredne kritike u grčkoj štampi - kaže solista tenor Slavko Nikolić. Inače ovo je bilo naše prvo izvođenje Teodorakisovog  "Rekquiema", a pamtićemo ovaj koncet po tome što je bio održan na ostrvu u Prespanskom jezeru, pa smo i mi umetnici i publika putovali gumenim čamcima na ovaj muzički događaj. Slavko Nikolić će sa svojom koleginicom sopranom Slavicom Ćirić-Radić u uz klavirsku pratnju Miodraga Čolakovića nastupiti na otvaranju "Mokranjčevih dana" 17. septembra u Negotinu sa programom "Biseri srpske umetničke solo pesme".

....... Posle Negotina našeg tenora očekuje gostovanje u Aranđelovcu a u oktobru Beograđani će moći da ga čuju na BEMUS-u.


NOVOSTI 31.Avgust 1999. M. J.


MISA SOLEMNIS U KOLARČEVOJ ZADUŽBINI
       RELIGIOZNA LJUDSKA EKSTAZA

"Oni su mogli da predstave našu trenutno naj bolju ekipu za stati pred Betovena, a sa njim zajedno pred Boga"

Uvek je izvanredni umetnički doživljaj izvođenje Betovenove " Mise Solemnis "njegovog poslednjeg velikog vokalno instrumentalnog rada, enormnih zahteva, do kojih su samo veliki nterpretatori u stanju da dosegnu.

....... Živojin Zdravković, Bogdan Babić, Jovan Šainović, Darinka Matić Marović - ulazili su u pore ovog remek dela, sa Radio horom ,"Krsmanovićem", Horom Vojske. Poslednji poduhvat pripao je maestru Mladenu Jaguštu (našem najboljem dirigentu), Horu RTS-a (našem najboljem horu), Beogradskoj filharmoniji (našem najboljem orkestru), Tijani Milošević (našem najboljem koncert majstoru), Dunji Simić, Ani Jovanović, Slavku Nikoliću, Nenadu Jakovljeviću. Oni su mogli da predstave i našu trenutno najbolju ekipu za "Stati pred Betovena", a sa njim zajedno pred Boga.


....... Predivne replike gudača
....... Genije iz Bona se približavao pedesetoj i bio je potpuno sam. Sa ljudima nije mogao da komunicira. Bio je gluv, a opet ne u tišini ni u samoći sa svim glasovima koje je čuo u sebi. Te poslednje stranice monumentalnih horskih kontura nisu intimne ispovesti samotnika i očajnika, to su njegovi muzički krugovi kojima do nebesa doseže.


....... Kažu pisao je protiv glasova - jer ih nije čuo. Čuo je svoje glasove bez ičeg zemaljskog - pa i zemaljske teže. Ponavljao H2 i sforcata u sopranima do krka da razbiju i otrgnu se od svih ljudskih i zemaljskih spona. Tu negde u gornjim registrima druge oktave u gornjim registrima duše, izjednačio je glasove i instrumente, soliste i horste, latinski tekst, notni tekst.

....... Slušano uhom i sluhom - moglo se u tehničkom smislu uraditi još što šta - povećati hor (naročito se u fugiranim i stretto kretanjima u Gloriji osetila njegova nemoć) ,podariti koncert majstoru pevljivi instrument (posebno u krivudavim meandrima solo violine u Benediktusu) podvući liniju solo-basa (osobito u prva tri stava), pocrtati instrumentalne linije u predivnim dugim replikama dubokih gudača, (viola ,violončela ,kontrabasa) posle Sanktusa.

....... Međutim slušamo i duhom; maestro Mladen Jagušt imao je svoju izvanrednu komunikaciju sa jedinstvenim misinim i misaonim tekstom Betovena : mistično religiozna u srednjem Adagiu iz Creda bolnu - u disonantnim akordskim blokovima Crucifixusa, i Passusa, vanzemaljsku - u ponovljenom Credu dvostruke fuge i u figuracijama solo-kvarteta. Tumačio je smisao i suštinu kompozitorovih poruka.


Za one s neba


....... Dunja Simić sa glasom koji je i sam, čini se, pravi Božji dar, kojim sve može i najzahtevnije i najneglasovnije osmišljene tekstove da izvede sa neverovatnom lakoćom, lepotom i mekoćom fraze, sa predivnim pianima (da zausavi dah), sa gradacijama koje direktno oslikavaju Betovenove vapaje. Ana Jovanović toliko srasla sa tekstom da joj partitura gotovo nije ni bila potrebna.

....... Slavko Nikolić u osećajnoj sferi teksta  "predano", kako je autor i ispisao ispod Adagia kratkog četvoroglasnog Sanktusa. Nenad Jakovljević u responzorcionalnom pevanju sa horom na početku završnog "Agnus Dei", u pravom milosnom i molitvenom tkanju ne pevača soliste, nego skrušenog vernika. Ispovedna solo violina  Tijane Milošević - vijugava i kongenijalno srasla s orkestarskim tkivom Benediktusa, spora i bolna - ispisala je svoju posvetu Bogu. Meki tonovi oboe (Kirie) , klarineta (Gloria), tihi tremolo viola i violončela (Sanktus) vešto su upleteni u veličanstveno orkestarsko ruho ove u svim detaljima moćne partiture.

....... Najzad hor - akordski i sa postupnom gradacjom (u početnom stavu) ponirući u dubinu ljudske osećajnosti i kličući u širokim motivskim lukovima himnične Glorije, uz upečatljiva unisona ali izrastanje do dvostruke fuge u najintimnijem stavu čovečje religioznosti - u Credu bio je moćni stub oko koga su se preplitale Betovenove ideje.


....... S pravom se Turlakov pita u svojoj "Knjizi o Betovenu" razmišljajući o "Misi Solemnis" "....Drugo je pitanje da li je ta i takva veličanstvenost mogla da nađe i da li je našla svoj auditorijum, u kom se s obe strane doživljava religiozna ljudska ekstaza. Mi znamo samo jednu takvu muzku , Verdijev "Requiem". Možda i zato, što je Verdi pisao za one na zemlji, a Betoven za one na nebu..."


....... U levitacione prostore prostore Betovenove "Mise Solemnis", uveo je auditorijum u Kolarčevoj zadužbini  maestro Jagušt.

NEDELJNI DNEVNIK 12 Februar 1999. Gordana Krajačić


ZA POŠTOVAOCE VERDIJA

 

Simfonijski orkestar i Hor RTS-a pod dirigentskom palicom Đorđa Sinija , prirediće koncert u katedrali "Kijeza Arčipretale"

....... Svi ljubitelji Verdijeve muzike će danas moći da prisustvuju generalnoj probi Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a koji će u dvorani Kolarčeve zadužbine izvesti Requiem, kapitalno delo ovog velikog italijanskog kompozitora. Reč je o nastupu simfonijskog orkestra i Hora RTS-a pred njihov put u Italiju, gde će u katedrali " Kijeza Arčipretale" u gradu Pieve di Soligo održati koncert pod dirigentskom palicom Đorđa Sinija koji je našoj publici poznat po izuzetnom gestu koji je iskazao tokom bombardovanja NATO-a 1999 godine.

....... Maestro Sini je tada dirigovao našim orkestrom u okviru serijala antiratnih koncerata .
"Kada sam čuo da je prva bomba pala na Beograd smesta sam se uputio u bazu NATO pored Treviza, kod glavnokomadujućeg, pokazao mu razglednicu beogradskog Narodnog pozorišta i upitao zbog čega žele da unište ovu kulturu?" - kaže Đorđo Sini .
Nakon tri godine se nastavlja saradnja sa italijanskim umetnikom u njegovoj domovini, u kojoj će na koncertu kao solisti nastupiti Jasna Kovačević - sopran, Ana Jovanović - mecosopran, Slavko Nikolić-tenor, i Branimir Jovanović - bas.

....... Koncertu će kako je najavljeno prisustvovati i italijanski senator Đulio Andreoti a organizatori su grad Pieve di Soligo i Radio Televizije Srbije, u saradnji sa komitetom za koncerte muzičke asocijacije "Toti del Monte".


....... Pokrovitelj ovog koncerta je Ministarstvo inostranih poslova SR Jugoslavije a na današnjoj generalnoj probi poštovaoci Verdija će moći da uđu besplatno .

" POLITIKA" 18. Januar  2002. S. Č.

Najnovije !


Napolitanske i španske pesme u Centralnom klubu Vojske Jugoslavije

"Veče za pamćenje"


.......Odavno svečana sala Centralnog kluba Vojske Jugoslavije nije bila tako ispunjena kao te večeri 21.novembra 1996. godine. Ljudi su pristizali i kad više nije bilo slobodnih stolica i kada je cela sala bila prebukirana i, na kraju kada je i predvorje bilo potpuno zatisnuto onima koji su stajali, onima koji su žrtvovali to što neće videti za ono što hoće da čuju.
.......A te večeri imalo je šta da se čuje. Simfonijski orkestar i hor umetničkog ansambla VJ "Stanislav Binički" sa izuzetnim solistima Slavicom Ćirić-Radić, sopranom i Slavkom Nikolićem, tenorom, priuštili su svom poklonicima lepe muzike i pesme događaj za uživanje i pamćenje. Na repertoaru su bile napolitanske i Španske pesme, sjajan i dobro uravnotežen izbor koji je svojom dinamikom omugućio da to veče projuri u jednom dahu. Dahu posle koga ostaje samo duboki uzdah i zadovoljstvo. O doživljaju muzike i glasa koji je prožima teško je pisati čak i kad čovek ima dovoljno mašte i mogućnosti da to iskaže, ali se mogu pomenuti neke bitne stvari koje su uokvirile taj vanserijski muzički događaj. Orkestar su sjajno usklađivali dirigenti potpukovnik Robert Ivanović i Pavle Medaković.

..... Slavica Ćirić-Radić i Slavko Nikolić su maestralno pevali. Zapravo to je bila repriya njihovog koncerta održanog na Kolarčevom narodnom univerzitetu, muzičkoj sceni koja ima najviši rejting za izvođače. Publika je, zadovoljna doživljenim izvođače nagradila frenetičnim aplauzima.

I. Marković


Slavko Nikolić, tenor i Slavica Ćirić-Radić, sopran

"Najlepše napolitanske i španske pesme (PGP RTS)"


...... Susret široke publike i umetničke muzičke literature uvek je najbolje uspevao uz podršku popularnog programa. Najbolji dokaz da to može sjajno da funkcioniše poslednjih godina pružili su slavni svetski tenori Pavaroti, Domingo i Kareras na svojim zajedničkim koncertima. Po sličnom receptu tj trend se seli i na naše prostore, tačnije u Dvoranu Kolarčevog narodnog univerziteta, gde su, uz pratnju Simfonijskog orkestra i VJ "Stanislav Binički" (dirigenti Pavle Medaković i Robert Ivanović) koncert održali sopran Slavica Ćirić-Radić i tenor Slavko Nikolić, Uz odlični pevačku tehniku i sa osećajem za belkanto, oboje pevača bili su svesni misije, da snimajući ovaj koncert krče put do šire publike nego što je inače slučaj kada je reč o delima umetničke muzike. Otud su na repertoaru bile popularne pesme španskih i italijanskih autora, koje ula ze u red onoga što zovemo "evergin", poput: "O sole mio", "Core n’grato", "Torna a Suriento", "Matinata" i drugo.

...... Uz male propuste tehničke prirode, koji su inače neizbežni kada je reč o snimanju koncerta uživo (simfonijski orkestar je teško ozvučiti za snimanje pogotovo u solidnim akustičnim prostorima kakav je "Kolarac"), publika dobija kompakt disk uz koji se može uživati uz ospokojavajuće saznanje da se tako visoko uzdiže iznad jadnog muzičkog proseka koji je okruženje, a PGP RTS (i njegovi urednici) novo izdanje kojim se mogu dičiti.

D.Š.


Slavko Nikolić, solista Umetničkog ansambla VJ

"Umetnost čoveka čini čovekom"

....... Krenuvši tragom jedne pesme, dođosmo do zanimljive biografije u čijem središtu je čovek koji veruje da samo ljubav i lepota mogu spasiti svet, a one su, kao osnovna boja utkane u umetnost, koja čoveka čini čovekom i nastoji da iza nas, kao trag o vremenu koje zovemo našim, ne ostane zabeležen samo šund.

....... Jedna od kompozicija inspirisanih tekstovima iz srpske narodne poezije "Sunce zađe za neven, za goru", izvedena prošle godine u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, pobedila je na konkursu Radio Beograda u konkurenciji novih muzičkih dela zasnovanih na narodnoj tradiciji. Posle završetka tog konkursa, kao predstavnik Radio Beograda, ta ista kompozicija učestvovala je i na konkursu JRT, održanom na Brezovici krajem maja prošle godine, i osvojila najveće priznanje, jedino za Radio Beograd. Autor te kompozicije jeMilovan Filipović, a uz klavirsku pratnju Miodraga Čolakovića izvodi je tenor Slavko Nikolić, solista Umetničkog ansambla Vojske Jugoslavije.

....... Tako je priča o umetniku krenula tragom pesme. Slavka Nikolića smo mnogo puta čuli na koncertnim akademijama u Velikoj sali Centralnog kluba VJ, na Kolarcu, ali je i publika širom Evrope, odana večnim notama, imala prilike da se sa Nikolićevim interpretacijama vodećih tenorskih uloga u operama "Rigoleto", "Boemi", "Madam Baterflaj", "Travijata" sretne na pozornicama Italije, Austrije, Švedske, Mađarske, Rumunije, Bugarske i mnogim drugim. Slavko Nikolić je nagrađivan na velikim pevačkim takmičenjima. Nastupao je sa najpoznatijim jugoslovenskim dirigentima i simfonijskim orkestrima na BEMUS-u, "Mermeru i zvucima", NOMUS-u, Jugoslovenskim horskim svečanostima. Iza sebe ima već dve LP ploče, a u izdanju PGP RTS kompakt-disk i kasetu napolitanskih i španskih pesama, zajedno sa koleginicom iz Umetničkog ansambla Slavicom Ćirić-Radić. Mnoga dela savremenih jugoslovenskih kompozitora, u njegovom izvođenju, snimljena su za potrebe RTS a neka se čuvaju i u arhivama italijanske kuće RAI. Završio je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu i na njemu magistrirao u klasi profesora Zvonimira Krnetića. Uskoro će se pojaviti i CD Milovana Filipovića sa srpskim narodnim solo-pesmama, među kojima je već pomenuta "Sunce zađe..." u interpretaciji Slavka Nikolića.

Tako podaci, brojke i slova, slikaju konture jedne uspešne karijere u čijem je središtu čovek koji veruje da samo ljubav i lepota mogu spasiti svet, a one su kao osnovna boja utkane u umetnost, koja čoveka čini čovekom. Insistira na razlikovanju zabave i kulture, jer je zabava tu da se u trenutku zaborave stvari koje nas opterećuju a kultura uvek baštini i inspiriše. Iza nas će, kao trag o vremenu koje zovemo našim, ostati zabeležen šund, a od vremena Konjovića i Hristića mi nemamo srpsku umetničku solo-pesmu.

Ovih dana Slavko Nikolić je, zajedno sa koleginicom Slavicom Ćirić-Radić, u završnim pripremama za koncert koji će se 14. aprila u 20 časova održati u Zadužbini Ilije M. Kolarca. Za veče najlepših napolitanskih i španskih pesama pronađen je i pravi naziv – "Pričaj mi o ljubavi". Tom prilikom neke pesme će biti i premijerno izvedene. Nema gostiju iz inostranstva. "Čitava ideja je, pošto će koncert biti emitovan posredstvom satelita, da i mi tom svetu oko nas, iz koga stalno uvozimo umetnost, pokažemo šta možemo sopstvenim snagama" – kaže Nikolić.

...... Španska i napolitanska pesma su popularnost u svetu stekle raskošnim interpretacijama Pavarotija i Dominga. Slavko Nikolić je rado peva i zbog nekih svojih posebnih razloga: "Španska muzika je bliska našem temperamentu. Ona je isto tako veoma zahvalna za pevača da iskaže svoje emocije i tehniku, da se sjajno oseća dok peva. Muzika govori o vremenu u kome je stvarana. Vreme u kome su nastajale pesme koje pevam je neko srećnije vreme, tada se više govorilo o lepoti i ljubavi. Novi svetski poredak nudi u novcu zamenu za neke prave vrednosti. Umetnost nas stalno vraća i upozorava na to da je ljubav najjači motiv."

D. Marković


Koncert operskih umetnika koji je osvojio publiku u Dvorani kneževa

"Arije sunčane i pune boja"

.......Naslovljen "Pesme i arije koje su osvojile svet" koncert Suzane Šuvaković-Savić, Slavka Nikolića, Miodraga Čolakovića i Petra Golubovića – osvojio je publiku u Dvorani kneževa u Starom zdanju u Aranđelovcu, koja je izvođače ispratila ovacijama. Čini se da nijedan program na ovogodišnjoj Smotri nije tako sjajno komunicirao sa publikom podarivši joj onaj sve ređi (a tim dragoceniji) osmeh na licu posle svake numere. A smenjivali su se različiti sadržaji od operskih iz lirskog faha (arija Margarete iz Gunoovog "Fausta") i belkantističkog (arija Kavaradosija iz prvog čina "Toske") do prelepih bisera napolitanskih kancona ("Vrati se u Sorento", "Pričaj mi o ljubavi", "Mama", "O sole mio"), prekrasnih ruskih romansi ("Oči čarnije", "Kaljinka"), sirtakija Teodorakisa i Hadžidakisa... Prošetali smo podnebljima Španije s Obradorsovim "El vito", osetili njene sudbinski tamne damare opevane "srcem ranjenim sa sedam mačeva" Lorkinih stihova, mediteranske ritmove i gotovo i opojno jake mirise primorskog bilja, setu koju samo Rusi imaju u svojim predivnim narodnim pesmama.

.......Suzana Šuvaković-Savić, melodramski sopran (koja je uspešno u "Vinskoj pesmi" iz "Travijate" prešla i u koloraturni fah), sa lako postignutim visinama, spontanim vibratom, odličnim francuskim izgovorom, kojoj, ipak, više "leži" operski nego ovaj popularni repertoar. Slavko Nikolić, lirski tenor dopadljive pavarotijevske obojenosti, pun verističko-belkantističkog patosa, ali sa potpunom uhodanošću ovih popularnih stranica koje su proslavile i tri slavna tenora, on se u njima osećao (kako je to još Mocart želeo: da se pevač u arijama oseća udobno kao u dobro razgaženim cipelama) upravo tako udobno, lako, komunikativno. Osećao ih je iznutra, znao da ukusno zastane kako bi potcrtao kulminaciju melodijsko-dramskog toka, da "prostre" svoju lirsku obojenost kroz duge lage forte dinamike i sporih tempa, da natera auditorijum da tapše u ritmu sirtakija.

.......Miodrag Čolaković pretvarao je klavir u špansku gitaru, pre nalik na udare žica nego dodire dirki, u raskošni orkestarski zvuk operskih partitura Leonkavala, Adolfa Adama, u talasanju Amura. Njegova pratnja ni za trenutak nije bila samo to; čak ni samo klavirska saradnja; ona je toliko ravna stvaralačkom činu, ali uvek isključivo usredsređena da podrži, podstakne i potcrta ono najbolje i u pevaču i u notnom tekstu.

.......Četvrti sudeonik ove sjajne ekipe, Petar Golubović, umetnik na mandolini, buzukiju, balalajci i harmonici (a povremeno i pevač) dao je onaj završni potez na muzičkom platnu; onaj svojevrsni "početni plač gitare" i duge ispevano-odbolovane motive u harmonici "Ljubavnog tanga" Astora Pjacole; bez njegove balalajke ne bi ni "Kaljinka" ni "Oči čarnije" bile tako prave, od ritma i tuge, ni "Santa Lučija" pa ni "O sole mio" bez njegove mandoline tako sunčane i pune boja, a i sirtaki "Grka Zorbe" bez njegovog buzukija svakako ne bi u tolikoj meri pokrenuo igračke damare u krvotoku posetilaca.

.......Šteta je jedino što je ovo bio jedini koncert planiran u avgustu na Smotri "Mermer i zvuci".

G. Krajačić


.Muzička kritika

"Biseri srpske solo pesme"

.......Predivno umetničko veče ostvarili su tenor Slavko Nikolić, pijanist Miodrag Čolaković i kompozitor Milovan Filipović na koncertu u svečanoj Sali čuvene Karlovačke gimnazije, takođe snažno uspostavljajući međusobna prožimanja.

.......Na programu "Bisera srpske umetničke pesme" našle su se i vokalne minijature Biničkog, Bajića, Hristića, Konjovića, Zorana Jovanovića, ali je kao svojevrsni lajtmotiv upečatljivo inkorporisana opora, harmopnski gusta, melodijski zahtevna, životna pripovedačka lirika Milovana Filipovića koju su već godinama uhodani pevač i pijanist osetili iznutra i ogromnim senzibilitetom preneli publici.

G. Krajačić


Koncert

"Od Zorbe do Amura"

.......U Apatinu je održan koncert trojice beogradskih umetnika, u lepo uređenom Domu kulture koji je ujedno i bioskopska i koncertna i pozorišna sala. Izgrađen je posle Drugog svetskog rata, a pre par godina renoviran, sa svodovima iscrtanim pitoresknim scenama iz seoskog života. Dočekuje nas prijatna vest da su sve ulazice rasprodate (sala ima 258 mesta, a Apatin oko dvadeset hiljada stanovnika), što se retko događa u tri puta većem Kolarcu u milionskom Beogradu. U publici- sve sama elita: gradonačelnici ne samo Apatina nego i obližnje Sonte (gotovo se ne sećam kada su gradonačelnici Beograda prisustvovali nekom koncertu, a o okolnim mestima da i ne govorimo). Ali, ne vezuje se za ovaj gradić slučajno ona reklama "svetsko - a naše" – sličnu posetu primetila sam na svetskim festivalima u Bajrojtu i u Varšavi!

....... Povod ovom okupljanju je koncert Slavka Nikolića koji je već gostovao u Apatinu i oni koji su ga prvi put čuli poželeli su da ga čuju i ovom prilikom, u muzičkoj šetnji napolitanskim, španskim, grčkim i ruskim podnebljem, najlepšim i najpopularnijim stranicama mediteranskog i severno - slovenskog repertoara. Slavko Nikolić se u njima osećao udobno – kao kod kuće; učinio je toplim i sibirski zvučni pejsaž, probudio emocije predivnim kanconama: "Mama" , "Parla mi d’Amore", "Granada", "Santa Lučija". Pljeskalo se u ritmu sirtakija "Grka Zorbe" i "Kaljinke" i tako silno poželelo da se "Vrati u Sorento" (čak i oni koji u njemu nisu nikada bili) jer "O sole mio" čini se nigde nije sjajnije nego tamo gde zalazi iza brežuljaka Kairija i Anakairija...

....... Da "Oči čarnije" budu još "čarnije", a talasi Amura još uzburkaniji Slavku Nikoliću je mnogo pomogao Petar Golubović koji je kao drevni trubaduri menjao instrumente – čas svirao na harmonici, čas na balalajci,buzukiju ili mandolini (a povremeno i pevao), a još više pijanista Miodrag Čolaković koji je čak i na klavinovi (Dom kulture u Apatinu nažalost nema ni klavir) svirao gotovo kao na "Stenveju", romantičarski bujno (Šumanovo "Sanjarenje"), u skladu sa nacionalnim damarima ("Kraljevo kolo" Biničkog) emocijama prebogato kao nabujale "Prolećne vode" (klavirska transkripcija solo pesme Rahmanjinova).

G. Krajačić